Natečaj: Prijave že razporejamo

10. 2. 2016 | Besedilo: Uredništvo Deloindom

natečaj, zrmk, načrtovanje hiše, obnova

V uredništvu že razporejamo vaše prijave za strokovno svetovanje pri obnovi hiše ali stanovanja in načrtovanju pasivne enodružinske hiše. Zbirali jih bomo do petka, 26. februarja, ko bomo iz vsake skupine izbrali najznačilnejši primer, da bodo nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK koristili tudi drugim. Prijave pošljite na naslov Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali na elektronski naslov deloindom@delo.si, obakrat s pripisom Svetovanje pri sanaciji in gradnji.

Ob prijavi s čim več podatki opišite svojo težavo in priložite fotografije obstoječega stanja, če gre za obnovo. Pomembna je starost objekta, tip gradnje, pogosto pa tudi značilnosti terena, na katerem stoji stavba. Prijave naj vsebujejo kontaktne in osebne podatke pošiljatelja (ime, priimek, polni naslov, kontaktna telefonska številka ali elektronski naslov) ter lokacijo objekta. Izbrane bralce bomo obiskali v prvi polovici marca, le v zvezi z načrtovanjem nove pasivne hiše seveda ne bo potreben obisk na terenu, a se bodo svetovalci z graditeljem osebno srečali. Vseh sedem primerov bomo predstavili v pomladnih številkah Delaindom, večino v okviru Gradbene priloge 20. aprila.

Težave ali spremembe, ki jih načrtujete v svojem domu, bomo razdelili v sedem skupin. V prvi bomo zbrali primere, ki bodo zahtevali utrditev nosilne konstrukcije v stanovanjski hiši. V drugi skupini bodo težave z vdiranjem kapilarne vlage iz terena v nosilno zidovje in druge konstrukcijske elemente, medtem ko se bomo v tretji posvetili težavam z algami, vlago in plesnijo, ki nastajajo v bivalnih prostorih ali na fasadi zaradi neustrezne toplotne zaščite fasade. V četrto skupino bomo uvrstili tiste, ki se boste odločali za zamenjavo ogrevalnega sistema s sodobnejšim, v peto pa energijsko sanacijo toplotnega ovoja družinske hiše. Ta zajema usklajeno zaporedje ukrepov, s katerimi izboljšamo energijsko učinkovitost stavbe oz. zmanjšamo toplotne izgube. V šesti skupini bodo vprašanja, pri katerih vam bodo strokovnjaki svetovali, kako se čim bolj optimalno lotiti celovite energijske prenove enodružinske hiše, v sedmi pa vam bodo pomagali energijsko in ekonomsko optimizirati načrtovanje nove pasivne enodružinske hiše. Opis problemov oz. posegov v okviru teh skupin lahko preberete v nadaljevanju. Več informacij o razpisanih skupinah, pogojih prijave in gradivu, ki ga pričakujemo ob prijavi, poiščite na naši spletni strani.

  1. Delna ali celovita utrditev nosilne konstrukcije: Pri celoviti prenovi stavb, tudi spomeniško zaščitenih, se pogosto pozablja na utrditev nosilne konstrukcije, ki je potrebna tudi v primerih, ko niso vidne razpoke na konstrukcijskih elementih. Poleg statične sanacije je treba predvideti še protipotresno utrditev. Predlagali bomo sanacijsko-ojačit­vene ukrepe, skladne z veljavno tehnično zakonodajo.
  2. Preprečitev kapilarnega vlaženja iz terena: K propadanju nosilnega sistema v stavbah pripomore tudi kapilarno vlaženje, morda zaradi neustrezne hidroizolacije ali drenaže, neprimernega odvodnjavanja površinskih in meteornih vod. Po ugotovitvi vzrokov za vlaženje bomo predlagali najustrez­nejši pristop k sanaciji.
  3. Alge, vlaga in plesen na fasadah in v bivalnih prostorih: Neustrezne rešitve toplotne izolacije lahko povzročijo razpoke zaključnega sloja, mehurjenje, odstopanje toplotne izolacije, zamakanje, toplotne mostove, kondenzacijo in plesen v bivalnih prostorih ... Poiskali bomo vzroke za težave in predlagali ukrepe za sanacijo.
  4. Zamenjava ogrevalnega sistema: Zamenjava ogrevalnega sistema je ob finančnih omejitvah lahko učinkovitejši ukrep kot čakanje na celovito energetsko sanacijo stavbe. Poudarek bo na viru toplote ogrevalnega sistema in sistemu za pripravo tople sanitarne vode. Na podlagi stanja stavbe, razvodnega sistema ogrevanja in stanja vira toplote bomo predlagali energijsko učinkovito alternativo.
  5. Energijska sanacija toplotnega ovoja stavbe: Pri prenovi ni več glavno vprašanje le debelina toplotnoizolacijskega sloja, temveč tudi to, iz kakšnega materiala naj bo in da bo ustrezal protipožarnim in drugim zahtevam. Dileme se pojavljajo tudi pri izolaciji balkonov, nadstreškov, frčad, stropov, tal ter pri zatesnitvi prebojev in rege med oknom in zidom. Predlagali bomo ukrepe za izboljšanje energijske učinkovostosti stavbe.
  6. Celovita energijska prenova enodružinske hiše: Ob načrtovanju celovite energijske prenove se srečujemo z vrsto vprašanj, povezanih z izboljševanjem bivalnega ugodja, povečevanjem energijske učinkovitosti, zmanjševanjem stroškov ... Uskladiti moramo arhitekturne izboljšave in ovrednotiti učinke ukrepov na toplotnem ovoju stavbe (izolacijski posegi). Pregledali bomo izhodiščne ideje za celovito energijsko prenovo, jih analizirali in računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda nizko­energijske hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za prenovo stavbe.
  7. Energijsko-ekonomska optimizacija pri načrtovanju pasivne enodružinske hiše: Ko načrtujemo novo družinsko hišo, se srečujemo z vprašanji bivalnega ugodja, energijske učinkovitosti, stroškov za obratovanje in višine investicije v grad­njo. Na vse našteto vplivamo z arhitekturno zasnovo hiše, ukrepi na toplotnem ovoju stavbe in strojnih inštalacijah. Za izbrani projekt zidane ali lesene hiše bomo pregledali izhodiščne ideje za energijsko zasnovo, jih analizirali in računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda pasivne hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za novogradnjo.

KOMENTARJI

ALBINA
16. 2. 2016 13:03

V hiši imamo vlago v prostorih, katere se ne moremo znebiti. Poskusili smo že na vse mogoče načine. Kakšno rešitev predlagate vi? Hiša je stara 25 let, izolirana, menjana so okna. Ker smo že obupani, se obračamo na vas, če boste lahko kako pomagali. Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam. Albina

katja
11. 2. 2016 10:01

Spoštovana gospa Ivana, prijave na natečaj sprejemamo izključno na zgoraj navedeni naslov, ki je naveden v uvodu članka. Hvala za razumevanje in lep dan. Uredništvo Delaindom

ivana pavlin
10. 2. 2016 20:28

Prosim za nasvet. V družinski hiši imamo v enem od štirih kletnih prostorov močno vlago. Ta se širi po vseh stenah, omet odpada. Temelji so bili pred petimi leti izolirani, narejena je bila tudi drenaža.Občutek imam, da je stanje po izolaciji še slabše. Prostor zračimo celo poletje in dolgo v jesen.Kaj mi svetujete? Hvala za odgovor, lep pozdrav, Ivana Pavlin

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE