Graditelji, pozor: spremembe pri gradbeni dokumentaciji

25. marca je začel veljati pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov.

Posodobljen pravilnik o dokumentaciji pri graditvi objektov prinaša nekatere novosti, uvedene z novim gradbenim zakonom, med drugim nove obrazce za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevne objekte in za prijavo gradnje enostavnih objektov, kot so nadstrešnice in garaže.

Pravilnik določa vsebine in oblike projektne ter druge dokumentacije za gradnjo zahtevnih, manj zahtevnih in nezahtevnih objektov ter obliko in vsebino obrazcev za zahteve, izjave, prijave, mnenja, sklepe in odločbe v postopkih pridobivanja projektnih in drugih pogojev, mnenj, gradbenih dovoljenj, uporabnih dovoljenj, prijav začetka gradnje in legalizacij objektov, so objavili na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Do 1. januarja 2025 sicer velja prehodno obdobje, v katerem lahko investitorji zahtevam in prijavam prilagajo projektno dokumentacijo, ki je bila že izdelana po dosedanjem predpisu.

V novem pravilniku so posodobljene dosedanje določbe glede načina izdelave projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja, za izvedbo gradnje, izvedenih del ter za legalizacijo objektov.

Nove pa so določbe glede načina izdelave novih oblik projektne dokumentacije, kot jih je uvedel gradbeni zakon, in sicer projektne dokumentacije za pridobitev projektnih in drugih pogojev ter za odstranitev objekta.

Vsaka projektna dokumentacija ima tekstualni del, ki jo običajno sestavljajo obrazci in tehnično poročilo, ter grafične prikaze, ki jih sestavljajo lokacijski in tehnični prikazi.


Projektna dokumentacija za pridobitev projektnih in drugih pogojev ter za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja se izdelata kot zbirni prikaz, kjer so vse vsebine združene v eni mapi. Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, izvedenih del, za legalizacijo objektov in za odstranitev objekta pa vsebuje zbirni načrt (prej poimenovan vodilna mapa ali vodilni načrt), ki mu običajno sledijo načrti in priloge.

Vseh obrazcev, med drugim tudi zaradi novih določb glede manjše rekonstrukcije, pridobivanja projektnih pogojev mnenj in legalizacije, je po novem 67.

Pri gradnji nezahtevnih objektov, za katero je tudi potrebno gradbeno dovoljenje, je med novostmi to, da mora investitor, če objekt gradi sam, imenovati nadzornika. Če ga gradi izvajalec, imenovanje nadzornika ni obvezno.

Po novem je treba občini prijaviti gradnjo enostavnih objektov, ki so stavbe. Glede na uredbo o razvrščanju objektov so v splošnem to enoetažni objekti višine do štiri metre in globine do enega metra ter pri katerih nosilni razpon ne presega štirih metrov.

PREBERITE ŠE: PRENOVA HIŠE: NAČRT PRENOVE Z JASNO VIZIJO

Po klasifikaciji v uredbi se med enostavne objekte uvrščajo med drugim garažne stavbe površine do 20 kvadratnih metrov, stavbe za rastlinsko pridelavo do 50 kvadratnih metrov, stavbe za rejo živali do 20 kvadratnih metrov, skladišča pridelkov do 40 kvadratnih metrov, nadstrešnice do 20 kvadratnih metrov, bazeni za kopanje prostornine do 60 kubičnih metrov (ne glede na globino vkopa in globino podzemnih delov) ter grajeni prostori na drevesu površine do pet kvadratnih metrov in pri katerih je višina od tal do vrha objekta do pet metrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE