Eko sklad: Jeseni razpisa za subvencioniranje skoraj ničenergijskih hiš

Eko sklad bo jeseni objavil dva nova razpisa za subvencioniranje skoraj ničenergijskih stavb. Prvi bo namenjen fizičnim osebam, drugi pa občinam in gospodarstvu. Za občane bo subvencija enaka, kot je bila v razpisu iz avgusta 2019.

Tehnične zahteve v javnih pozivih oz. razpisih bodo večinoma enake kot v prejšnjih javnih pozivih. Do nepovratnih sredstev bodo upravičeni tisti, ki bodo gradnjo šele začeli, pa tudi tisti, ki so jo začeli po 1. januarju 2021 in bodo to izkazovali z računi za opravljena dela, izvedena po tem datumu.

Subvencije in krediti za občane

Za spodbujanje novih naložb v gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih novih eno- ali dvostanovanjskih stavb, za celovito prenovo starejših eno- ali dvostanovanjskih stavb in za nakup stanovanj v novih ali prenovljenih skoraj ničenergijskih tri- ali večstanovanjskih stavbah bo v razpisu namenjenih 6 milijonov evrov.

Poleg nepovratnih spodbud oz. subvencij bo občanom na voljo tudi kredit z obrestno mero trimesečni Euribor +1,3 % in odplačilno dobo do 20 let.

Višina nepovratne spodbude bo tako kot do zdaj določena glede na računsko rabo energije za ogrevanje in hlajenje, način gradnje in vrsto vgrajenega toplotnoizolacijskega materiala ter glede na kondicionirano površino stavbe. Za občane in občine bo spodbuda ostala enaka, kot je bila kot v javnih pozivih iz avgusta 2019, za pravne osebe pa bo na novo opredeljena.

  • Spomnimo torej, kakšni so bili pogoji za občane v zadnjem primerljivem razpisu iz leta 2019: 
    - Računska raba energije za ogrevanje in pohlajevanje nove stavbe na podlagi izračuna PHPP in je morala biti manj kot 15,0 kWh/(m²a) oz: QH ≤ 15,0 kWh/(m²a) in QK≤ 15,0 kWh/(m²a).
    - Stavba je morala najmanj 50 odstotkov energije za svoje delovanje pokriti iz obnovljivih virov energije. Izjema so bile stavbe, oskrbovane iz energetsko učinkovitega distribucijskega sistema toplote ali hladu in iz naprav za soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom.
    - Subvencija za gradnjo ali nakup skoraj ničenergijske nove eno- ali dvostanovanjske stavbe je lahko dosegla 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe; za celovito obnovo v skoraj ničenergijskem standardu do 50 odstotkov; za nakup stanovanja v novi ali obnovljeni skoraj nič energijski stavbi pa 100 EUR na m² neto ogrevane površine v novogradnji in 150 evrov na m² v celovito obnovljeni starejši večstanovanjski stavbi.

Subvencije in krediti za občine in pravne osebe

Občinam in pravnim osebam bodo namenjene spodbude za novogradnjo skoraj ničenergijskih stavb javnega značaja v skupni vrednosti 16,7 milijona evrov. Do spodbude bodo upravičeni vsi vlagatelji, ki bodo investitorji in lastniki nepremičnin ter so gradnjo začeli v letu 2021. 

Občinam in pravnim osebam bodo na voljo tudi krediti po obrestni meri trimesečni Euribor +0 % z odplačilno dobo do 15 let.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE