Natečaj Priljubljeni izvajalec: Pri reklamacijah moramo vedeti, na katero pravico se sklicujemo

Klub temu da je prevladujoče merilo pri odločanju za naročilo obrtniških storitev in izdelkov še vedno cena, se ljudje čedalje bolj zavedajo pomena korektnega poslovnega razmerja. Cena namreč dobi popolnoma drugačen pomen, če se pojavijo težave z izvedbo in kakovostjo dela. Reference izvajalcev lahko denimo preverimo na spletni strani www.vsestoritve.com, na kateri jih ocenjujejo stranke.

Vabimo vas, da na podstrani portala Vsestoritve.com tudi sami delite svojo izkušnjo s konkretnimi izvajalci in soustvarite bazo ocen, dostopnih najširšemu krogu uporabnikov. Ocenite lahko vse ponudnike, ki so vključeni v bazo Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, Ajpesa. Naša priloga se kot medijski partner pridružuje projektu iskanja priljubljenega izvajalca del v skupinah gradnja, okna, fasade, mizarstvo, ogrevanje, kopalnice, strehe, okolica, terase, senčila, keramičarstvo, parket in ograje. V prvem ponovoletnem tednu smo v projektu Priljubljeni izvajalec izžrebali že drugi par ocenjevalcev, ki bosta prejela vrednostni kartici podjetja Merkur po 100 evrov. Do 8. februarja bomo izžrebali še trikrat po dva dobitnika. Imeni tokratnih objavljamo v okvirčku.

Pravica do reklamacije

Izvajalec je v primeru napak zavezan k njihovi odpravi. Potrošniku že zakon daje pravico do uveljavljanja reklamacije iz naslova zakonsko predpisane garancije ali iz naslova uveljavljanja stvarnih napak, in sicer ne glede na to, ali je posel dogovorjen s pogodbo ali ne. Poleg zakonsko predpisane garancije obstaja tudi prostovoljno dana garancija izvajalca, ki je lahko določena v pogodbi. Treba je poudariti, da se uveljavljanje reklamacije na podlagi stvarne napake ali na podlagi garancije razlikuje po vsebini, po roku uveljav­ljanja, po opredelitvi časa nastanka napake in njenega dokazovanja. Kot potrošniki se moramo torej odločiti, katero pravico želimo uveljaviti.

V garancijskem roku lahko potrošnik od garanta (pri izdelkih proizvajalca ali prodajalca, pri storitvah pa izvajalca) zahteva brezplačno odpravo napake. Pri obvezni garanciji je garancijski rok eno leto, za določeno rabljeno blago pa mesec dni. Potrošnik lahko napako iz naslova garancije reklamira kadarkoli v garancijskem roku. Če napake ni mogoče odpraviti ali je podjetje ne odpravi v skupnem roku 45 dni, lahko potrošnik zahteva zamenjavo za nov brezplačen izdelek. Velja poudariti, da pri uveljavljanju pravic iz garancije ne vzdrži izmotavanje prodajalcev ali izvajalcev, da so odgovorni le za napako, ki je obstajala že v času nakupa oziroma ko je bila storitev zaključena. To določilo namreč drži le, če kupec uveljavlja svoje pravice na podlagi stvarne napake.

Reklamacijo iz naslova stvarne napake je mogoče uveljaviti najpozneje v dveh mesecih od dneva, ko je bila napaka odkrita, vendar najpozneje dve leti od nakupa izdelka. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve. V obvestilu o napaki mora kupec to natančno opisati, prodajalcu oz. izvajalcu pa omogočiti, da stvar pregleda. Pogosto se namreč zgodi, da naročniki storitev s področja doma obrtnika nikakor ne želijo več sprejeti v hišo, po drugi strani pa vseeno vztrajajo pri odpravi napak.

Potrošnik ima pravico, če je bila storitev opravljena nepravilno, od izvajalca zahtevati, da odpravi pomanjkljivosti, vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo, znova opravi storitev ali vrne plačani znesek.

Medtem ko pri manjših delih s področja doma in gradbeništva zadostuje, če naročnik pisno potrdi naročilo (lahko z vpisom na ponudbo), pa je pri večjih naročilih priporoč­ljivo skleniti pogodbo o izvedbi. V njej naj bodo poleg podatkov o naročniku, izvajalcu in objektu določeni osnovni dogovori: cena in količina, pri čemer se sklicujemo na ponudbo oz. predračun, način obračuna in plačila, rok izvedbe, garancijski rok in pogodbeni predstavniki, svetujejo pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS). Kadar naročnik in izvajalec glede reklamacije ne najdeta skupnega jezika, obe strani spodbujajo, da morebitne spore rešita z dogovorom, ne na sodišču. Ena od možnosti je denimo pomoč strokovnih izvedencev. Pri OZS tako deluje Klub mojstrov Slovenije, ki poleg oseb z opravljenim mojstrskim izpitom združuje tudi strokovne izvedence in cenilce za posamezne obrtne dejavnosti, ki lahko po naročilu vpletenih strani pomagajo pri razrešitvi posameznih primerov, ne glede na to, ali je izvajalec član OZS ali ne.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE