Mojster leta: Za dobrega se vedno najde delo

10. 6. 2013 | Besedilo: Ba. P.

mojster leta, vodovodar

Bralci Delaindom lahko do konca poletja, natančneje do 21. septembra, izbirate oziroma glasujete za mojstra, obrtnika, ki bi ga brez zadržkov priporočili svojim prijateljem. V uredništvu pa bomo vsako sredo do konca akcije predstavili enega izmed obrtniških poklicev. Začenjamo z inštalaterjem vodovodnih naprav, po domače z vodovodarjem.

Delo inštalaterja vodovodnih naprav je raz­noliko, saj vključuje vse od temeljnih del, kot so polaganje cevovodov za vodovodno omrežje, rezanje, krivljenje, ravnanje, spajanje in oblikovanje cevi, zaščita oziroma izolacija cevovodov, montaža sanitarne opreme in iztočnih armatur, do montaže in priključit­ve sistemov za pripravo tople vode, solarnih sistemov, dezinfekcije omrežja ter polaganja in spajanja cevovodov za odvod odpadne vode.

Da lahko opravlja svoje delo, mora biti ustrezno usposobljen – prvi korak je opravljena srednja poklicna šola, program inštalater strojnih inštalacij. Med šolanjem si pridobi praktično in teoretično znanje, ki mu pozneje pride prav pri opravljanju poklica. To znanje vključuje vse od poznavanja osnov kovinarstva do osnov priprave in obdelave delov vodovodnih napeljav, zarisovanja in izmere napeljav, izbire in priprave materialov. Dijak pridobi tudi znanje inštaliranja vodovod­nega omrežja in polaganja cevi za vodovodno napeljavo, znanja varjenja, spajkanja, tesnjenja, zaščite in izolacije cevovodov, vgrajevanja zapornih ventilov in armatur, montaže in demontaže vodovodnih naprav in sanitarnih elementov, vzdrževanja, pregledovanja in popravljanja vodovodnih naprav in opreme. Poleg tega spozna tehnično dokumentacijo, osnove tehničnega risanja in tehnologije materialov, nauči se merjenja fizikalnih količin, regulacije sistemov in podobno. Preden se loti inštalacije vodovodnega omrežja ali sanitarnih naprav, pregleda načrte in pripravi posamezne dele inštalacij. Če opravlja dela vzdrževalca vodovodnih naprav, mora poznati celoten sistem inštalacij vodovodnega omrežja in način priključitve posameznih vodovodnih elementov, saj le tako lahko nadzoruje vodovodne sisteme, ugotavlja napake in jih odpravlja.

Več plusov kot minusov

Največ znanja pa človek pridobi pri praktičnem delu, pravi inštalater vodovodnih napeljav Andrej Halić, ki je v podjetju svojega očeta začel delati pred šestnajstimi leti. Takrat je končal triletno poklicno šolo za monterja energetskih naprav, pri čemer se je specializiral za vodovodne napeljave, nato pa je uspešno zaključil še dveletno izobraževanje za strojnega tehnika ter opravil mojstrski izpit. Pravzaprav ni kaj veliko razmišljal, kaj bo počel, ko bo velik. Ker je imel oče podjet­je, je bilo samo po sebi razumljivo, da mu bo pomagal, delo pa ga je tudi veselilo.

V današnjih časih, ko je laže najti iglo v senu kot prvo zaposlitev, bodo Halićeve spodbudne besede morda prepričale mlade, da se odločijo ravno za ta poklic. Dejstvo je nam­reč, da dela kljub zaostrenim gospodarskim razmeram ne manjka, zaslužek pa je še vedno razmeroma soliden, pravi sogovornik. Da bi se usmeril v kak drug poklic, ga ni nikoli zamikalo. Ko je enkrat začel delati, mu je bilo všeč, da se je vsak dan naučil kaj novega, vsak dan je bil na drugem kraju, srečeval je različne bolj ali manj zanimive ljudi. Ampak z njimi je treba znati, pravi, kajti včasih dobiš tudi stranke, ki so milo rečeno zoprne.

Med minusi svojega poklica omeni naporno fizično delo. Ob našem obisku, na primer, je v petem nadstropju starejšega bloka, v katerem ni dvigala, s sodelavcema ravno začel razbijati kopalnico. Udarno kladivo ni lahko, tehta osem kilogramov, za delo z njim je potrebne kar nekaj moči, ves gradbeni material, s kopalniško in sanitarno opremo vred, pa morajo fantje ročno in po stopnicah odnesti pred blok ter naložiti na prikolico. Sicer pa je dela dovolj v vseh mesecih. Morda malo manj pozimi, saj ljudje takrat pač neradi prenavljajo kopalnico. Delavnik traja od pol osmih zjutraj do pete popoldne, nemalokrat še kakšno uro dlje, pravi And­rej Halić.

Sekcija inštalaterjev-energetikov pri Obrt­no-podjetniški zbornici Slovenije, h kateri spadajo tudi inštalaterji vodovodnih napeljav, združuje več kot 1600 izvajalcev strojnoinštalacijskih del. Po zadnjih podatkih ima 1058 članov kot osnovno dejavnost registrirane inštalacije za vodovod, plin in kanalizacijo, 454 članov je registriranih za inštalacije ogrevalnih naprav, 61 za popravila in vzdrževanje plinskih aparatov in naprav, 79 za inštalacije klimatskih naprav in termoregulacije, deset za montažo in vzdrževanje solarnih naprav, preostali se ukvarjajo s servisiranjem in vzdrževanjem naprav, povezanih s strojnimi inštalacijami.

---

Glasujte za mojstra leta!

Pogosto je slišati, da je z mojstri en sam križ. Na Deluindom se s tem ne strinjamo. Vsak izmed vas, bralcev, gotovo pozna vsaj enega dobrega, zanesljivega mojstra, z veliko znanja in spretnosti, ki svoje delo opravi vestno, strokovno in tudi pravočasno. Pobrs­kajte po spominu in v glasovnico, ki je pred vami, vpišite ime mojstra, ki bi ga brez zadržkov priporočili svojim prijateljem. Izpolnjeno nato pošljite na naš naslov: Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Glasovnice bomo v Deluindom objavljali vsako sredo do konca poletja (zadnja bo objavljena 21. septembra). Mojster z največ glasovi bo jeseni na sklepni prireditvi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju prejel laskavi naziv mojster leta 2013, bralcem pa ga bomo v Deluindom tudi podrobneje predstavili. Glasujete lahko tudi TUKAJ.
 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE