Izolacije: Glasni nevidni zvočni mostovi

6. 10. 2019 | Besedilo: Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec

izolacija, zvočna izolacija, prevajanje zvoka, zvočni mostovi

Zvočno obremenjevanje bivalnega okolja spada med najbolj spregledane težave v stavbah. Zakonodajno je področje nedorečeno, zato projektanti in izvajalci ne rešujejo prenosa zvoka, nadzorniki pa se s takimi »malenkostmi« ne ukvarjajo. Najvišjo ceno plačajo investitorji, ki se med gradnjo ne zavedajo, kako jim bodo zvočni mostovi grenili življenje.

Prispevek je namenjen odpravi vzrokov, to je točk v konstrukciji, po katerih se širijo zunanji in notranji zvoki. Izbral sem štiri primere zaščite pred zunanjim zvokom in štiri pred širjenjem notranjega zvoka (na fotografijah).

Zvočni mostovi

Zvočni mostovi so mesta v konstrukciji, kjer je prehajanje zvoka v primerjavi s preostalo konstrukcijo bistveno povečano. Zaradi njih je skupna izoliranost konstrukcije zmanjšana. Tipični zvočni mostovi med sosednjima prostoroma so inštalacijski preboji, med notranjostjo in zunanjostjo stavbe pa nepravilno vgrajena okna.

Zvočni mostovi so nevidni, na stavbi ne povzročajo težav, vplivajo pa na zdravje in kakovost življenja. Akustiko prostora pri tem le omenim, čeprav je prav tako pomembna. Odmev in bobneči glasovi so kazalec slabe akustike. Vzrok so gladke stene, okna brez zaves in minimalna oprema pro­stora. Akustiko se da razmeroma preprosto izboljšati. Zvočni mostovi so trši oreh, idealno in brez dodatnih stroškov se jim izognemo med gradnjo. Za to pa je potrebno znanje projektantov, izvajalcev in investitorjev.

Kakovost bivanja

Zaščita pred zunanjim in notranjim zvokom je izjemno pomembna, saj vpliva na kakovost bivanja in zdravje. Neprijetne zvoke proizvaja naša okolica, pa tudi sami. Kako pomembna je zvočna izolacija, vedo stanovalci večstanovanjskih stavb, ko po­slušajo hojo po glavi iz gornjega nadstropja, zvoke sosedovih toaletnih obveznosti ali nočnih aktivnosti. Težave so tudi v družinskih hišah, kjer mladi – ti so najpogosteje na podstrešju – hodijo po glavi »tastarih«. Večkrat sem že poudaril, da stavbo vedno toplotno izoliramo na obodu (tla, zunanje stene, strop ali streha), pri zvočni izolaciji pa to naredimo v vsakem prostoru. Težave so vedno povezane s tlemi (plavajoči estrih) in inštalacijami (voda, kanalizacija, razvod ogrevalnega sistema, prezračevalni sistem z rekuperacijo).

Nastanek in prevajanje zvoka

Vir motečih zvokov je lahko zunaj ali znotraj stavbe. Zvok v stavbi je običajno trajen, saj je posledica vsakdanjih življenjskih opravil, kot so hoja, otroška igra, glasni pogovori, zabavna elektronika, točenje ali odvajanje vode itd. Zunaj stavbe je izvor lahko občasen (gradbišče, neurje) ali trajen (cesta, železnica, proizvodnja). Zunanji zvok se z valovanjem prenaša v stavbo skozi netesna mesta (stavb­no pohištvo, montažna gradnja) in toplotne mostove, kot so zunanje stopnice ali balkon.

Za odpravljanje zvočnih mostov velja le eno pravilo: zvoku onemogočimo razširjanje s prekinitvami, zato je zvočna izolacija najbolj učinkovita takoj na izvoru. Za to osamo običajno uporabimo toplotnoizolacijski material, ni pa nujno.

!!galerija!!


Zvočni mostovi prevajajo zunanji zvok

Izraz »toplotna izolacija zvoka« bi lahko označili kot bistroumni nesmisel, ker pa se zvočni mostovi najpogosteje osamijo prav s toplotnoizolacijskimi materiali, izraz kar dobro opisuje resnico. V takih primerih je toplotna izolacija hkrati zvočna.

Pred zvokom z zunanje strani stavbe se zaščitimo s toplotno izolacijo in okni z vgrajenimi zvočnoizolacijskimi stekli. Kakovostna toplotna izolacija oboda stavbe nam zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolacijo.

Najpogostejši zvočni mostovi nastanejo pri zunanjem stavbnem pohištvu. Rešitev je preprosta. Vsa okna in vrata vgradimo po RAL-standardu, ki zagotavlja skoraj stoodstotno zatesnjenost med okvirjem in steno. Posebno pozornost namenimo dvojni izolaciji stekel. Pri toplotni smo pozorni na koeficient toplotne izolativnosti U, pri zvočni pa na Rw. Standardni Rw stekel je okrog 32 decibelov, najbolj zvočno izolativna imajo Rw okrog 46 decibelov. S takim in tako vgrajenim stavbnim pohištvom minimaliziramo toplotne izgube in vstop zunanjega zvoka v stavbo. Ne pozabimo: vsak toplotni most je tudi zvočni!

Izolacija notranjega zvoka

Edina učinkovita zaščita in zagotovilo prijetnega bivanja je, da zvok osamimo že med gradnjo, neposredno na izvoru. To naredimo s toplotnoizolacijskim materialom, lahko tudi s kartonom, filcem ali zrakom (odmikom). Bistveno je, da s prekinitvijo preprečimo horizontalno ali vertikalno širjenje zvoka po konstrukciji. Najpogosteje nastanejo zvočni mostovi pri tlakih in inštalacijah, kar prikazujemo na fotografijah.

Zvočna izolacija tlaka

Pred betoniranjem damo na vsa mesta, kjer se bo tlak dotikal stene ali vertikalne inštalacije, vsaj centimeter debel vertikalni trak po vsej višini. Za to je idealna gradbena folija, stiropor manj, saj ga strojno likanje površine plavajočega estriha cefra, s tem pa prenaša kroglice stiroporja v površino svežega betona. Trak mora biti fiksiran, da se med betoniranjem ne premakne. Neupoštevanje tega priporočila je najpogostejša napaka, ki jo naredijo izvajalci. Vse prevečkrat se zgodi, da pride beton do stene – in tako nastanejo zvočni mostovi.

Preventiva pred kurativo

Zvočni mostovi so problem, njihova odprava pa skoraj misija nemogoče. Praviloma sanacija brez temeljitih posegov v konstrukcijo res ni mogoča. Zato jim velja še posebno pozornost nameniti pri gradnji. Če ste izvajalec, se potrudite, preučite detajle in jih izvajajte, pri čemer bo poraba dodatnega materiala in časa zanemarljiva, rezultati pa veliki. Če ste investitor, se pred podpisom pogodbe z vsakim izvajalcem pogovorite in ga prosite, da vam pojasni, kje natančno, predvsem pa kako bo izvedel detajle, da se bo izognil zvočnim in toplotnim mostovom. Še osebna izkušnja: ko mi inštalater za vodovod ni hotel »obleči« vseh elementov vodovoda in kanalizacije, sem to naredil sam.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE