Sejem MOS 2013: Predavanja za obiskovalce

11. 9. 2013 | Besedilo: Ba. P.

MOS 2013, predavanja

Obiskovalcem 46. mednarodnega sejma obrti in podjetništva bodo vse dni na voljo brezplačna energetska svetovanja svetovalne mreže Ensvet, poleg tega bodo v dvorani Celjanka in sejni sobi E 2 potekala predavanja na temo učinkovite rabe energije in uporabe obnovljivih virov. Krajše povzetke predavanj predstavljamo v nadaljevanju.

Priprava tople vode s sprejemniki sončne energije

Dominik Pongračič, Ensvet – v ponedeljek, 16. septembra, ob 10. in 11. uri (Celjanka) ter v torek, 17. septembra, ob 10. in 11. uri (Celjanka)

Na predavanju bodo najprej predstavili osnove o ogrevanju sanitarne vode, nato pa še vrste sprejemnikov sončne energije in solarnih sistemov. Navedli bodo primere vračilnih dob za naložbe v omenjene sisteme, če smo pred tem sanitarno vodo ogrevali z oljnim kotlom, kotlom na polena ali s kotlom na utekočinjeni naftni plin. Na koncu bodo opisali še nekaj značilnih ukrepov, s katerimi je mogoče privarčevati pri rabi električne, predvsem pa toplotne energije.

Izbira, nakup, vgradnja, delovanje in vzdrževanje kurilne naprave

Andrej Svetina, Ensvet – v četrtek, 12. septembra, ob 11. uri (sejna soba E 2) in v petek, 13. septembra, ob 14. uri (Celjanka)

Glede na veliko ponudbo kurilnih naprav je optimalna izbira kurilne naprave pomemben, zahteven in obsežen del investicijskega procesa. Dobra toplotna zaščita ovoja stavbe omogoča izbrati kurilno napravo manjše moči. Ugodne posledice so manjša naložba, boljši ekonomski učinek in manjša obremenitev okolja.

Kurilne naprave na lesno biomaso

Lucjan Batista, Ensvet – v četrtek, 12. septembra, ob 12. uri (sejna soba E 2) in v petek, 13. septembra, ob 12. uri (sejna soba E 2)

Lesna biomasa je cenovno ugoden in ekološko sprejemljiv energent, če z njo kurimo v sodobni kurilni napravi z visokimi izkoristki. Na predavanju bo tekla beseda o novostih na tem področju, s poudarkom na kombiniranih pečeh (polena/peleti). Predstavljeni bodo primeri iz prakse (predelava obstoječe peči na pelete, montaža hranilnika na klasično peč na polena). Predavatelj bo odgovarjal tudi na vprašanja obiskovalcev.

Primer sanacije starejše družinske hiše

Lucjan Batista, Ensvet – v četrtek, 12. septembra, ob 14. uri (Celjanka)

Ko se odločamo za obsežnejšo prenovo starejše družinske hiše, se pojavlja več vprašanj: kje in kako začeti, kako opraviti energetski pregled stavbe, kakšen naj bi bil vrstni red ukrepov, kako in kdaj oziroma pri katerih ukrepih je upravičeno sklepati kompromise, kako se lotiti zamenjave dotrajanega ogrevalnega sistema, kako do posojil in nepovratnih sredstev Eko sklada ... Na vsa našteta vprašanja bo predavatelj poskušal odgovoriti na podlagi primera povprečne enodružinske hiše.

Cene energije iz posameznih energentov

Lucjan Batista, Ensvet – v četrtek, 12. septembra, ob 15. uri (Celjanka)

Ko stroški ogrevanja že močno obremenjujejo družinski proračun, se začnemo spraševati, kateri energent je najcenejši, ali se ga splača zamenjati, kako posodobiti ogrevalni sistem, v kolikšnem času se nam bo naložba povrnila ... Na takšna in podobna vprašanja bodo poskušali odgovoriti na tej predstavitvi.

Ukrepi za toplotno zaščito obstoječih stavb in pravilna izbira stavbnega pohištva

Marjan Gumzej, Ensvet – v petek, 13. septembra, ob 11. uri (sejna soba E 2) in 15. uri (Celjanka)

Na predavanju bo predstavljena celovita toplotna zaščita stavbnega ovoja obstoječih družinskih hiš. Obdelali bodo rešitve za toplotno izolacijo zunanjih sten, streh in stropov ter tal. Opisali bodo sodobne tehnologije za zunanje stavbno pohištvo ter pravilen načini vgradnje.

Plesen v zgradbah in na zgradbah

Carmen Hladnik Prosenc, Ensvet – v soboto, 14. septembra, ob 10. uri (Celjanka) in v nedeljo, 15. septembra 2013, ob 15. uri (Celjanka)

Plesen je najpogostejša posledica napak, ki so bile narejene pri gradnji, pa tudi nepravilne uporabe stanovanja. Vlaga in plesen sta tako zdravstveni kot estetski problem. Predavateljica bo predstavila najpogostejše vzroke za nastanek plesni v stanovanjih, kleteh in na fasadah, pa tudi načine, kako težavo odpraviti in se je dolgoročno znebiti. Po predavanju bo obiskovalcem odgovarjala na konkretna vprašanja.

Učinkovita raba in varčevanje z električno energijo

Carmen Hladnik Prosenc, Ensvet – v soboto, 14. septembra, ob 11. uri (Celjanka) in v nedeljo, 15. septembra 2013, ob 10. uri (Celjanka)

Predavanje je namenjeno gospodinjstvom. Električna energija je čedalje dražja, zato jo je dobro uporabljati po pameti. Zakaj bi plačevali energijo, ki zaradi naše nevednosti ali malomarnosti odteka v prazno? Pomembno je, da se zavedamo, kakšne moči imajo naše električne naprave in kje v gospodinjstvih porabimo največ električne energije. Predavateljica bo navedla nekaj načinov, kako in kje lahko privarčujemo. Dotaknila se bo dileme, ali ogrevati z elekt­riko ali ne. Veliko trgovcev nas prepričuje, da je to cenovno zelo ugodno. Kaj o tem menijo energetski svetovalci?

Obtočne črpalke

Anton Juršnik, Ensvet – v soboto, 14. septembra, ob 14. uri (Celjanka)

Na predavanju bodo predstavili razlike v delovanju, izboru in energijski učinkovitosti obtočnih črpalk, ki jih uporabljamo v napeljavah ogrevanja v stanovanjskih stavbah.

Uporaba lesne biomase in toplotnih črpalk

Ludvik Hriberšek, Ensvet – v soboto, 14. septembra, ob 15. uri (Celjanka) in v nedeljo, 15. septembra, ob 14. uri (Celjanka)

Izkoristimo, kar nam je dala narava, in zmanjšajmo stroške za ogrevanje; v Sloveniji imamo namreč skoraj 60 odstotkov gozdnih površin, zato za uporabo lesne biomase v gospodinjstvih ne bi smelo biti ovir. Kljub temu na tem področju močno zaostajamo za sosednjo Avstrijo in premalo posegamo po nepovratnih spodbudah države. Če bi na leto očistili hektar gozda, bi dobili dovolj lesne biomase za ogrevanje povprečne družinske hiše. Pri tem je treba uporabljati sodobne kurilne naprave, ki imajo več kot 90-odstotni izkoristek zgorevanja in v katerih zgorijo tudi hlapni ogljikovodiki (klasične kurilne naprave imajo le od 50- do 70-odstotne izkoristke).

Zaradi naraščanja cen vseh vrst energentov, še zlasti fosilnih goriv, je treba iskati ustrezne (cenejše) rešitve. Ena takšnih so toplotne črpalke, ki jih lahko uporabljamo tako za pripravo tople sanitarne vode kot ogrevanje. Toplotne črpalke za delovanje potrebujejo elektriko, ta pa lahko – odvisno od načina pridobivanja – precej obremenjuje okolje. Pred vgradnjo toplotne črpalke se je zato priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki bo na podlagi obstoječega stanja svetoval ustrezen tip naprave in s tem optimalno rešitev.

Zaščita pred poplavami in odprava posledic poplav

Ludvik Hriberšek, Ensvet – v nedeljo, 15. septembra 2013, ob 11. uri (Celjanka)

Novembra 2012 so po večjem delu države pustošile katastrofalne poplave. Udarna moč poplavnega vala reke Drave in drugih vodotokov po Sloveniji je uničila ali močno poškodovala veliko stanovanjskih, gos­podarskih in poslovnih objektov. Ali smo se iz teh dogodkov kaj naučili? V kratkem času je treba sprejeti pomembne odločit­ve, izkušnje pa prenesti investitorjem, ki gradijo nove ali prenavljajo stare stavbe. Ob poplavah je zelo pomembno tesno sodelovanje z mediji, ki veliko prispevajo k temu, da so občani pravočasno obveščeni o grozeči nevarnosti. Ne gre namreč pozabiti, da je treba najprej varovati ljudi, šele nato premoženje.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE