Kolumna Andreja Jagra: Hišna inštalacija, elektrika, internet in TV

19. 6. 2018 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: Andrej Jager

izolacija, frčada, ravna streha, kolumna, izkušnje novograditelja

S streho nad glavo, varen pred dežjem in vremenskimi vplivi se lahko graditelj brez skrbi loti del v notranjosti hiše. Na vrsti je inštalacija, ki bo sobane hiše spremenila v uporabne prostore.

Komaj se je malta posušila, so na delu že udarni vrtalniki, ki rinejo po stenah in skozi njih. Cementni prah v zraku in koluti žice po tleh nam dajejo vedeti, da se v hiši izvaja elektrifikacija. Luč v hiši je nova največja želja in cilj.

Načrt elektro inštalacij, kjer je zrisana postavitev dovodov po sobah hiše, je del PZI-ja, ki ga lahko naredi arhitekturni biro oziroma njegovi podizvajalci. Ni pa to obvezen del za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri nas tega nismo imeli. Smo pa potrebovali načrt električnih inštalacij in opreme za priključek na elektriko, ki prikazuje in zapoveduje vse potrebno za dovod elektrike v hišo.

Imam to srečo, da sta v družini kar dva mojstra električarja s kar nekaj prakse pri izvedbi hišnih elektro inštalacijskih del. Sam nisem vedel praktično nič, morda samo to, kje bi prav prišla kakšna vtičnica, in približno pozicijo kakšnega stikala za luč.

!!galerija!!


V najzgodnejši fazi sem se obrnil na splet, ki me je prvič razočaral. Nisem našel konkretnega, pametnega primera ali načrta električnih inštalacij po hiši.

Že v fazi gradnje smo določili pozicijo glavne elektro omarice znotraj hiše, do katere bo vodil po načrtu določen glavni dovodni kabel iz zunanje elektro omare. Pozicija notranje elektro omarice naj bi bila hitro dostopna in hkrati diskretno vgrajena, najbolje v kurilnico. Pri nas ni čisto tako, saj smo jo zaradi lažjega razvoda kablov po hiši dali kar v predsobo. Ta elektro omarica bo zajela dovode elektrike za vse spodnje prostore hiše in okolico. Nad njo, v mansardi, bo še ena elektro omarica, ki bo pokrivala mansardni del.

Kaj sploh potrebujemo? V najzgodnejši fazi sem se obrnil na splet, ki me je prvič razočaral. Nisem našel konkretnega, pametnega primera ali načrta električnih inštalacij po hiši. Vsaj za kakšno idejo bi prav prišlo. Nisem imel druge možnosti, kot da razmislim o potrebah po inštalacijah v posameznih sobah. Kar pa ne bom predvidel jaz, bo pa predvidel t.i. vseh čarov čar, električar.

V eni od prejšnjih kolumn sem že navedel, da smo ker nekaj kabla napeljali že v prvo ploščo. Vse, kar smo takrat predvideli, da bom v hiši potreboval, smo položili in še kakšno dodatno »požirko« oziroma kabelski kanal. V ploščo smo zalili iz predvidene pozicije elektro omarice dovodne kable za vse luči v spodnjih prostorih, vtičnice za štedilnik, pečico, hladilnik, električni pomik žaluzij, toplotno črpalko, hladilnik, skrinjo, pralni in sušilni stroj, prezračevalni sistem in kar nekaj kabla za vtičnice.

V fazi napeljevanja je že dobro imeti podrobno razdelan načrt, kje bo kaj postavljeno in kje bomo potrebovali vtičnico.

Na prvi pogled se mi je zdelo, da je po večini že vse pripravljeno, samo nekaj utorov v steno, luknje za podometne doze in bo končano.  Pa ni bilo čisto tako. Trajalo je več dni, da smo najprej »poštemali«, potem pa še speljali kable. Potrebe po dovodu elektrike so različne od prostora do prostora. V fazi napeljevanja je že dobro imeti podrobno razdelan načrt, kje bo kaj postavljeno in kje bomo potrebovali vtičnico. Poznejša vleka kablov, ko so v hiši že ometi, je težja in včasih tudi nemogoča.

Skupaj z električarjema smo se odločili, da kljub brezžičnem povezovanju v vsako sobo pripeljemo tudi UTP kabel za internet. Iz izkušenj vem, da je sploh pri televizijskih komunikatorjih brezžični prenos pogosto moten, kadar signal potuje skozi betonsko ploščo ali v primeru slabega vremena. Napeljevali smo tudi TV koaksialni kabel. Vsi internetni in tv kabli, ki so napeljani po sobah so združeni v komunikacijski omarici, ki je pri nas pod stopnicami v shrambi.

Za namestitev kablov na njihovo končno mesto na steni je treba v steni pripraviti odprtino in vanjo z elektro mavcem vzidati podometne doze. Doze morajo biti dovolj velike, da bomo lahko vanje namestili vse potrebne vtičnice in stikala. Odločiti se moramo tudi o višini namestitve doz. V našem primeru smo stikala za luči namestili na višino 120 cm, merjeno od končne višine tlaka. Večino vtičnic smo namestili na višino 60 cm, merjeno od končne višine tlaka, razen po ena v vsakem nadstropju, ki je načrtovana za robotski sesalnik, in je nameščena nižje in vtičnice v tehničnih prostorih, ki bodo nameščene v višini stikal. Paziti je treba tudi, da so stikala po sobah in hiši enako odmerjena od odprtin za okna in vrata.

Skupaj z električarjema smo se odločili, da kljub brezžičnem povezovanju v vsako sobo pripeljemo tudi UTP kabel za internet.

V predvidene otroške sobe smo na mesto, kjer bi naj bile pisalne mize pripeljali po dva UTP internet kabla, koaksialni TV kabel in elektro kabel. Pripravili smo jih v dve 7-mestne podometne doze, drugo pod drugo, prvo na višino 170 cm in drugo nižje na višino 60 cm. Povezuje ju podometni kanal, skozi katerega bo mogoče pozneje prepeljati še kakšen USB, SCART ali HDMI. Dovolj mora biti tudi vtičnic. Sobe naj bi ob postelji imele tudi menjalno stikalo za ugašanje luči, ko ležeš v posteljo. 

Kopalnica ni tako zahtevna, saj tam potrebujemo samo vtičnice za pralni in sušilni stroj, fen ter lučko pri ogledalu. Kurilnica bo potrebovala dovod za toplotno črpalko, dodali smo tudi UTP kabel za morebitno komunikacijo s toplotno črpalko. Dodali smo tudi dovod za elektriko in internet za prezračevalno napravo oz. za prezračevalni sistem. V kurilnici imamo planirano tudi trifazno  vtičnico.

Dnevna soba ni bistveno drugačna od otroških sob, le da smo načrtovali več vtičnic. Teh je vedno premalo. Kuhinja potrebuje dovod za pomivalni stroj, pečico, kuhališče, hladilnik, mikrovalovko, napo, luč pod pultom in po eno vtičnico na steno. Z jedilnico si ta dva prostora delita stikala za luči, v našem primeru križna stikala na treh mestih. Samo v tem delu hiše so žaluzije na električni pogon, zato poleg stikal za luči najdemo v dozah tudi stikala za žaluzije.

Ko sem že mislil, da sem z napeljanimi žicami izpolnil vse želje in potrebe sodobne hiše, sem se na sejmu srečal s Pametno hišo.

Dovode za elektriko, TV in internet smo napeljali tudi na podstrešje in ven iz hiše za namen letne kuhinje. Nisem pozabili niti na elektro kabel za zunanjo enoto toplotne črpalke, luči na dovozu, garažo in čistilno napravo.

Na koncu je kablov toliko, da jih električar komaj spravi v elektro omaro. In ko sem že mislil, da sem z napeljanimi žicami izpolnil vse želje in potrebe sodobne hiše, sem se na sejmu srečal s Pametno hišo. Možnosti, ki jih nudi, mejijo že na znanstveno fantastiko, pametna hiša je že dosegljiva in bo jutri standard.  Ne morem si kaj, se že učim in preverjam, kako bi lahko to imel tudi jaz.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE