Kolumna Andreja Jagra: Streha je pod streho

22. 5. 2018 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: Andrej Jager

kolumna, Andrej Jager, streha, kritina, ostrešje, ponudba

Zaključek tretje gradbene faze je bil le eno streho stran. Zidarska dela še niso bila končana, ko sem že zbiral ponudbe za izdelavo strehe. Zdaj že z nekoliko več prakse sem se lahko bolj samozavestno lotil novega projekta. Preden sem lahko poslal prvo povpraševanje, sem moral imeti jasno opredeljeno, kaj potrebujem in kaj si želim. S tehničnega vidika ne bo težav, saj je celoten načrt strehe del projektne dokumentacije. Treba se je odločiti o vrsti in barvi kritine ter drugih detajlih, ki so v domeni investitorja. Pa gremo lepo po vrsti.

Po projektni dokumentaciji je streha objekta simetrična dvokapnica z naklonom 40o, s kritino iz opečnatega zareznika temne barve. Ostrešje naj bi bilo leseno, zasnovano kot ostrešje z legami. Klasična zadeva, če ne bi tradicionalne enostavnosti zmotila vse bolj priljubljena ravna streha na frčadi. Odločili pa smo se tudi za dve strešni okni.

!!galerija!!


Izbiranje kritine

Za pripravo povpraševanja se je bilo treba natančneje odločiti o vrsti kritine. Poplava različnih materialov, oblik in barv kritin omogoča izbiro za vsak okus. Kvaliteta pri večini ni vprašljiva, sem mnenja, da je že cena kar dober kazalec, kaj je primerno izbrati, da bo držalo na dolgi rok. Vožnja z avtomobilom ni imela več samo transportne funkcije, pogosto se je pot podaljšala z namenom iskanja tiste najlepše strehe.

Že načrt predvideva opečnato streho in tudi nama je takšna najbolj všeč; z ravnim spodnjim robom v temni antracit barvi. Pri izbiri barve kritine je treba razmišljati tudi že o barvi oken, vrat in fasade. Na koncu se morajo barve skladati. V enaki barvi, kot je opeka morajo biti tudi žlebovi.

Brez avtodvigala bi bilo delo izredno težaško. Do 8 metrov dolge lege sta tako samo dva krovca usmerjala na končni položaj.

Iskal sem izvajalca, ki bo opravil vse faze izdelave strehe od ostrešja do žlebov. Dobil sem pet različnih ponudb. Ponovila se je zgodba kot pred začetkom gradnje, ko je vsak od izvajalcev po svojem principu pripravil ponudbo. Težava je takšne ponudbe primerjati in razbrati, ali res zajemajo vse, kar je potrebno za izvedbo strehe na ključ. Povpraševanje sem tudi tokrat poslal le izvajalcem, ki so preverjeno zanesljivi; v takšnem primeru je za izbor med njimi ključni kriterij nižja cena. Za nadaljnja pogajanja sem izbral najcenejšega.

Osnova za DDV skupaj je bila 12.700 evrov za 184 m2 strehe. To je približno 3000 evrov manj od najdražje prejete ponudbe. Razlika je kar velika, zato sem preventivno še preveril, ali cena zajema vsa tesarska, krovska in kleparska dela. S krovcem sva sklenila posel.

Smrečica je pohitela

Zdaj je bilo treba zavihati rokave. Najprej meritve za izdelavo ostrešja. Pomembni so že centimetri, zato je na objekt prišel lesar, ki je sam premeril dimenzije za razrez lesa. Že čez nekaj dni so pripeljali na mero odrezane lege, špirovce, škarnike in še nekaj vmesnih kosov. Vse razen letev in desk so z avtodvigalom zložili že kar na streho. CNC-razrez lesa za ostrešje je relativno nov način razreza, ki se očitno dobro obnese. Kot lego kocke so veliki kosi lesa kar »padali« skupaj. Rezultat natančnega dela izkušenega krovca je bilo v dobrem dnevu v linijo sestavljeno ostrešje. Skoraj prehitro, saj so naju že čakali, da s sosedom iz njegovega gozda prineseva smrečico. Pribili smo jo na špirovec malo pod sleme in jo okrasili z grenčico, tobakom, pivom in sladkimi pralineji. Samo toliko, da smo naredili fotografijo, in že smo jo oskubili dobrot. Dan kasneje je krovec celotno ostrešje poškropil z borovo kislino za zaščito proti lesnim škodljivcem. Strošek po predračunu za ta dela je bil približno 3400 evrov brez DDV.

Za preprečitev toplotnega mostu smo med ostrešjem in zidom predvideli prostor za stiropor.

Preden so začeli deske nabijati na špirovce, smo privili vijake, ki bodo držali ostrešje na mestu. Odločil sem se, da hiše pod napuščem ne bo krasil lesen opaž, temveč ga bomo oblekli v mavčne plošče. Tako so deske debeline 2 cm začeli nabijati že od roba strehe proti slemenu. Iz spodnje strani proti slemenu so s priročnim spenjačem speli sekundarno kritino s prekrivanjem v širini cca 10 cm. S pregibom folije čez sleme je bila hiša prvič varna pred dežjem.

Pred kritino je bilo treba nabiti še kontra letve in letve. Kontra letve, ki imajo v prerezu 5 x 8 cm, so namestili na špirovce. Relativno preprosta naloga, če gledaš iz varne razdalje z osvežitvijo v rokah. Nato so prišle na vrsto letve s prerezom 4 x 5 cm. Prva linija letev na spodnjem robu strehe se nabije pokončno, da so visoke 5 cm, vse druge so položene ležeče z višino 4 cm. Vsaka vrsta strešnikov razen prve, spodnje, delno prekrije vrsto strešnikov pod sabo. Manjkajočo debelino strešnika pod prvo vrsto nadomestimo s prvo letvijo, ki je v nasprotju s preostalimi, če gledamo prerez, pribita pokončno. Tako je zagotovljeno, da je prva vrsta strešnikov v enaki liniji kot vse nadaljne vrste do slemena. Strošek materiala je bil 1300 evrov brez DDV, delo ni všteto.

Montaža strešnih oken

Montaža strešnih oken je bila opravljena hitro. Lokacija je bila določena, le izrezati je bilo treba odprtino skozi streho, v katero so najprej namestili »set box«, nekakšno vložišče za okenski okvir. Cena kompleta posameznega okna je približno 600 evrov brez DDV za klasično dimenzijo 94 x 140 cm. Malo sta bili dražji, saj sta v notranjem delu plastificirani in ne samo polakirani. Še dobro, da sta samo dve.

Le malo še manjka, da streha dobi kočno obliko. Sledila so kleparska dela, kjer so namestili vetrne obrobe, dimniško obrobo, kljuke za žlebove in tudi že žlebove. Še preden so namestili zadnjo obrobo, so z dvigalom že »kupčkali« strešnike po strehi, ki so jih spretne roke tudi že polagale na končno mesto. Še zadnji čas sem se spomnil na strelovod, da so lahko namestili nosilce, na katere bom kasneje pritrdil ALU-žico. Smo le na vrhu hriba in je to nujno. Za zaključek so s prezračevalno mrežico zaprli zračni most, da ga zaščitijo pred gnezdenjem ptičev in rojenjem žuželk. Še zadnji slemenjaki in streha je pod streho. Na vrsti je frčada.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE