Za zaščito pred poplavami lahko veliko naredimo tudi sami

4. 3. 2017 | Besedilo: K. Ž./STA | Fotografije: Mavric Pivk in Leon Vidic

poplave

Za zaščito pred poplavami lahko veliko naredijo ljudje sami. V okviru slovensko-hrvaškega projekta FRISCO 1 zato veliko pozornosti posvečajo osveščanju javnosti o poplavni ogroženosti in samozaščitnih ukrepih. Eden takšnih dogodkov je pred dnevi potekal v Markovcih, do konca marca pa jih bodo izvedli še v drugih čezmejnih porečjih.

Dogodki potekajo v sklopu projekta FRISCO 1 (Čezmejno usklajeno slovensko-hrvaško zmanjševanje poplavne ogroženosti), ki se izvaja v okviru čezmejnega programa Interreg. Njegov cilj je zmanjšati poplavno ogroženost na porečjih Dragonje, Kolpe, Bregane, Sotle, Drave in Mure tudi z negradbenimi ukrepi.

Na dogodkih z naslovom Kako se lahko tudi sami zaščitimo pred poplavami predavajo javnosti o različnih nevarnostih in svetujejo, kako se lahko poplave prepreči ali vsaj zmanjša njihovo škodo. Predstavniki Agencije RS za okolje(Arso) predstavljajo hidrološke napovedi in opozorila, predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje konkretne samozaščitne in vzajemne ukrepe, vodarski strokovnjaki pa predavajo o poplavah, urejanju voda in odpravljanju škode.

Posebno pozornost namenjajo osnovnošolcem. Tako so tudi v četrtek na Osnovni šoli Markovci predstavili makete, ki ponazarjajo naravne procese ob poplavah. Za čim bolj nazorno in dolgotrajno opozorilo pa so ob reki postavili merilne tablice, ki ponazarjajo višino gladine vode ob poplavah. Ob večerih prirejajo predavanja še za ostalo javnost. Skupno je načrtovanih 12 takšnih srečanj.

"Želimo jim prenesti ključna sporočila, kako naj bodo ljudje pripravljeni na poplave in spremljajoče pojave, kot je plazenje tal," je pojasnil sodelujoči strokovnjak Jože Papež iz podjetja Hidrotehnik.

Otrokom in mladostnikom tako na primer dopovedujejo, da morajo v primeru nevarnosti upoštevati nasvete in navodila staršev in učiteljev, takoj poskrbeti za lastno varnost in se umakniti na varno mesto. "Poskušamo jim obrazložiti, kakšna je moč vode. Voda ni šala ali igra, zato se ji ni primerno po nepotrebnem približevati, niti še nekaj dni po poplavah ne, saj so brežine vodotokov še vedno nevarne, še vedno se sprožajo plazovi, četudi se visoke vode umikajo," je dejal.

Odziv ljudi je velikokrat presenetljiv. "V Podčetrtku veliko otrok, ki živijo v bližini pregrade Vonarje, ni vedelo, kaj ta pregrada pomeni. S pomočjo makete, na kateri smo jim z vodo demonstrirali, kako deluje, pa so z veseljem ugotavljali njen pomen," je še povedal Papež. "Radi bi, da resno vzamejo naravne pojave in nato resno jemljejo tudi opozorila in priporočila. Hkrati bodo z boljšim vedenjem o naravnih pojavih bolj samozavestni, manj panični in bodo tudi lažje pravilno ukrepali."

Pri odraslih se mu zdi pomembno predvsem pravilno razumevanje hidroloških napovedi in opozoril ter zavedanje, da je ta treba redno spremljati, saj se zelo hitro spreminjajo. Čeprav odrasli ljudje večinoma menijo, da vedo, kaj je treba v primeru poplav narediti, se Papežu ne zdi odveč čim večkrat ponoviti osnovnih pravil obnašanja pred, med in po poplavah.

Sam predava o prepogostih slabih praksah v ravnanju s prostorom, bodisi s strani lastnikov zemljišč kot na ravni celotne skupnosti. "Vse prevečkrat se dogaja, da se do manjših vodotokov vedemo na način, kot da nam je marsikaj dovoljeno. Odlagamo materiale, kanale utesnjujemo, gradimo neprimerne zamaške, premalo negujemo vodotoke, nedosledno izvajamo protierozijske ukrepe, čistimo gozdnate površine, hlodovino in drva pa odlagamo preblizu vode," je pojasnil.

Projekt v skupni vrednosti nekaj več kot štiri milijone evrov se bo izvajal do aprila 2019. Glavni partner so Hrvatske vode, na slovenski strani pa so poleg Direkcije za vode RS partnerji še ministrstvo za okolje in prostor, Inštitut za hidravlične raziskave, Arso ter Uprava za zaščito in reševanje RS.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE