Sejem Mos 2014: V Celju tudi novost v svetovnem merilu

Tudi tokrat smo dodobra prečesali sejemsko ponudbo in iskali izdelke, ki bi bili zanimivi za vas, naše bralce. Seveda smo se omejili na področja, o katerih pišemo v prilogi, v izbor pa smo uvrstili predvsem novosti, ki so rezultat domačega znanja in razvoja.

Cilindrična ključavnica z integriranim čitalnikom prstnih odtisov

Podjetje Navkom iz Ljubljane je v sodelovanju s kamniškim podjetjem Lecom ter inovatorjema Iztokom Sedejem in Ivom Drolcem razvilo cilindrično ključavnico z integriranim čitalnikom prstnih odtisov, ki deluje na baterije. Gre za biometrično novost v svetovnem merilu, ki je v celoti razvita in izdelana v Sloveniji, poudarja Tadej Weber iz podjetja Navkom: »Do zdaj so različni proizvajalci ponujali električne cilindre, ki se odklepajo bodisi s kartico RFID bodisi z daljinskim upravljalnikom, naš izdelek Rex Cylinder pa ima že vgrajen čitalnik prstnih odtisov in motorno blokado odklepanja. Na zunanji strani cilindra je mehanizem za ročno odklepanje z vgrajenim površinskim kapacitivnim tipalom, na notranji strani pa sta mehanizem za ročno odklepanje in prostor za baterije. Prstne odtise vnašamo in brišemo z daljinskim upravljalnikom. Vrat z zunanje strani ni mogoče odkleniti, dokler prstni odtis ni pozitivno verificiran. Šele takrat se sprosti mehanizem za odklepanje in ključavnico lahko ročno odklenemo.« Vrata lahko z zunanje strani zaklenemo tudi brez verifikacije prstnega odtisa, z notranje strani pa jo lahko vedno odklenemo ali zaklenemo. Izdelek, za katerega je bilo podjetje nagrajeno tudi z zlatim priznanjem družbe Celjski sejem in priznanjem Mestne občine Celje, je namenjen zasebnim uporabnikom in manjšim podjetjem, njegova prednost pa je, da ga je mogoče vgraditi v vsaka vrata, ki imajo evro cilindrično ključavnico oziroma evro profil, ker deluje na baterije, pa ne potrebuje nobenih dodatnih napeljav. Montaža je hitra in preprosta, brez posegov v vratno krilo in razbijanja sten.

Dizajnerska vhodna vrata

V ponudbi stavbnega pohištva so našo pozornost pritegnila aluminijasta vhodna vrata Ultimum Pure na razstavnem prostoru podjetja Pirnar. Slovenski proizvajalec z linijo Ultimum Pure že tri leta niza nagrado za drugo, pred kratkim so bili nominirani za nemško nagrado za dizajn 2015, vrata pa vsako leto nadgradijo bodisi s kakšno funkcionalno rešitvijo bodisi z dizajnerskim detajlom. »Vsa vrata v liniji Pure so popolnoma poravnana, kar pomeni, da na površini ni izstopajočih delov, ročaji so poglobljeni, prav tako premikajoča se loputka. Razvili smo nov sistem za prstni odtis, ki je prav tako integriran v vrata in je prekrit z gumbom,« je pojasnil Anže Pirnar in dodal, da v podjetju veliko pozornosti namenjajo prav detajlom. Da ni vse le v zunanjem videzu, odkrije prerez vrat: standardni sistem profilov so ojačili s karbonom, kar omogoča izdelavo tudi do tri metre visokih vrat, proizvajalec pa jamči, da se odpirajo in zapirajo kot standardno visoka. Med prednostmi velja omeniti še zelo dobre zvočne in toplotnoizolativne lastnosti s toplotno prehodnostjo 0,54 W/m2K, ki so jih dosegli s sistemom štirikratnega tesnjenja in vgradnjo štirislojnega stekla.

Žaluzije, ki zdržijo tudi burjo

Podjetje Roltek je na sejmu premierno predstavljalo nove žaluzije, ki so jih poimenovali Hero. Na prvi pogled se prav nič ne razlikujejo od preostalih, vgrajene pa imajo nekatere detajle, ki jim dajejo pomembno prednost pred drugimi žaluzijami, je dejal Franjo Radikovič: »Žaluzije so v trendu, a dejstvo je, da njihova vgradnja na območjih z močnim vetrom, kakršen piha na Primorskem, denimo, ni najboljša rešitev. Preden smo se lotili razvoja novih žaluzij, smo pod drobnogled vzeli vse pomanjkljivosti, na katere so opozarjali uporabniki, in jih poskušali odpraviti. To nam je tudi uspelo.« Kako? Najprej so v vodila namesto plastičnih vgradili kovinske prejemnike, kar žaluzijam zagotavlja odpornost proti močnemu vetru. Nato so razvili lamelo, ki zagotavlja do 30 odstotkov večjo trdnost žaluzij in hkrati maksimalno temnjenje. »Uporabniki so med večjimi pomanjkljivostmi žaluzij opozarjali tudi na to, da z njimi ni mogoče nikoli dovolj zatemniti bivalnih prostorov,« je pojasnil Radikovič in opozoril še na eno pomembno novost: vrvice, na katerih visijo lamele, imajo sredico iz kevlarja, materiala, ki se ne razteza, kar pomeni, da se vrvice niti po petih ali desetih letih na dežju, soncu ali mrazu ne raztegnejo, zato spuščene žaluzije po njegovih besedah ne opletajo, ampak lepo stojijo.

Izolativno notranje senčilo

Med pregledovanjem sejemske ponudbe je našo pozornost pritegnilo še eno senčilo, tokrat notranje, in sicer na razstavnem prostoru podjetja Senčila iz Žalca. Plise senčilo Duette po besedah Žige Drugoviča poleg senčenja odlikuje tudi izolativnost: »Posebna struktura tkanine, ki spominja na satovje, z zračnimi žepki poleti ohranja prostor hladen, pozimi pa zmanjšuje izgubo toplote. Rezultati so pokazali, da lahko plise senčilo Duette prihrani približno deset odstotkov toplote.« Med prednostmi je sogovornik omenil še antistatični premaz, ki preprečuje nabiranje prahu, barvno obstojnost tkanine, preprosto vzdrževanje (senčilo lahko operemo pod prho) in zatemnitveno funkcijo, ki je boljša kot pri običajnih plise senčilih, saj vodila (vrvice) potekajo znotraj same tkanine, s čimer se izognemo luknjicam ob straneh, skozi katere sicer prodira svetloba.

S slovenskim peletnim kotlom tudi v tujino

Slovensko znanje in razvoj sta združena v izdelku, ki ga je na celjskem sejmišču na ogled postavilo podjetje Petrič iz Ajdovščine. Zaradi krize v gradbeništvu so svojo dejavnost pred dvema letoma preusmerili na področje energetike, in kot kaže, naredili korak v pravo smer. Kotel na pelete, ki ga je oblikoval Miha Klinar iz Gigodesigna, je slovenski izdelek, primeren tudi za manjše prostore, saj je širok zgolj 77 centimetrov, na njegovi površini pa ni izstopajočih delov, kar pomeni, da gre skozi običajna, 80 centimetrov široka vrata. A to še zdaleč ni edina prednost kotla PP 27 A, ki so ga prvič predstavili spomladi sejmu Dom in je namenjen za ogrevanje objektov s površino do 400 kvadratnih metrov, pravi Gregor Petrič: »Vgrajenih ima več izboljšav in je pretežno avtomatiziran, zato od uporabnika zahteva manj dela in posegov. Opremljen je z avtomatskim čiščenjem toplotnega izmen­jevalnika in avtomatskim odstranjevalcem pepela iz kurišča. Ta se zbira v posodi, ki jo je treba izprazniti na približno tri porabljene integrirane zalogovnike peletov (zalogovnik je sicer 180-kilogramski). Seveda je pogos­tost praznjenja posode s pepelom odvisna tudi od kakovosti peletov, ki jih kurimo, ta pa ne vpliva na izkoristek kotla, ki je vedno več kot 90-odstoten.« Podjetje načrtuje tudi prodor na tuje trge.

Toplotna črpalka in plinski kotel v eni napravi

Na razstavnem prostoru podjetja Airabela smo našli rešitev za vse, ki se ogrevajo na plin in razmišljajo o zamenjavi energenta, a bi se radi izognili prevelikim posegom. Toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid je novost na slovenskem trgu, po besedah Aljoše Markočiča pa združuje vse prednosti plinske kondenzacijske peči in toplotne črpalke zrak/voda: »Na videz različna sistema se med seboj dopolnjujeta, tehnologija omogoča hkratno delovanje plinske peči in toplotne črpalke, kar na letni ravni zagotavlja do 45 odstotkov učinkovitejše ogrevanje kot pri kondenzacijski plinski peči. Hibridno delovanje združuje prednosti obeh virov toplote in prinaša največje prednosti pozimi.« Na voljo je tudi notranja enota, ki ima možnost reverzibilnega delovanja, torej možnost hlajenja v poletnem času, kar pomeni, da lahko z enim samim sistemom zagotavljamo udobje vse leto. Izdelek je predvsem namenjen manjšim stanovanjskim hišam, primeren pa je tudi za vgradnjo v stanovanja, če le imamo možnost za namestitev zunanje enote.

Lesno uplinjevalni kotel z lambda sondo

V ponudbi za ogrevanje z lesno biomaso je našo pozornost pritegnil še en izdelek, lesno uplinjevalni kotel UPX-3 z lambda sondo, ki ga je v Celju predstavljalo podjetje Mago, razvilo in izdelalo pa ga je podjetje Tomaža Valherja iz Selnice ob Dravi. Najpomembnejša prednost kotla, v katerem lahko kurimo tako polena kot pelete, je po Valherjevih besedah tehnologija dvokomornega zgorevanja, ki omogoča doseganje zelo majhnih izpustov dimnih plinov, pod 100 miligramov na kubični milimeter: »Običajni uplinjevalni kotli imajo kurišče obrnjeno proti vratom, kamor se tako širi tudi toplota, pri našem izdelku, za katerega smo spomladi na sejmu Energetika dobili bronasto priznanje, pa je vroč zrak speljan stran od vrat. Kotel je mogoče nadgraditi s peletnim sistemom, za kupca pa je pomembna tudi dostopna cena.«

Termoizolacijska barva za notranje stene in fasade

Na razstavnem prostoru podjetja Lombar iz Ljubljane je bila med drugim na ogled rešitev za vse, ki lahko za manjše toplotne izgube skozi zunanje stene poskrbijo le na notranji strani. Termoizolacijska barva Korund za notranje površine je po besedah Kristine Erzetič izdelana na vodni osnovi: »Sestavljena je iz kakovostnega akrilnega veziva, je lahka, elastična in ima dober oprijem na različne površine. Po strukturi je podobna klasični barvi, v osnovi je bela, vendar jo lahko po želji obarvamo s pigmenti za akrilne barve.« Milimetrski nanos termoizolacijske barve je po zagotovilih proizvajalca primerljiv s petimi do šestimi centimetri toplotne izolacije iz kamene volne. Na vprašanje, ali lahko barva povzroči podobne nevšečnosti kot toplotna izolacija na notranjih stenah, sogovornica odgovarja, da ni nevarnosti za nastanek plesni, saj je barva paroprepustna in ugodno deluje na klimo v bivalnih prostorih, med drugim za približno tri stopinje Celzija dvigne temperaturo pri tleh in jo za prav toliko zniža pod stropom: »Namesto 16 in 23 stopinj je po nanosu barve temperatura pri tleh 18 stopinj Celzija, pod stropom pa 21.«

Zakriti ali skriti zabojniki za odpadke

Vas ob pogledu na lepo urejeno okolico zmotijo zabojniki za smeti? Podjetje Dukin iz Ljutomera je v Celju predstavljalo preprosto rešitev: nadzemne in podzemne sisteme za »skrivanje« zabojnikov. V prvem primeru gre za nekakšne kovinske ograjne sisteme s streho, na kateri je mogoče urediti tudi okrasno gredico s cvetjem. »Stilsko ograjeni zabojniki za smeti so preprosta, a učinkovita rešitev,« pravijo v podjetju in dodajajo, da lahko na ograjni sistem, ki je sicer na voljo v različnih barvnih kombinacijah in v nerjavni izvedbi, namestimo tudi ključavnico. Bolj izpopolnjena različica je podzemni oziroma potopni sistem, v katerem je prostora za tri zabojnike, ki jih s pritiskom na gumb daljinskega upravljalnika ali s stikalom preprosto skrijemo pod zemljo. »Posebna prednost sistema je, da lahko vanj namestimo obstoječe zabojnike za smeti, poleg tega preprečuje širjenje neprijetnih vonjav,« dodajajo v podjetju.

Organska zemlja v sadilni vreči

Podjetje HomeOgarden je mlado start-up podjetje, ki se ukvarja z razvojem in pro­izvodnjo naravnih rešitev za dom in vrt. Te so predstavljali tudi na sejmu v Celju, med njimi pa je izstopala organska zemlja v sadilni vreči. »Do zdaj ni še nihče ponudil na trgu zemlje v škatli oziroma vreči, še zlasti ne homeopatske zemlje, zato zanimanje ne preseneča, so pa ljudje zelo previdni in jim je treba vse natančno razložiti,« je povedal Aleš Pfeifer. Substrat je po njegovih zagotovilih zelo rahel, narejen je iz 100-odstotno naravnih in organskih snovi ter ne vsebuje nobenih umetnih gnojil in primesi. Najboljše pa je, da lahko rastlino (okrasno ali zelenjavno) posadimo kar v sadilno vrečo; embalažo iz kartona odpremo na označenem mestu, odpremo vrečo in postopoma dolijemo približno 20 do 25 litrov vode. Ta bo v približno 20 minutah namočila blok substrata, ki ga lahko tudi malo premešamo, tako bo zemlja hitreje pripravljena, je pojasnil Pfeifer in dodal: »Ne potrebujemo nobene posode, za uporabnika pa je pomembno tudi, da mu ni treba nositi iz trgovine težke zemlje, ampak si jo doma pripravi sam.« Tako pripravljeno zemljo lahko uporabljamo za setev, sajenje in presajanje vseh vrst rastlin, za mešanje s slabšo zemljo pri pripravi novih gredic, pri sajenju sadnega drevja, okrasnih rastlin, začimbnic in vseh vrst vrtnin.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE