Sejem Mos 2014: Predavanja in svetovanja za obiskovalce

10. 9. 2014 | Besedilo: Ba. P.

predavanja, Mos 2014

Obiskovalcem 47. mednarodnega sejma obrti in podjetništva bo vse dni na voljo brezplačno energetsko svetovanje strokovnjakov mreže Ensvet, poleg tega bodo v dvorani Celjanka in sejni sobi E2 potekala predavanja na temo učinkovite rabe energije in uporabe obnovljivih virov, ki jih pripravljajo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in energetski svetovalci. Krajše povzetke predstavljamo v nadaljevanju, urnik predavanj pa najdete v priponki.

Načrtovanje energijsko učinkovitih novogradenj

Miha Praznik, GI ZRMK, Ensvet – Poleg visoko učinkovite nizkoenergijske gradnje smo v zadnjih letih priča občutnemu povečanju gradnje stavb v pasivni tehnologiji, novost v gradbeni praksi pa so plusenergijske hiše. Kako zasnovati energijsko učinkovito hišo? Kateri parametri so ključni pri njenem oblikovanju in tehnološkem snovanju? Kakšni so ti objekti v praksi? Kakšne so instalacije za ogrevanje prostorov, prezračevanje, pripravo tople vode? Kako na preprost način v projekte uvrstiti ustrezne rešitve, da bodo instalacije usklajene z majhnimi energijskimi potrebami stavb in višjimi pričakovanji po kakovosti bivanja? Značilnosti dobre domače gradbene prakse bodo prikazane na dveh primerih.

Sodobni načini prezračevanja hiš

Miha Praznik, GI ZRMK, Ensvet – Sodobne stanovanjske stavbe so praviloma grajene zrakotesno, enako velja za celovito energijsko obnovljene stavbe. Ob tem se vedno bolj kaže potreba po sistemih za prezračevanje, ki zagotavljajo stalno kakovost zraka, saj z naravnim prezračevanjem (odpiranjem oken) večinoma ne moremo doseči zadostne kakovosti zraka. Na predavanju bodo prikazani sodobni sistemi centralnega ali lokalnega prezračevanja, ki se lahko uporabijo tako v novogradnjah kot pri prenovi stavb.

Primeri energijsko učinkovitih novogradenj iz lesa, prenova stavb z uporabo lesa

Miha Praznik, GI ZRMK, Ensvet – Vedno več novih objektov je zgrajenih iz lesa. Takšne stavbe so najpogosteje stanovanjske, prevladujejo družinske hiše, nekaj je tudi manjših ali srednje velikih večstanovanjskih ter javnih objektov. Nekoliko drugačni tehnološki pristopi se uporabljajo pri prenovi, pri kateri se večje stanovanjske ali javne stavbe energijsko sanirajo z uporabo lesenih montažnih in drugih tehnologij.

Kurilne naprave na lesno biomaso

Lucjan Batista, Ensvet – Lesna biomasa je cenovno ugoden in ekološko sprejemljiv energent, če z njo kurimo v sodobni kurilni napravi z visokim izkoristkom. V čem se razlikuje gorenje lesne biomase v navadni peči in gorenje lesnih plinov pri sodobnih kurilnih napravah? Kaj je novega na trgu sodobnih kurilnih naprav, s poudarkom na kombiniranih pečeh (polena in peleti). Predstavljeni bodo primeri iz prakse (predelava obstoječe peči na pelete, montaža hranilnika na klasično peč na polena).

Primer sanacije starejše družinske hiše

Lucjan Batista, Ensvet – Na primeru povprečne enodružinske hiše bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, ki se porajajo investitorju, ko se odloča za obsežnejšo prenovo starejše družinske hiše.

Preprosti energetski ukrepi

Lucjan Batista, Ensvet – S preprostimi ukrepi, ki jih morda lahko izvedemo sami ali pa pri njih stroški izvedbe niso visoki, lahko zmanjšamo stroške za energijo.

Ogrevanje stavb s toplotnimi črpalkami

Lucjan Batista, Ensvet – Na predavanju bo govor o uporabi toplotnih črpalk v gospodinjstvih in izvedbi ogrevanja stanovanjskih stavb z njimi. Poskušali bodo odgovoriti na vprašanje, kakšne toplotnoizolativne lastnosti mora imeti stanovanjska stavba in kakšno toplotno črpalko izbrati, da bo ogrevanje optimalno. Kako jo vključiti v ogrevalni sistem, kako jo priključiti na električno omrežje ter kateri so rezervni sistemi ogrevanja in električnega napajanja ogrevalnega sistema.

Nepovratne finančne spodbude in krediti Eko sklada

Lucjan Batista, Ensvet – Investicijski ukrepi za učinkovitejšo rabo energije in uporabo obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah so za lastnike stavb velik finančni zalogaj. Za nepovratna finančna sredstva ali kredite se lahko obrnejo na Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad. Na predavanju bodo predstavili tipične ukrepe na stavbah, za katere je mogoče pridobiti sredstva Eko sklada.

Izbira, vgradnja, delovanje in vzdrževanje kurilne naprave

Andrej Svetina, Ensvet – Optimalna izbira kurilne naprave je pomemben, zahteven in obsežen del investicijskega procesa. Zagotovitev ugodnih bivalnih in delovnih razmer pri učinkoviti rabi energije ter uporabi obnovljivih virov, ob vseh ekonomskih in ekoloških zahtevah, ni samoumevna. Pri dobri toplotni zaščiti ovoja stavbe je mogoče izbrati kurilno napravo manjše moči. Ugodne posledice so manjša investicija, boljši ekonomski učinek in manjša obremenitev okolja.

Učinkovita raba in varčevanje z električno energijo v gospodinjstvih

Carmen Hladnik Prosenc, Ensvet – Električna energija je vse bolj dragocena in vse dražja, zato jo je dobro uporabljati po pameti. Zakaj bi plačevali energijo, ki zaradi naše nevednosti ali malomarnosti odteka v prazno? Pomembno je, da se zavedamo, kakšno moč imajo naše električne naprave in kje v gospodinjstvih porabimo največ električne energije. Predstavili bodo varčevalne ukrepe in se dotaknili dileme, ali ogrevati z elektriko ali ne.

Plesen v stavbah

Carmen Hladnik Prosenc, Ensvet – V stanovanjskih stavbah se lahko zaradi specifičnih razmer, ki so povezane s toplotno zaščito in zrakotesnostjo ovoja ter z bivalnimi navadami stanovalcev, pojavlja površinska kondenzacija zračne vlage. Posledica dolgotrajne vlage je plesen na izpostavljenih mestih. Na predavanju bodo pojasnili vzroke za omenjene težave in načine za njihovo odpravo.

Toplotna zaščita stavb

Marjan Gumzej, Ensvet – V stavbah porabimo skoraj četrtino vse končno porabljene energije v Sloveniji, od tega približno dve tretjini za ogrevanje. Vedno bolj smiselno postaja uvajanje ukrepov za učinkovitejšo rabo energije v stavbah, med katerimi ima ustrezna toplotna zaščita največji učinek. Predavanje bo obsegalo kratko predstavitev predpisov, ki urejajo toplotno zaščito stavb, in predstavitev zahtev, ki se nam na tem področju obetajo v prihodnosti. V nadaljevanju bodo obravnavali priporočila za toplotno zaščito posameznih konstrukcijskih sklopov. Prikazali bodo ustrezno izvedbo toplotne zaščite različnih gradbenih konstrukcij.

Obnova strehe s poudarkom na detajlih

Anton Juršnik, Ensvet – Eden ključnih in hkrati zelo aktualnih ukrepov za povečevanje energijske učinkovitosti stavbe je tudi obnova strehe. Na predavanju bodo opisali sanacijo tega sklopa stavbnega ovoja, s poudarkom na detajlih.

Praktične izkušnje pri vgradnji toplotnih črpalk

Ludvik Hriberšek, Ensvet – Uporaba sanitarnih in ogrevalnih toplotnih črpalk se povečuje. Opozorili bomo na nujnost inženirskega pristopa, napake pri polaganju zemeljskega kolektorja, grelno število, prihranke ...

Energijsko učinkovita razsvetljava za stanovanjske stavb

Nikolaj Torkar, Ensvet – Eden manj opaznih električnih porabnikov v hiši je razsvetljava, ki lahko ob manj ustrezni uporabi tehnologije in dolgem obratovanju pomeni nepotrebno večjo rabo elektrike. Kakšne so sodobne rešitve za energijsko učinkovito razsvetljavo stanovanjskih stavb?

Praktične izkušnje na področju uporabe lesne biomase za ogrevanje hiše

Ludvik Hriberšek, Ensvet – Če vsako leto očistimo hektar gozda, je to dovolj za ogrevanje ene družine. Uporabljajmo sodobne kurilne naprave z več kot 90-odstotnim izkoristkom, v katerih zgorijo tudi hlapni ogljikovodiki. Klasične kurilne naprave imajo le 50- do 70-odstotni izkoristek.

Biološke čistilne naprave na ruralnem območju

Ludvik Hriberšek, Ensvet – Vsa gospodinjstva, ki živijo na območjih brez javnega kanalizacijskega sistema, morajo do leta 2017 poskrbeti za čiščenje svojih odpadnih voda z malimi biološkimi čistilnimi napravami ali z malimi rastlinskimi čistilnimi napravami. Ob izvedbi takega sistema se pri vsakem kubičnem metru porabljene vode okoljska dajatev za obremenjevanje okolja zniža z 0,52 evra na 0,052 evra, kar pomeni (ob mesečni porabi 20 m3 vode) na mesec 9 evrov in na leto 108 evrov manj.

Čiščenje kurilnih naprav na trdna goriva in dimovodov

Ludvik Hriberšek, Ensvet – Dimnik je najbolj obremenjen del vsakega objekta, ob uporabi trdnih goriv nastajajo v kurilni napravi katranske obloge in v dimniku saje. Če se čiščenje kurilnih in dimovodnih naprav ne izvaja, obstaja nevarnost požara, nepopolnega zgorevanja. Stroški čiščenja so bistveno manjši od posledic. Že milimeter obloge na kurilni napravi poveča porabo energenta do 12 odstotkov.

Izbor energijsko učinkovitih oken in pravilna vgradnja

Franc Šporn, Ensvet – Zunanje stavbno pohištvo je ključni del toplotnega ovoja stavbe. Dobre toplotne karakteristike oken omogočajo poleg dobrega zajema energije sonca tudi močno zmanjšane toplotne izgube, kar vodi v pozitivno energijsko bilanco okna. Okno pa mora biti tudi pravilno vgrajeno, kar velja tako pri novogradnji kot menjavi obstoječih oken.

Urnik predavanj najdete v priponki.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE