Sejem Narava – zdravje: predavanja za obiskovalce

Obiskovalci sejma Narava – zdravje lahko v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča vsak dan med 10. in 18. uro prisluhnejo številnim brezplačnim strokovnim predstavitvam, predavanjem in svetovanjem strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in energetskih svetovalcev mreže Ensvet.

Brezplačna energetska svetovanja za občane potekajo vsak dan med 10. in 18. uro na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK v Marmorni dvorani. Nasveti bodo občanom v pomoč pri odločitvah, kako zmanjšati ali čim bolj racionalno načrtovati rabo energije za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode, kakšen sistem ogrevanja ali hlajenja je pametno izbrati, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja ali kakšno stavbno pohištvo izbrati in še marsikaj.

V isti dvorani potekajo tudi krajša strokovna predavanja s področij trajnostne gradnje in načrtovanja, energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov, energijsko učinkovite gradnje in prenove stavb, usposabljanja strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic in energetskih pregledov ter okoljskega in trajnostnega vrednotenja stavb, s poudarkom na zelenem javnem naročanju, pravi Neva Jejčič z GI ZRMK. V nadaljevanju povzemamo krajše vsebine predavanj in njihov razpored.

Sodobne tehnologije za uporabo lesne biomase v energetske namene

Četrtek, 17. oktobra 2013, od 16. do 17. ure – Slovenija je bogata z gozdovi, ki pomenijo velik potencial za njen trajnostni razvoj. Les je prepoznan kot nacionalni strateški vir, ki naj se primarno uporablja za izdelke z visoko dodano vrednostjo v lesni in zeleni kemijski industriji ter kot stranski produkt za proizvodnjo energije. Še vedno pa je v veliki meri neizkoriščen potencial lesa, ki lahko z decentralizirano proizvodnjo energije in lokalno energetsko samooskrbo postane eden izmed temeljnih kamnov uspešnega razvoja naše države. Na predavanju bodo predstavljene sodobne tehnologije za transformacijo lesne biomase v energijo, ki presegajo stoletja uporabljana oksidacijo in odpirajo nove možnosti ne samo pri pretvorbi v toplotno, ampak tudi v električno energijo, pogonska goriva in produkte zelene kemije.

Sodobne tehnologije za transformiranje odpadkov v energijo

Četrtek, 17. oktobra, od 17. do 18. ure – S pretvorbo odpadkov v energijo rešujemo dva problema hkrati: zmanjšujemo količino odpadkov in proizvajamo energijo iz obnovljivega vira. Odpadki, pri katerih ni smotrno recikliranje in vsebujejo ogljikovodike, so primerni za pretvorbo v energijo ali energent. Na predavanju bodo predstavljeni sodobni sistemi za pretvorbo odpadkov v toploto, električno energijo in sintetična pogonska goriva s procesi fermentacije, uplinjanja in depolimerizacije (nekatera so že komercialno dostopna, nekatera pa tik pred tem, da pomembno prispevajo k reševanju zagat trajnostnega razvoja).

Kako se spopasti s plesnijo in algami v stavbah

Petek, 18. oktobra, od 10.20 do 11.10 – Pravilna izvedba toplotne zaščite stavbe je na prvi pogled preprosta, vendar je to strokovno zahtevno opravilo. Posledice neustrezne izbire in vgradnje izolacijskih materialov oziroma sistemov so lahko estetskega in funkcionalnega značaja – razpoke zaključnega sloja, mehurjenje, odstopanje fasade od podlage, zamakanje, toplotni mostovi, kondenzacija in plesen na notranjih površinah zunanjih sten in podobno, kar po nepotrebnem zvišuje vzdrževalne in obratovalne stroške. Posebna vrsta težav, povezanih s sodobnimi toplotnozaščitnimi fasadami, so biogene poškodbe, tp je pojav plesni in alg na zaključnem fasadnem sloju. Na predavanju bodo opisani vzroki za naštete težave ter predstavljene možnosti njihovega preprečevanja.

Zagotavljanje zrakotesnosti ovoja stavbe in meritve zrakotesnosti

Petek, 18. oktobra, od 11.10 do 12. ure – potekalo predavanje. Od zrakotesnosti ovoja stavbe je odvisno, kolikšne bodo nepotrebne toplotne izgube. Zaradi različne temperature v notranjosti stavbe in okolici prihaja do tlačne razlike, ki potiska zrak skozi njen ovoj. Preizkus zrakotesnosti je preprost in cenovno dostopen postopek, s katerim lahko preverimo skladnost gradnje objekta s predpisi in  odkrijemo netesna mesta na ovoju stavbe. Zrakotesnost ovoja lahko v veliki meri vpliva na nastanek gradbeno fizikalnih poškodb in razvoj plesni, pa tudi na letno toploto za ogrevanje, na podlagi katere stavbe razvrščamo v energijske razrede.

Sanacija stavb po potresih ter preventivni ukrepi

Petek, 18. oktobra, od 12. do 12.40 – Potres razkrije vse pomanjkljivosti stavb in infrastrukturnih objektov. Velik delež starejših stavb pa ne ustreza zahtevam predpisov po zadostni potresni varnosti. Na predavanju bo predstavljena problematika potresne odpornosti in ukrepi, s katerimi stavbe saniramo (po poškodbah) oziroma predhodno utrjujemo, da se v primeru potresa ne porušijo.

Sušenje in sanacija stavb po poplavah

Petek, 18. oktobra, od 12.40 do 13.20 – Na predavanju bodo predstavljene tipične poškodbe, ki na stavbah nastanejo v času poplav, in potek aktivnosti za odpravo teh poškodb. Opisani bodo najobičajnejši pristopi za sušenje in sanacijo konstrukcij ter za ponovno zagotovitev normalnih bivalnih pogojev.

Preventivni in sanacijski ukrepi pri plazovih

Petek, 18. oktobra, od 13.20 do 14. ure – Na predavanju bodo predstavljena priporočila lastnikom zemljišč, na kaj naj bodo pozorni pri posegih v tla, da bi čim manj ogrozili stabilnost pobočij. Poudarek bo na prvih ukrepih ob splazitvi, ki jih lahko lastniki zemljišč izvedejo sami. Vsako splazitev je sicer treba prijaviti lokalnim oblastem, pri obsežnejših plazenjih pa vključiti tudi geologa ali geomehanika.

Temeljenje lesenih montažnih hiš

Petek, 18. oktobra, od 16. do 17. ure – Temelji hiše so tisti del konstrukcije, ki prenaša obtežbo hiše na temeljna tla. Njihova dimenzija in tip so odvisni od zgornje konstrukcije, še bolj pa od razmer v temeljnih tleh. Čeprav je montažna hiša lažja od klasično grajene, pa to še ne pomeni, da so temelji zanemarljiv del konstrukcije. Na predavanju bodo predstavljena priporočila, kaj vse je treba upoštevati pri izvedbi temeljenja montažnih hiš.

Sodobni načini prezračevanja stanovanjskih stavb

Sobota, 19. oktobra, od 10.50 do 11.30 – Sodobne novogradnje in energijsko prenovljene obstoječe stavbe imajo v primerjavi s tehnološko zastarelimi objekti drugačne energijske karakteristike in bivalno specifiko. Kakšne pa so njihove inštalacije za ogrevanje prostorov in za prezračevanje? Na predavanju bo podan odgovor na vprašanje, kako na preprost način v projekte uvrstiti ustrezne rešitve za lokalno ali centralno prezračevanje, da bodo inštalacije usklajene z majhnimi energijskimi potrebami stavb ter višjimi pričakovanji po kakovosti bivanja.

Energijsko učinkovite novogradnje, arhitekturna in tehnološka zasnova

Sobota, 19. oktobra, od 11.30 do 12.20 – Energijsko učinkovita stanovanjska gradnja je v slovenskem prostoru postala del gradbene prakse. V zadnjih letih smo priča občutnemu porastu izvedenih stavb v pasivni tehnologiji, novost v gradbeni praksi so t. i. plus energijske hiše. Kako zasnovati energijsko učinkovito hišo? Kateri so ključni parametri pri oblikovanju in tehnološkem snovanju učinkovite stanovanjske hiše? Kakšne so učinkovite hiše in večstanovanjski objekti v praksi? V čem se razlikujejo od energijsko manj učinkovite gradnje? Značilnosti dobre domače gradbene prakse bodo prikazane na značilnih primerih.

Leseno zunanje stavbno pohištvo in njegova vgradnja

Sobota, 19. oktobra, od 12.20 do 13.10 – Ali je energijska učinkovitost res edino merilo pri izbiri zunanjega stavbnega pohištva? Katera dokazila moramo zahtevati? Eden izmed certifikatov, ki označuje najboljše izdelke in storitve v Sloveniji je Znak kakovosti v graditeljstvu. Poskrbeti je treba še za ustrezna senčila in predvsem vgradnjo. Kakšna naj bo ta oziroma zakaj naj bo montaža skladna s smernicami »RAL«?

Izdelava in uporaba tradicionalne lesene kritine iz lesa, kamna in gline

Sobota, 19. oktobra, od 13.10 do 14. ure – Na predavanju bomo lahko slišali, kaj vse je treba upoštevati pri izbiri kritine; obliko, razgibanost in naklon strehe, klimatsko cono ter lokacijo in pogoje, ki veljajo na tistem območju, tip arhitekture ter seveda dejstvo, ali bomo prekrili novogradnjo, kulturni spomenik, industrijski objekt, gospodarski objekt, lopo, kakšne so finančne možnosti ter standarde. Pri obnovi starejših stavb in kulturnih spomenikov je treba poseči tudi po kritini iz kamna, lesa, slame ali opečni kritini. Lesene skodle še vedno izdelujemo tudi v Sloveniji, slame je tudi dovolj. Kako pa je s kamnito in opečno kritino?

Energijsko visoko učinkovite novogradnje iz lesa

Nedelja, 20. oktobra, od 10.50 do 11.30 – Tema predavanja so sodobne stanovanjske stavbe iz lesa. Kakšni so ti objekti in kakšne so njihove značilnosti?

Energijska prenova stavb z uporabo lesa in montažnih sistemov

Nedelja, 20. oktobra 2013, od 11.30 do 12.20 – S celovito načrtovano energijsko prenovo lahko zagotavimo do 10-krat manjše energijske potrebe stavb po toploti za ogrevanje. V gradbeni praksi se vse pogosteje pojavljajo tudi tehnologije gradnje in energijske prenove z uporabo lesa, pogosto v montažni izvedbi, to pa je tudi tema predavanja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE