Kolumna Andreja Jagra: Smo že pri fasadi! - 1. del

4. 12. 2018 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: Andrej Jager

kolumna, Andrej Jager, izkušnje novograditelja, fasada

Fasada je pogosto med zadnjimi projekti, ki se jih lotimo pri hiši pred vselitvijo ali kmalu po njej. Pri nas pa je drugače. Neizogibno dejstvo je, da hiša na vrhu hriba ne bo nastavljena samo toplim sončnim žarkom, ampak jo bo v deževnih dneh tudi na veliko »pralo«. Nezaščitena opeka kot goba vpija popoldanske nalive in dežne kaplje v deževnem obdobju. To terja svoj davek, ki se je pri nas kazal v tako premočenih stenah, da je bila vlaga vidna tudi v notranjosti hiše. Osnova za kvalitetno nadaljnje delo v notranjosti so suhi prostori, zato nismo imeli druge možnosti, kot da hišo oblečemo.

Neizogibno dejstvo je, da hiša na vrhu hriba ne bo nastavljena samo toplim sončnim žarkom, ampak jo bo v deževnih dneh tudi na veliko »pralo«.

Še preden pa sem lahko sploh pričel s pridobivanjem ponudb, sem moral zunanjost hiše pripraviti. Pripravljalna dela so zajemala zunanjo hidroizolacijo temeljne plošče in stene, termoizolacijo temeljne plošče, določitev mest na steni za inštalacije, vgradnjo nosilcev za balkone in še kaj.

Za preprečitev vdora zunanje vlage v hišo sem najprej z bitumnom premazal rob temeljne plošče in spodnji del zunanjih zidov do višine cca 50 cm. Pomagal sem si kar z običajnim valjčkom za beljenje in čopičem na mestih, kjer zaradi napeljane vodovodne in elektro inštalacije z valjčkom ni šlo. Pred tem sem rob temeljne plošče temeljito očistil vseh zasušenih delov cementa, malte in smeti. Vsi štrleči deli lahko kasneje predrejo zavarjeno izolacijo.

Dokaj enostavni fazi premazovanja je sledilo nekoliko bolj zahtevno delo - privaritev bitumenskega traku na mesto, ki sem ga predhodno premazal z bitumnom. Za delo sva bila potrebna dva človeka. Bitumenski trak sva narezala na dolžino enega metra, kolikor je bilo potrebno za lepljenje na steno do spodnjega roba temeljne plošče. S plinskih gorilnikom ali brenerjem sva najprej do tališča segrela zgornji rob v rolo zvite izolacije in z bitumnom premazano steno. S pleskarsko lopatico sva stisnila izolacijo ob steno. Z varjenjem sva nadaljevala od zgoraj navzdol tako, da sva celoten trak temeljito privarila na steno in temeljno ploščo. Poskrbela sva tudi za prekrivnost traku v izmeri vsaj 10 cm.

!!galerija!!


Največji izziv se je pojavil pri varjenju bitumenskega traku ob stavbnem pohištvu, ki je v steno pritrjeno s purpeno in s strani izolirano s stirodurjem.

Največji izziv se je pojavil pri varjenju bitumenskega traku ob stavbnem pohištvu, ki je v steno pritrjeno s purpeno in s strani izolirano s stirodurjem. Na toploto izredno občutljiva materiala se stopita že ob malo višji temperaturi, zato je bila natančnost izjemnega pomena, da se je izolacija obdržala, stavbno pohištvo pa ostalo neožgano. Z velikim ročnim brenerjem ni šlo, pomagala sva si z manjšim priročnim gorilnikom, kjer sva imela nad ognjem večjo kontrolo. Enostavno ni bilo tudi variti ob inštalacijah. Še posebej občutljiva se je izkazala cev za vodo, ki je zavarovana s peno. V takšnih primerih, ko je prisotnost ognja strogo prepovedana, je edina možnost, da se bitumenski trak segreje do stopnje taljenja, da lahko s tekočim bitumnom oblijemo okoli napeljave do mesta, kjer je bitumenski trak zavarjen na steno. Prebojev sem imel kar nekaj, na vsaki strani stene je kakšen: dovod vode v hišo, dovod elektrike v hišo; iz hiše gredo kar štirje električni kabli, dva telefonska in celo en televizijski.

Temeljita sva bila tudi pri varjenju izolacije z bitumenskih trakom, ki je gledal izpod zunanje stene. S tem nepredušnim spojem je bila zdaj temeljna plošča dokončno prekrita s hidroizolacijo. Če smo v vseh delih varjenja izolacije bili natančni, z vlago v hiši ne bi smel biti problem. Za natančno izvedbo okoli hiše sva potrebovala veliki plinski gorilnik, mali brener, pleskarsko žlico, 4 pare usnjenih rokavic (po dve na eni roki), polno plinsko jeklenko in dva popoldneva časa.

Pred vlitjem temeljne plošče se nisem odločil, da bi podnjo položil toplotno izolacijo. Takratni strošek v višini 2.000 € se mi je zdel prevelik. Po nasvetu energetskega svetovalca sem že takrat planiral izvedbo toplotne izolacije le roba temeljne plošče. In tega sem se lotil zdaj. Na spletu sem našel na kožo pisano ponudbo, kjer sem za zgolj 100 € kupil vso potrebno izolacijo. Ostanek od graditelja, ki je gradil nič energijsko hišo, je Styrofoam 500 bil več kot odlična izbira za izolacijo temeljne plošče.

Uporabil sem običajen, najcenejši purpen. Z nekaj strahu, saj sem na spletu večkrat prebral, da se le ta na bitumen ne zalepi, sem se lotil izvedbe. In je šlo!

Z dimenzijo posamezne plošče 60 x 120 x 10 cm (širina x višina x debelina), sem izolacijo lahko enostavno prerezal na polovico po dolžini. Z višino temeljne plošče 30 cm sem jo lahko v celoti pokril s prvo polovico izolacije v dolžini 120 cm. Drugo polovico sem položil na temeljno ploščo. Ker je rob temeljne plošče za 20 cm odmaknjen od stene (zob za fasado), in če prištejem še 10 cm debeline izolacije na robu temeljne plošče, se je ravno izšlo, da sem v celoti uporabil drugo polovico odrezane izolacijske plošče.

Najprej sem vse izolacijske plošče razrezal na pol. Razporedil sem jih okoli hiše. Zdaj jih je bilo treba samo še prilepiti na hidroizolacijo. Uporabil sem običajen, najcenejši purpen. Z nekaj strahu, saj sem na spletu večkrat prebral, da se le ta na bitumen ne zalepi, sem se lotil izvedbe. In je šlo! Nekaj težav je povzročala samo velika ekspanzija purpena. Nanašal sem ga na tanko in ga pustil stati nekaj minut, da opravi svoje raztezanje in se začne sušiti. Tako se je prav rad prilepil na bitumen. Preventivno sem vsako ploščo posebej obtežil ali založil, da sem preprečil odstopanje, če bi se purpen še širil. Počasi sem stiropor za stiroporjem lepil po robu plošče in v slabem dnevu sklenil obroč toplotne izolacije okoli hiše.

Temeljna plošča je pripravljena. Nismo še ravno pri koncu, a kmalu bomo že izbirali barvo fasade.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE