Inženirska zbornica Slovenije kritično o gradbenem zakonu

18. 12. 2015 | Besedilo: K. Ž.

gradbeni zakon, Inženirska zbornica Slovenije

»Osnutka gradbenega zakona in zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih sta škodljiva za gospodarstvo, grajeno okolje in tudi za pooblaščene inženirje,« pravijo na Inženirski zbornici Slovenije (IZS). Spremembe prostorske in gradbene zakonodaje so sicer nujne, a na zbornici poudarjajo, da so za izboljšanje stanja nujne tudi spremembe okoljske zakonodaje oziroma zakona o varstvu okolja.

Osnutka omenjenih zakonov sta po mnenju IZS vsebinsko nesprejemljiva in posledično neprimerna za nadaljnjo obravnavo, po drugi strani pa na zbornici pozdravljajo in podpirajo prizadevanja na področju urejanja in načrtovanja prostora, ki jih resorno ministrstvo predlaga v osnutku zakona o urejanju prostora (ZUREP 2): »Menimo, da je predlog zakona korak v pravo smer. Sicer potrebuje precej vsebinskih popravkov, a je vseeno dovolj dobra podlaga za izboljšanje stanja na področju urejanja prostora.«

Kaj je najbolj spornega pri osnutku gradbenega zakona? Po besedah predsednika IZS Črtomirja Remca so najbolj sporne neprimerne in povečini nepreverjene rešitve: »Pomemben korak naprej je predviden na področju sistematičnega evidentiranja objektov, medtem ko v osnutku predlagane rešitve niso ustrezne, ko gre za področje stabilnosti, varnosti objektov, uporabo in skladnosto objektov s prostorskimi akti. Pri novi funkciji, ki ki jo vpeljuje predlagani zakon – vodja gradnje, pa obstaja večkratni konflikt interesov, zato je dvom o brezpogojnem zagotavljanju varnosti objektov upravičen.«

Pristojno ministrstvo pri pripravi sprememb zakonodaje ni prilagodilo postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja (poimenovan ZGOdba) vsem vrstam objektov, zato v osnutku gradbenega zakona predlagane rešitve niso primerne oziroma niso izvedljive v praksi, opozarja generalna sekretarka IZS Barbara Škraba Flis: »Predlagane rešitve so primerne za enostanovanjske hiše in manj zahtevne objekte, za katere pridobivanje gradbenega dovoljenja že zdaj praviloma ni problematično. Rešitve, predlagane za infrastrukturne objekte, pa po naši oceni podaljšujejo čas in po nepotrebnem višajo stroške naložbe, ki so praviloma financirane iz javnih in evropskih sredstev. Tovrstnih gradbenih dovoljenj je v naši državi izdanih razmeroma malo, a moramo upoštevati, da investicijska vrednost teh objektov predstavlja večinski del v strukturi denarja za investicije.«

Na zbornici so še prepričani, da so predlog zakona vsebuje najslabše rešitve za objekte z vplivi na okolje. »Osnutek namreč zgolj na deklarativni ravni integrira postopke okoljske sprejemljivosti objektov v postopke dovoljevanja gradnje, medtem ko ne spreminja njihovih pravil, določenih z zakonom o varstvu okolja, ne združuje izdelave projektne dokumentacije in posledično ne zmanjšuje stroškov naložbe. Za izboljšanje stanja so zato nujne tudi spremembe okoljske zakonodaje,« pojasnjuje Barbara Škraba Flis.

Gradbeni zakon v sedanji obliki v celoti spreminja tudi sistem udeležencev v postopkih, postopke dovoljevanja in izdelave projektne dokumentacije, ki so nedodelani in ponekod nerazumljivi. Neenakovredno obravnava projektiranje in gradnjo, tako vsebinsko kot z vidika udeležencev, nedodelane in nepreverjene rešitve pa bodo po nepotrebnem povzročile težave v praksi, poudarjajo na zbornici, kjer sicer podpirajo zmanjšanje obsega projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, pod pogojem, da je vse prilagojeno  gradbeno-tehnični in okoljski zahtevnosti objekta.

Inženirska zbornica Slovenije je o svojem stališču že seznanila ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, predsednik zbornice Črtomir Remec pa pri tem poudarja, da se je zbornica v postopke priprave zakonov pripravljena ponovno vključiti le, če na strani ministrstva obstaja pripravljenost za pravičnejšo obravnavo pooblaščenih inženirjev in upoštevanje njihovih mnenj.

KOMENTARJI

Ivan
19. 12. 2015 10:10

na pobudo občine, bi se morali spremeniti OPN(občinski prostorski načrti ali pupi) v največ 6 ih mesecih (ali +ali -) republiški soglasodajalci so za stanje, ki vlada sedaj v celoti krivi gradbena inšpekcija mora imeti taka pooblastila, da lahko še tako zahtevano črno gradnjo reši v 2 letih (ali + ali -), torej za vse črne gradnje rok dve leti če niso rešene so legalizirane vsi subjekti, ki želijo pridobiti gradbeno dovoljenje morajo biti na nek način nagrajeni-stimulirani, če imajo dejansko stanje urejeno z stanjem v uradnih evidencah (dokončno urejene meje parcel na katerih želijo graditi, vrisane vse objekte, komunalne naprave in še kaj, seveda za komunalno infrastrukturo javnega značaja je odgovoren upravljalec ne lastnik parcele in še kaj

madman
18. 12. 2015 18:05

Preden so se inženirji tako zapodili bi se lahko vprašali, kako to, da zelo podoben sistem dobro deluje v Avstrijji.... se vidi, da se večina njih ne muči z norimi upravnimi postopki, ki jih večinoma vodimo arhitekti. Predagane spremembe so konceptualno korak v pravo smer in prvič v življenju komaj čakam spremembo zakonodaje. Drži pa, da je nekaj malenkosti še nedorečenih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE