Sejem Dom 2017: Podeljeni priznanji za kakovost v graditeljstvu

7. 3. 2017 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: arhiv Gospodarsko razstavišče

sejm Dom 2017, gradbeni sejem, gradbeništvo

Danes je na Gospodarskem razstavišču svoja vrata odprl 56. mednarodni sejem Dom. Na odprtju sta organizator Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK podelila dva znaka kakovosti v graditeljstvu (ZKG) za razvojno-tehnološke dosežke s področja graditeljstva. Letos sta priznanji prejeli podjetji Slovenijales Trgovina za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva ter Hipox za izvedbo ravnih streh in teras. Do nedelje, 12. marca, si lahko ogledate novosti in drugo ponudbo, ki so jo pripravili ponudniki s področja graditeljstva, dobite brezplačen nasvet neodvisnih strokovnjakov ali prisluhnete brezplačnim predavanjem.

Podjetje Slovenijales Trgovina, ki je prijelo priznanje ZKG za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva, spada v specializirano trgovsko verigo z več kot 60-letno tradicijo. Ena njihovih dejavnosti je tudi vgradnja zunanjega stavbnega pohištva iz lesa, umetne mase PVC, aluminija in kombinacije les-aluminij ali PVC-aluminij ter senčil, komarnikov in polic. »Pohvalno je, da so izdelali podrobnejša navodila za sodobno vgradnjo, bolj znano kot vgradnjo, skladno s smernico RAL, namenjena zlasti montažnim skupinam, in nadgradili sam postopek vgradnje. Vse rešitve montaže pripravijo v sodelovanju z razvojnim oddelkom v Jelovici in s pooblaščenim strokovnjakom za tesnilni sistem v Sloveniji,« je med drugim v obrazložitvi zapisala komisija.

Priznanje ZKG za izvedbo ravnih streh in teras pa je prejelo podjetje Hipox iz Ljubljane, ki se ukvarja zlasti s specialnimi gradbenimi deli, med katere spada izvedba ravnih streh in teras. Tokrat so priznanje prejeli že drugič (prvič leta 2014). »Izvajajo vse vrste ravnih streh, klasične in obrnjene v obeh izpeljankah – plus ravno streho in dvojno streho. Vodotesnost strehe in terase zagotavljajo s hidroizolacijskimi sloji, večinoma uporabljajo elastobitumenske trakove, ki daleč presegajo zahtevane tehnične karakteristike. Ustrezno so usposobljeni tudi za vgradnjo drugih vrst hidroizolacijskih slojev, npr. iz sintetičnih materialov,« so zapisali člani strokovne komisije in posebej pohvalili tudi vodenje poslovnega procesa in poslovnega sistema. »Podjetje zgledno skrbi za izobraževanje ter varstvo in zdravje zaposlenih. Veliko skrb posveča tudi varstvu okolja.«

S priznanjem ZKG želita Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK promovirati prizadevanja za odličnost ter dvigniti kakovost in konkurenčnost izdelkov, naprav, tehnologij in storitev s področja graditeljstva v Sloveniji. Gradbeni inštitut ZRMK je že leta 1996 razvil sistem meril in postopek ocenjevanja izdelkov, naprav, tehnologij in storitev. S tem so bili položeni temelji priznanja ZKG, znaka za okolje in nadstandardne blagovne znamke. Prvo ocenjevanje oken slovenskih proizvajalcev so razpisali in izvedli naslednje leto, do zdaj pa so podelili 171 priznanj ZKG na 28 področjih ocenjevanja. »Znak kakovosti v graditeljstvu je neobvezni okoljski certifikacijski znak in blagovno-storitvena znamka. Označuje izdelke, naprave, tehnologije in storitve s področja graditeljstva v Sloveniji, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec ali izvajalec storitve mora zagotoviti kakovost v razvojno-tehnološkem procesu in si prizadevati za poslovno odličnost. Pri ocenjevanju se preverjajo še okoljski, družbeni in gospodarski vidiki,« pojasnjujejo organizatorji sejma.

Člani ocenjevalnih komisij so neodvisni strokovnjaki, ki niso povezani s prijavitelji, so najvidnejši strokovnjaki na svojem področju. Letos so bili to vodja mag. Miha Tomšič, doc. dr. Marjana Šijanec Zavrl, arhitekta Neva Jejčič in Tomaž Škerlep. Pri primerjalnem vrednotenju je največji poudarek na kakovosti izvedbe in poslovnem procesu prijavitelja.

Brezplačna svetovanja in predavanja

Vsak dan sejma so med 10. do 18. uro znova na voljo brezplačna predavanja in svetovanje, ki sta jih pripravila Gradbeni inštitut ZRMK in mreža energetskih svetovalcev Ensvet – Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja do okolja prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb. Neodvisni strokovnjaki obiskovalcem svetujejo v zvezi z gradnjo, prenovo, učinkovito rabo energije in obnovljivimi viri energije. Kakor so napovedali, lahko obiskovalci pridobijo celovite informacije na konkretna vprašanja, od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta in statika, projektov energetske prenove, trajnostnega ogrevanja in načrtovanja, gradnje ali prenove klasičnih, spomeniško zaščitenih, pasivnih in skoraj ničenergijskih stavb do bivalnega okolja.

Več dogodkov se bo zvrstilo tudi drugi dan sejma. V dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču bo potekal Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, s katerim želijo strokovni in širši javnosti predstaviti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi ter možnosti za podjetja, da se aktivno vključujejo v domače in mednarodne razvojne projekte, v katerih lahko uresničijo svoje načrte.

Prav tako se bo jutri v dvorani 1 Urška ob 9. uri začel strokovni posvet Prenova stavb kulturne dediščine – večplastni izzivi, ki ga je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK in s katerim želijo opozoriti na nekatere izbrane elemente prenove stavb kulturne dediščine in približati tematiko njihovim lastnikom, uporabnikom in upravljavcem.

V četrtek, 9. marca, med 9. in 14. uro bo v dvorani 1 Urška potekal strokovni forum na temo trajnostne gradnje v Sloveniji, s katerim želijo spodbuditi strokovno razpravo o razumevanju trajnostne gradnje v Sloveniji. V petek, 10. marca 2017, med 9. in 14. uro v dvorani 1 Urška pa bo posvet Izzivi in tehnologije za stavbe po svetu po letu 2020, ki ga prav tako organizira GI ZRMK. Več o brezplačnih predavanjih in nasvetih si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE