Šteje tudi vložek domačega znanja v končnem izdelku

28. 10. 2009 | Besedilo: Barbara Primc

okna, prezračevanje, obnova, stavbno pohištvo, dosje

Proizvajalci stavbnega pohištva razvijajo energijsko vedno bolj učinkovita okna in vrata, katerih namen je čim bolj zmanjšati toplotne izgube in hkrati izboljšati bivalno ugodje. Novosti iz svojih proizvodnih programov ponavadi predstavijo na sejmih – spomladi na sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in v začetku jeseni na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Na obeh prireditvah vsako leto podelijo nagrade najboljšim izdelkom stavbnega pohištva – letos je bilo v tej kategoriji nagrajenih pet izdelkov in vseh pet predstavljamo v tokratni številki priloge Deloindom.

Pravilnik o učinkoviti rabe energije v stavbah (ki je bil sprejet pred dobrim letom in bi že moral veljati, a se je njegovo izvajanje v praksi premaknilo v prihodnost) je zaostril zahteve za nova okna in vrata, ki jih je dovoljeno vgraditi v nov dom ali z njimi zamenjati stara. Pravilnik določa, da je treba izbrati okna s toplotno prehodnostjo stekel 1,1 W/m²K oziroma 1,3 W/m²K, če upoštevamo tudi okvirje, skupna toplotna prehodnost pasivnega okna naj ne bi presegla 0,8 W/m²K, toplotna prehodnost vhodnih vrat pa naj bi bila 1,8 W/m²K.

Tehnične karakteristike niso edino merilo

Toplotna prehodnost je ena bistvenih lastnosti, ko govorimo o energijski učinkovitosti stavbnega pohištva, vendar tehnične karakteristike niso edino merilo za dodelitev nagrade evropska zvezda, ki jo podeljujejo na sejmu Dom v Ljubljani, pravi predsednik letošnje strokovne komisije Friderik Knez, vodja laboratorija za toplotno zaščito na Zavodu za gradbeništvo Slovenije: »Tehnične karakteristike sicer največ štejejo, a komisija upošteva tudi druge stvari, kot so ekološki vidik oziroma okoljski certifikati prijavljenega izdelka, kakovost celotne proizvodnje in tudi tržno uspešnost izdelka.« Združenje lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije in Gospodarsko razstavišče kot organizator sejma Dom sta tako spomladi po oceni strokovne komisije v kategoriji zunanjega stavbnega pohištva nagradila okno Jelostar+ podjetja Jelovica, v kategoriji notranjega stavbnega pohištva pa notranja vrata Grafit podjetja Lip Bled.

Skrito prezračevanje

Okno Jelostar+ je energijsko varčno okno s trojno zasteklitvijo in toplotno prehodnostjo 0,83 W/m²K. Kakor pravi Alenka Čibej iz Jelovice, okna te serije izdelujejo iz lesa smreke, ki ima zelo dobre toplotnoizolativne lastnosti: »Les je zaščiten z okolju prijaznimi biocidnimi sredstvi na vodni osnovi, ki zaradi UV-zaščite lesa vsebuje tudi pigment. Uporabljamo sistem dvojnega in dvobarvnega nanosa, s čimer ustvarimo poseben učinek krtačene površine.« V okvir okna sta vgrajeni dve prožni in vremensko odporni tesnili, ki sta hkrati neobčutljivi na premaze, kar po besedah Čibejeve zagotavlja kakovostno tesnjenje ves čas uporabe izdelka.

V okno Jelostar+ je vstavljeno steklo s tako imenovanim toplim robom, ki ima toplotno prehodnost 0,6 W/m²K in zvočno izolativnost 34 dB. Okenski profil debeline 78 milimetrov je sestavljen iz termomoralov Airotherm z zračnimi komorami, ki še izboljšajo toplotno izolativnost. Ena od konstrukcijskih značilnosti nagrajenega okna je tudi skrito prezračevanje (Airace), ki omogoča učinkovito zračenje, varnost pri uporabi, hkrati pa ne vpliva na toplotnoizolativne lastnosti in zunanji videz lesenega okna, pove Čibejeva in doda, da so za skrito prezračevanje na lesenem oknu pridobili patent.

Javorjev furnir v prenovljeni Operi

Krilo z evropsko zvezdo nagrajenih notranjih vrat Grafit je izdelano iz plemenitega javorjevega furnirja. »Zrcalno spojeni listi poudarijo bogato strukturo te cenjene drevesne vrste, površina krila pa je lužena z grafitno sivim tonom, pri čemer je struktura še vedno vidna,« pojasni Franci Potočnik iz podjetja Lip Bled. Posebna konstrukcija vrat, padajoče talno tesnilo in trajnoelastično tesnilo v brazdi podboja omogočajo doseganje naslednjih karakteristik: 42 dB zvočne izolativnosti in klimatsko odpornost razreda B2, kar po Potočnikovih besedah pomeni, da so vrata kos zahtevnim klimatskim obremenitvam.

Krilo je nasajeno na suhomontažni kovinski podboj, pri vgradnji katerega niso potrebna druga gradbena dela. K dobremu zapiranju pripomore teža vratnega krila, ki je opremljeno s cilindrično ključavnico, na željo stranke pa jih je mogoče opremiti s poljubnim sistemom elektromehanskega odpiranja s kontrolo pristopa. Franci Potočnik še doda, da bo z vrati Grafit, ki so jih testirali na inštitutu Rosenheim v Nemčiji, opremljena prenovljena stavba SNG Opera in balet v Ljubljani.

Inovativnost pri razvoju in izdelavi

Celjski sejem, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Mestna občina Celje na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju vsako leto podelijo sejemska priznanja najboljšim razstavljavcem, pri čemer nagrajujejo predvsem inovativnost pri razvoju in izdelavi izdelkov ter samo sejemsko predstavitev. Strokovna komisija, v kateri so bili predstavniki oblikovalske stroke in sodelavci Celjskega sejma, je s priznanjem Celjskega sejma med drugimi nagradila Inles iz Ribnice za okolju prijazne in energijsko varčne lesene profile Air in AJM okna – vrata – senčila iz Pesnice za energijsko varčno okno Energo AJM 5000. Med dobitniki priznanj, ki jih podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, pa je podjetje Pirnar iz Ljubljane, ki je za energijsko varčna aluminijasta vhodna vrata Premium dobilo bronasti ceh.

Energijsko varčni leseni profili

Priznanje Celjskega sejma za okolju prijazne in energijsko varčne lesene profile Air je, kakor pravi Damjan Novak iz Inlesa, potrdilo, da v podjetju sledijo sodobnim smernicam pri razvoju stavbnega pohištva. Energijsko varčno okno Air je izdelano lesa, ki je obnovljiv naravni material, okno pa je zaradi tehničnih karakteristik, ki jih dosega, primerno tudi za vgradnjo v nizkoenergijske objekte. Za te zahtevane toplotne karakteristike zagotavljajo zračni kanali v okvirju in krilu brez umetnih dodatkov, ki hkrati omogočajo prijetno bivalno klimo v prostoru. »Zračni kanali izboljšajo toplotne karakteristike samega profila. Toplotna prehodnost okvirja za navadne lesene profile je 1,5 W/m²K, na primer, medtem ko je toplotna prehodnost profilov Air pri enaki debelini profila le 1,1 W/m²K. Tudi na slovenskem trgu najbolj pogosto uporabljeni petkomorni PVC-profili zaostajajo po toplotnih karakteristikah, saj je njihova toplotna prehodnost okrog 1,4 W/m²K. Ker vemo, da so največje toplotne izgube pri oknih prav skozi okvir, lahko rečemo, da so takšni profili še toliko bolj aktualni,« pravi Damjan Novak.

Ob vgradnji ustrezne zasteklitve je mogoče po sogovornikovih besedah s profili Air doseči toplotno prehodnost celotnega okna celo do 0,8 W/m²K, kar pomeni, da je primerno za vgradnjo v nizkoenergijske in tudi pasivne objekte.

Les je zaščiten z okolju prijaznimi premazi, na zunanjo stran profilov pa je mogoče namestiti tudi oblogo iz obstojnega aluminija, ki les varuje pred različnimi vremenskimi vplivi, kot sta dež in sonce, in mehanskimi poškodbami, kar podaljša življenjsko dobo izdelka. Poleg tega je mogoče z oblogo iz aluminija na zunanji strani okna na preprost način prilagoditi zunanji videz okna ovoju stavbe, notranjo stran pa notranjemu ambientu. Izdelki iz programa Air so sicer na voljo v tako imenovani soft izvedbi z elegantnimi, mehko zaobljenimi linijami ali v standardni izvedbi z bolj oglatim dizajnom, ki je ta čas po Novakovih besedah precej moden.

Okno brez jeklenih ojačitev

Podjetje AJM okna – vrata – senčila iz Pesnice je dobilo priznanje Celjskega sejma za celostno predstavitev energijsko varčnega okna Energeto AJM 5000. V obrazložitvi komisije je med drugim zapisano, »da okno zaradi svoje izredne toplotne, zvočne in protivlomne karakteristike izpolnjuje pogoje za vgradnjo v nizkoenergijske in pasivne hiše«. Toplotna prehodnost okna Energeto 5000 je namreč 0,72 W/m²K, steklo pa zagotavlja do 44 dB zvočne izolativnosti. Okno je izdelano iz PVC, ki ga je mogoče reciklirati in je odporen proti ultravijoličnim žarkom, ekstrudirana tesnila pa so elastična in po besedah Jožefa Babiča iz podjetja AJM zelo odporna proti staranju.

Ena od prednosti izdelka, ki so ga v AJM razvijali v sodelovanju z nemškim podjetjem Aluplast, so dobre trdnostne lastnosti posameznega elementa brez jeklenih ojačitev. »Namesto jeklenih ojačitev so v šestkomorni profil, debel 70 milimetrov, integrirane ojačitve iz steklenih vlaken. Rezultat je boljša toplotna izolativnost, saj v profilu ni več toplotnih mostov,« pravi Babič.

Profil je ojačan z lamelami iz umetne mase, ki jih vstavljajo med postopkom ekstruzije profila. S takšnim izdelkom lahko po besedah sogovornika pri manjši širini okvirja in krila dosežemo boljše toplotne karakteristike. S šestkomornim profilom, tremi tesnili in vgrajenim trislojnim steklom je okno primerno za nizkoenergijske in pasivne objekte, še doda sogovornik.

Obojestransko prekrivno polnilo

Posebnost aluminijastih vhodnih vrat serije Premium, ki so na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju prejela nagrado Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije bronasti ceh za kakovost, je obojestransko prekrivno polnilo. Kakor pravi predsednik komisije za podelitev priznanj pri OZS Anton Dremelj, so bili pri ocenjevanju prijavljenih izdelkov pozorni predvsem na kakovostno obrtniško izdelavo: »Priznanja podeljujemo za izdelke, ki nastanejo v obrtni delavnici, ne v industriji, pri tem pa največ šteje vložek domačega znanja, domače pameti pri končnem izdelku. Pomembno je, da izdelek ni kopija nečesa, kar je že na trgu, in pri konkretnem nagrajenem izdelku gre za rezultat lastnega znanja, pri čemer je vsak izdelek iz serije unikat, izdelan za znanega kupca.«

Vrata z obojestranskim prekrivnim polnilom dosežejo debelino 88 milimetrov, kar skupaj z drugimi tehničnimi karakteristikami zagotavlja dobre toplotnoizolativne lastnosti. »Toplotna prehodnost enokrilnih vrat dimenzij 1200 mm x 2200 mm, z obojestransko prekrivnim polnilom brez stekla, je le 0,77 W/m²K,« pravi Alenka Pirnar iz podjetja Pirnar in doda, da so navedene karakteristike potrdila testiranja na nemškem inštitutu za certificiranje Rosenheim.

V modele vrat s steklom je vgrajeno trislojno steklo, polnjeno s plinom, poskrbljeno je za trojno tesnjenje okvirja in krila, vrata pa so opremljena z večtočkovno varnostno ključavnico na kavlje, kar dodatno izboljša tako varnost kot same izolativne lastnosti vrat, pravi sogovornica.

Obojestransko prekrivno polnilo je rezultat lastnega znanja, s katerim so nadgradili sistem profilov ADS nemškega proizvajalca Schüco, ki ga sicer uporabljajo pri proizvodnji vrat. Rezultat lastnega razvoja je tudi skoraj vsa dodatna oprema, poudari Pirnarjeva: »Vsi ročaji, kljuke, prečke, odbojne letve in drugi dekorativni izdelki iz nerjavnega jekla so oblikovani in izdelani v našem podjetju. Da skrbimo za uvajanje inovacij v svojo ponudbo, pa priča podatek, da smo kot prvi slovenski proizvajalec v ročaj svojih vrat vgradili biometrični čitalnik prstnih odtisov, za ta namen smo sami oblikovali in izdelali poseben potezni ročaj.«
 

Delo in dom, 28. oktober 2009

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE