Protivlomna vrata: Varnejša, če so opremljena z elektroniko

9. 6. 2015 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: arhiv podjetij

protivlomna vrata, vhodna vrata

Vrata ne pomenijo zgolj prvega stika z obiskovalci, ampak je njihova naloga predvsem, da zavarujejo objekt pred nezaželenimi vstopi, zato moramo kar najboljšo varnost svojega doma zagotoviti že pri vhodu vanj. Še tako dobra in draga protivlomna vrata pa ne bodo preprečila vstopa vlomilcem, če ne bodo pravilno vgrajena in če ne bomo poskrbeli še za vso drugo, torej zaščito oken in namestitev alarmnega sistema s tipali ali celo povezavo z varnostno nadzornim centrom.

Statistika zadnjih let kaže, da se po vsej Evropi, tudi pri nas, povečuje število ropov in tatvin. Slovenska policija je leta 2013 obravnavala 61.767 kaznivih dejanj zoper premoženje, kar je bilo za 3,7 odstotka več kot leto prej. Predvsem je čedalje več vlomov v stanovanjske in poslovne objekte. Policija ugotavlja, da se še vedno največ vlomov v stanovanja zgodi na silo skozi vrata, veliko manj skozi okna in balkonska vrata. »Vsekakor je smiselno imeti protivlomna vrata, kar lahko potrdim iz izkušenj, saj opravljam intervencijsko odpiranje vrat in popravila po vlomih že 15 let in ugotavljam, da se 90 odstotkov vlomov zgodi ravno skozi vrata, samo 10 odstotkov skozi okna, pa še to bolj zaradi malomarnosti ljudi, ki jih puščajo odprta na nagib. Skozi okno je tudi precej glasneje in nevarneje vlomiti kot skozi lesena vrata,« pravi Matjaž Trapečar iz podjetja Vlom. Vlomilci ponavadi s fizično silo in primernim orodjem nasilno vstopajo v tiste objekte, ki so manj zavarovani. Že osnovni varnostni ukrepi, kot so močnejša protivlomna vrata ali alarmna naprava, jih lahko odvrnejo od namena. Ustrezna zaščita se namreč meri s tem, koliko časa porabijo vlomilci, da pridejo do varovanega območja. Če je čas vloma daljši kot čas, ki ga porabimo, da zaznamo vlom in ustrezno ukrepamo, je zaščita dobra. Zato smo pri proizvajalcih vrat preverili, kakšna so kakovostna protivlomna vrata in kakšno varnost zagotavljajo.

Stopnja zaščite

Izkušeni vlomilci lahko že v zelo kratkem času, ponavadi zgolj v nekaj sekundah, zlomijo odpor navadnih vrat in vstopijo v objekt. Zato je koristna vsa dodatna oprema, ki jim vsaj malo oteži delo in podaljša čas vloma. Več dela ko bodo imeli storilci kaznivih dejanj, manjša je verjetnost, da se bodo odločili za vlom. Poleg vse mehanske in elek­tronske zaščite je osnova protivlomnih vrat kakovostna jeklena konstrukcija, še posebno izdelana z visokotehnološkimi postopki, kot so robotsko varjenje in laserske meritve. Pomembni so tudi kakovostno izdelano vratno krilo, ki je lahko ojačeno z jeklenim okvirjem, in primerno močni tečaji, ki hkrati preprečujejo povešanje vrat, saj so običajno težka do 100 kilogramov in debeline do osem centimetrov. Dovolj močan in trden mora biti tudi podboj. Večina varnostnih elementov je nameščenih na vratno krilo, ki je največkrat narejeno iz kakovostnega lesa, kot sta hrast ali macesen. V notranjosti votlega vratnega krila so ponavadi izolacijski materiali, ki zagotavljajo še zvočno in toplotno zaščito. Po želji pa so lahko vrata tudi odporna proti ognju.

Stopnjo zaščite proizvajalci dosežejo z različnimi elementi, kot je recimo protivlomna ključavnica z varnostnimi zatiči. Da so vrata zares kakovostno izdelana, dokazuje tudi ustrezen certifikat. »Protivlomna vrata naj spadajo v tretji ali četrti varnostni razred in imajo vse potrebne certifikate, ki zagotav­ljajo, da ne popustijo pri poskusu vloma z vlomilskim orodjem. To se doseže z jekleno konstrukcijo vratnega krila in jeklenim podbojem, ki je trdno privijačen v zid. V krilu so tudi prečne ojačitve na več mestih. Vrata se zaklepajo z 12 do 14 zatiči, ki preprečujejo odpiranje ali dvigovanje krila s tečajev. Oprem­ljena so s posebno ključavnico, ki se blokira ob poskusu vloma, dodatno pa je z zunanje strani obložena s manganovo ploščo, ki preprečuje vrtanje. Sam cilindrični vložek ima varnostni ščit, ki preprečuje lomljenje in kakršnokoli drugo poseganje vanj,« opiše varnostne elemente njihovih vrat Janez Peljhan iz podjetja Vovko.

Kakovostno izdelana vrata vzamejo vso voljo vlomilcem, je prepričana tudi Andreja Benedik iz podjetja K-haus: »Vrata pri straneh sidramo, zamenjamo okvir za kovinskega, jih opremimo s stranskimi zatiči proti dvigu, ki otežijo dvig s tečajev, narejena so iz najmanj dveh polnih plasti pločevine in ustrezajo najmanj varnostni stopnji CL2. Imajo tudi skrit cilinder, obdan z varnostnim ščitom, ki preprečuje odlom ključavnice.« Da so vrata zares takšna, kot obljubljajo proizvajalci, se lahko dokaže z različnimi testi vrat. »Zagotovilo, da skozi naša vrata ni mogoče vlomiti, so razni testi, ki smo jih opravili v vseh teh letih, in povratne informacije strank, ki so doživele poskus vloma na razne načine. Opravili smo tudi test z razstrelivom in lahko povem, da se jih ne da odpreti kar tako,« pojasni Matjaž Trapečar.

Varnostne ključavnice in elektronska zaščita

Vrata lahko opremimo z različnimi dodatki, kot so lcd-kukalo, varnostna verižica ali varnostna pripora, ki dovoljuje odpiranje zgolj za nekaj centimetrov. Pomembnejši del pa je primerna protivlomna ključavnica z varnostnimi zatiči. Običajno jih je okoli dvanajst, saj več zatičev pomeni večjo varnost. Lahko je mehanska ali sef ključavnica. Precej so razširjene cilindrične ključavnice, ki se ob poskusu vloma ali izvleka cilindričnega vložka zablokirajo, lahko so zavarovane tudi pred vrtanjem. V zadnjem času pa se vse več ljudi odloča predvsem za elektronske ključavnice, ki so lahko na tipke in šifro, lahko jih odpiramo s kartico oziroma brezstičnim ključem ali pa so biometrične in se odprejo samo na prstni odtis. Biometrična ključavnica si lahko zapomni tudi do sto prstnih odtisov, čeprav jih je večinoma dovolj približ­no pet, in lahko takoj na telefon ali tablico sporoči, kdo vstopa ali izstopa skozi vrata, da ima lastnik stalen nadzor nad dogajanjem. Ob morebitnem izpadu električnega toka se vklopi akumulator in vrata še naprej normalno opravljajo svojo nalogo.

Elektronike pri protivlomnih vratih je vse več. »Osnovni elektronski nadzor pristopa omogoča preprost nadzor nad tem, kdo lahko vrata odpre in kdo ne. Naprednejše izvedbe pa lahko beležijo zgodovino (kdo in kdaj je vstopil oziroma izstopil), časovno omejijo pristop (v katerem časovnem obdobju je mogoč pristop), najnaprednejši pa so tako imenovani online nadzori pristopa, ki omogočajo upravljanje in spremljanje dogodkov v realnem času, kjerkoli že ste,« razloži Janez Peljhan in doda: »Elektronski nadzori pristopa imajo lahko več elementov, in sicer digitalne cilindre, pametne kljuke in pametne ščite, stenske čitalnike in druge komponente. Odpiranje je mogoče na več načinov, na primer s kartico, obeskom, zapestnico, nalepko, telefonom, prstnim odtisom ali kodo. Ne glede na vrsto nadzora pristopa pa vse omogočajo preprosto brisanje izgubljenega ključa, s čimer si prihranimo veliko nevšečnosti.« Medtem ko nekateri prisegajo na biometrične ključavnice, drugi pravijo, da je vedno dobro imeti tudi mož­nost odpiranja s ključem.

Elektronika se pri vratih poleg odklepanja, alarma in nadzora uporablja tudi za olajšanje odpiranja in zapiranja težkih vrat. Prav udobnost je poleg uporabnosti in varnosti vodilo sodobnejših varnostnih dodatkov pri vratih, kot je biometrična ključavnica, saj poteg s prstom zelo olajša odpiranje. »Čitalniki prstnih odtisov so kos temperaturnim spremembam, vlažnosti, obrabi in ne potrebujejo vzdrževanja. Čitalniki ne shranjujejo slik prstnih odtisov, temveč edinstvene posebnosti, ki jih zajame matrica in jih shrani v obliki binarne kode. Iz te kode je nemogoče posneti vaš odtis, kar izniči možnost zlorabe in ne posega v področje varovanja osebnih podatkov. Postali so tudi cenovno dostopni. V prihodnosti pa pričakujemo, da bomo uporabljali kar svoje oko namesto ključa,« novosti v bližnji prihodnosti razkrije Andreja Benedik.

Možnost vloma

Tudi če vgradimo najbolj kakovostna protivlomna vrata, ne bomo nikoli stoodstot­no varni pred vlomilci, lahko pa jim zelo otežimo delo in podaljšamo čas vloma. Tako lahko preprečimo, da se bo vlomilec sploh lotil naše hiše ali stanovanja, ali pa omogočimo, da ga med poskusom prestrežejo pripadniki varnostne službe ali policije. Kljub nakupu dragih vrat pa moramo poskrbeti še za druge varnostne elemente. V stanovanjih v večstanovanjskih stavbah so vrata najbolj pomembna, pri hišah pa moramo zavarovati tudi pritlična okna in balkonska vrata ter vrata garaž in kleti. Na okna lahko namestimo posebne kljuke s ključavnico, nanje pritrdimo rešetke ali nalepimo posebno protivlom­no folijo, ki prenese tudi močnejše udarce. Kljub temu bo varnost najboljša, če se bomo odločili tudi za alarmni sistem s tipali gibanja ali videonadzorom. Če alarmni sistem povežemo s klicnim varnostnim centrom, ki ob poskusu vloma na teren takoj pošlje intervencijsko ekipo, pa smo storili največ, kar smo lahko. »Današnja okna so veliko bolj varna, kot so bila včasih. Današnje hiše naj bi imele tudi protivlomni sistem kombinacijo vrat, rešetk in alarma,« pravi Benedikova. »Če vrata ne dosegajo ustrezne stopnje zaščite, jih izkušeni nepridipravi vlomijo ali odprejo hitreje in tišje, kot če bi razbijali okna. Vseeno pa kupcem, ki živijo v pritličju, svetujemo, da poskrbijo tudi za ustrezno zaščito oken,« pou­dari Peljhan.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE