Stavbno pohištvo: Lesena predvsem za hiše, 
plastična za stanovanja

25. 3. 2015 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: arhiv proizvajalcev in dokumentacija Dela

stavbno pohištvo, okna

Okna vgradimo za več deset let, zato moramo dobro premisliti, kakšna bomo izbrali. Pri nas se najbolj prodajajo plastična, čeprav zaradi kakovostne izdelave v zadnjem času proizvajalci oken opažajo tudi povečanje prodaje lesenih oken, predvsem v kombinaciji z aluminijem.

Okna morajo zadostiti strogim zahtevam, zaradi česar med pvc- in lesenimi okni oziroma njihovimi lastnostmi ni več bistvenih razlik, prav tako ni več razlik v življenjski dobi. Oboja morajo biti izdelana po standardu SIST EN 14351-1:2006+A1:2010. Izbor pvc- ali lesenega okna je tako odvisen predvsem od osebnih preferenc in manjših podrobnosti. Lesena pretežno prepričajo zaradi naravnega videza, plastična pa zaradi cene. »Ljudje smo si različni. Nekateri prisegajo na les in njim nima smisla ponujati plastično okno. Vseeno pri nas še vedno prodamo več plastičnih, saj so v primerjavi z lesenimi približno za 40 odstotkov cenejša. Dejstvo pa je, da se vsako leto proda več lesenih oken kot leto prej. K temu sta pripomogli predvsem kakovost in subvencija Eko sklada,« razmere na trgu opiše Gregor Kalin iz podjetja Mik Celje. Ponudniki opažajo, da se za lesena okna bolj odločajo lastniki hiš, medtem ko se lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah pretežno za pvc-okna.

Material

Razlike so predvsem v lastnostih materiala. Lesena okna izdelujejo največ iz smrekovega lesa, saj ima nizko gostoto in dobre toplotne lastnosti, hkrati pa ga je v Sloveniji na pretek, zato je cenovno bolj dostopen. Poleg smrekovega se uporablja tudi les jelke, macesna, hrasta ... Zagovorniki lesenih oken poudarjajo predvsem ekološki in estetski vidik. Les je obnovljiv material, hkrati pa je za izdelavo lesenega okna potrebne manj energije kot za izdelavo pvc-okna. Zato lahko za nakup lesenega okna pridobimo subvencijo Eko sklada. Pvc-okna so razrezana in sestavljena iz materialov, običajno uvoženih iz tujine, zato je njihova kakovost odvisna predvsem od kakovosti materialov. Dražji ko so, boljše je okno. Ob uporabi kakovostnih sodobnih materialov tudi propadanja skoraj ni.

Energijska varčnost

Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah določa, da toplotna prehodnost oken ne sme biti večja od 1,6 W/m²K, čeprav sodobna okna lahko dosegajo tudi nižje vrednosti, celo pod 0,7 W/m²K. To velja tako za lesene kot plastične profile. Čeprav je les kot material energijsko varčnejši oziroma ima boljšo izolacijsko sposobnost, današnja plastična okna nič ne zaostajajo za njim. Običajno velja, da je toplot­na prehodnost pri lesenih oknih približno enaka kot pri plastičnih s trikomornim sistemom. »Količniki izolativnosti so pri pvc-oknu zdaj boljši kot pri lesenem,« zagotavlja Gregor Kalin. Pri pvc-oknih je pomembna konstrukcija, ki je drugačna kot pri lesenih. Narejena je namreč iz profilov z različnim številom komor, ki vplivajo na energijsko varčnost. Včasih so imeli profili dve ali tri komore, zdaj pa jih imajo tudi osem. Ker so v njih dodani toplot­noizolacijski materiali, so takšna okna tako energijsko učinkovita kot lesena. Na mestu stika z zasteklitvijo je okvir zožen, zato lahko nastane toplotni most in s tem kondenzacija na notranji površini stekla. Manjše konvekcijske in kondukcijske toplotne izgube pro­izvajalci oken zato dosežejo s plinskimi polnili med stekli, za kar se najpogosteje uporablja plin argon.

Obstojnost

Včasih je bila težava lesenih oken, da so na spodnjem delu, kjer se steka voda, hitreje začela propadati, kar se pri plastičnih ni dogajalo. Zdaj ni več tako. »Lesena okna so bist­veno boljša kot pred desetimi leti. Zdaj se uporablja lepljenec in ni več krivljenja lesa kot včasih. Spodnji vzdolžniki so zaščiteni z alu-odkapi, kar pomeni, da je vsa voda, ki teče po oknu, speljana mimo lesenega dela na poličko. Spodnji del, ki je bil včasih najbolj problematičen in je začel najhitreje propadati, je zdaj boljši,« zagotavlja Kalin.

Če se odločimo za nakup pvc-okna, je treba izbrati kakovostnega proizvajalca. »Plastični okenski profili se zaradi sprememb v temperaturi raztezajo in krčijo veliko bolj kot drugi materiali. Manjša togost pa lahko pomeni deformacije oblike, posebno pri oknih na južni ali zahodni strani stavbe, kjer je vpliv sonca močnejši. Lesena okna so trajna, saj ohranjajo svojo obliko in tudi desetletja dolgo ostajajo v skladu s statičnimi zahtevami, ker ima les naravno sposobnost prilagajanja temperaturnim spremembam,« izbor lesenih oken zagovarja produktni vodja za okna v Jelovici Alenka Čibej.

»Tudi obstojnost materialov, iz katerih so narejena pvc-okna, je zelo dobra. Zdaj so že vsi odporni proti UV-žarkom, tako da se plastika ne stara, ne izgublja prožnosti, površina ostaja gladka,« poudari Gregor Kalin. Zaradi uporabe novih tehnologij kakovostna pvc-okna z leti ne izgubljajo barve in prožnosti. »Barva se spremeni le, če so barvana tako, da je folija s termičnim postopkom nalepljena na profil okna. Pri nas prodajamo t. i. pleksiglas profile, ki so izdelani tako, da se sočasno vlivata dva materia­la, osnovni pvc in pma-barva, in sta molekularno združena. Za tako barvana okna dajemo 20-letno garancijo. To pomeni, da je odtenek barve danes in čez 20 let popolnoma enak, hkrati pa dobi profil še dodatno trdnost, kar pomeni, da je odpornejši proti mehanskim vplivom, in še 80 odstotkov sončne energije se odbije od njega. To pomeni, da se manj segreva, manj je raztezkov in skrčkov, zato je življenjska doba okna daljša,« opiše Gregor Kalin.

Ognjevarnost

»Lesena okna so ognjevarna, saj ima les zmožnost samozaščite in gori bistveno počasneje kot plastika. Ob tem obdrži statično stabilnost bistveno dlje kot plastično okno, ki jo izgubi že v nekaj minutah,« pravi Alenka Čibej.

Vzdrževanje

Ob pravilnem vzdrževanju imajo lesena okna dolgo življenjsko dobo, najmanj 50 let. Vendar tudi kakovostna pvc-okna ne zaostajajo za njimi. Za dolgo življenjsko dobo lesenih oken je potrebno pravilno vzdrževanje lesenih profilov. Vsako leto jih moramo očistiti in premazati s premazi v obliki mleka, da osvežimo lak oziroma površino. Zaščitimo jih lahko tudi z olji. Medtem ko lak na površini lesa naredi zaščitno plast, olja prodrejo v lesne pore in s tem zavarujejo les. Najpozneje po sedmih ali osmih letih od vgradnje jih je treba tudi prebarvati, nato na tri do štiri leta. Tako vzdrževana okna lahko zdržijo celo sto let.

Plastična okna ne zahtevajo nobenega vzdrževanja, razen da jih obrišemo oziroma enkrat na leto očistimo s čistilnimi sredstvi, ko se na njih nabereta cvetni prah ali umazanija.

Prezračevanje

Čeprav je les naravni material, ki diha, zdaj zaradi površinske obdelave, ki je potrebna zaradi obstojnosti lesenih oken, ni več tako. Sodobna okna ne prepuščajo skoraj nič zraka. Obstojnost lesa se namreč poveča z impregnacijo, ki ga zavaruje pred črvi in gobami, ter nato še z nanosi laka, ki naredijo površino gladko, hkrati pa zaprejo pore. Pomembno je zato pravilno zračenje, in sicer po naravni poti z odpiranjem oken ali s prezračevalnimi napravami.

Kakovostna vgradnja

Nič ne pomaga, če so okna, naj bo lesena ali pvc, kakovostna, če niso pravilno vgrajena. To pomeni predvsem dobro zatesnitev stikov med okenskim profilom in zidom oziroma špaleto. V nasprotnem primeru nastajajo toplotne izgube, mogoč je tudi raz­voj plesni zaradi površinske kondenzacije vlage. Najprej je pomembno, da je gradbena odprtina primerne velikosti glede na mere okna, podlaga pa trdna, da omogoča zadost­no mehansko pritrditev. Potem je treba okno v odprtino dobro mehansko pritrditi s sidri ali vijaki in ga podpreti s podložkami in distančniki. »Nedopustno je, da bi pritrjevali okna zgolj z vijaki ali celo s poliuretansko peno, kot se dogaja včasih,« pravi Neva Jejčič iz Gradbenega inštituta ZRMK, ki doda: »Na notranji strani moramo rego zatesniti tako, da preprečimo prehod vodne pare in zraka navzven – material mora biti paroneprepusten in zrakotesen. V sredino damo toplotno- in zvočnoizolacijski sloj, največkrat poliuretansko peno ali kameno volno. Na zunanji strani pa uporabimo tak material, ki hkrati zagotavlja vodotesnost, vetrno zaporo in paroprepustnost.«

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE