Kolumna Andreja Jagra: Vgradnja male čistilne naprave

Gradnja hiše na podeželju običajno pomeni, da priklop na javno kanalizacijsko omrežje ni mogoč. Tudi pri nas je tako, zato bomo morali svoje odpadne vode prečistiti v svoji mali čistilni napravi.

Pregled ponudbe malih čistilnih naprav (MČN) sem v teh dveh letih gradnje opravil na sejmih v Ljubljani in Celju. Na enem mestu je tako mogoče pregledati različne tipe čistilnih naprav, njihove prednosti in slabosti. Na grobo sam opredeljujem tri tipe čistilnih naprav: rastlinske čistilne naprave, plastične in betonske čistilne naprave. Ta razdelitev ni strokovna razlaga, je pa zame, končnega uporabnika zadovoljiva. Od čistilne naprave pričakujem, da je cenovno ugodna, enostavna za vgradnjo, opravi svoje delo v skladu s predpisi, enostavna za vzdrževanje in da ne smrdi. Ne glede na tip čistilne naprave lahko sklepam, da so vse tri možnosti lahko kakovostne in izpolnjujejo vse predpisane zahteve države in želje kupca.

Od čistilne naprave pričakujem, da je cenovno ugodna, enostavna za vgradnjo, opravi svoje delo v skladu s predpisi, enostavna za vzdrževanje in da ne smrdi.

V našem primeru možnosti za rastlinsko čistilno napravo ni, saj imamo na parceli premalo prostora. Tako sta ostali samo še dve »klasični« možnosti, vgradnja plastične ali betonske čistilne naprave. Verjamem, da imajo eni in drugi preizkušeni proizvajalci dodelan proces predelave odpadnih voda do te mere, da ne glede na material, iz katerega je posoda čistilne naprave, bo le ta svoje delo opravila kot mora. Tudi tokrat se bom poslužil preizkušenega recepta, da bom v svoj nabor izbral le tiste ponudnike, ki jih lahko preverim in dobim pozitivne povratne informacije. Ponudbe je kar nekaj, zato sem se odločil, da bom izvajalca poiskal v lokalnem okolju, kjer bo zagotovo tudi največ končanih projektov in bo preverjanje zadovoljstva kupcev enostavno. Po preverjanju cen na sejmih sem ugotovil, da cene med ponudniki bistveno ne odstopajo, kar mi omogoča, da se lahko osredotočam samo na prednosti izdelka in dobro ime potencialnega izvajalca.

Da je bolje, če je naprava iz betona, smo dorekli zaradi še nedokončane okolice in večje občutljivosti na poškodbe plastične posode.

Na ogled terena je prišel ponudnik, ki v svojem asortimanu ponuja tako plastične kot betonske čistilne naprave. Glede na naš življenjski stil in število oseb v gospodinjstvu je predlagal betonsko čistilno napravo velikosti do 6 populacijskih enot. Za optimalno delovanje čistilne naprave le ta ne sme biti preobremenjena. Zaradi odsotnosti z doma, ko smo v službi in šoli, bo MČN morala vse svoje delo opraviti v kratkem času. Največja obremenitev bo zjutraj pred odhodom v službo in šolo ter popoldan, ko pridemo domov. Zaradi neenakomerne obremenitve z odpadnimi vodami naj bi bila čistilna naprava večja, kot pa če bi bili ves čas doma in bi se obremenitev enakomerno razporedila čez dan. Da je bolje, če je naprava iz betona, smo dorekli zaradi še nedokončane okolice in večje občutljivosti na poškodbe plastične posode.

!!galerija!!


Tudi vgradnja betonske čistilne naprave je enostavnejša. Potrebno je zgolj izkopati dovolj veliko luknjo, narediti podlago oziroma posteljico iz peska in jo zasipati z izkopano zemljino. Pri plastičnih čistilnih napravah mora biti luknja večja kot je sama naprava, saj je treba vso obsipati s peskom, kar je spet dodaten strošek. Pred zasipom jo je treba napolniti še z vodo, da ostane na svojem mestu.

Za izvajalca sem dobil pozitivne odzive s strani strank, zato sva se tudi zaradi moje stiske s časom dogovorila za izvedbo na ključ. Vse, kar sem še moral storiti, je sporočiti razdaljo med hišo in že določeno točko, kjer bo mala čistilna naprava. Dobavitelj bo s seboj pripeljal tudi vse potrebne cevi in material.

Zgodaj zjutraj je bager v dobri uri izkopal luknjo s premerom 2,5 m in 2,3m globoko. Medtem ko je mojster pripravljal posteljico iz peska, je pripeljal tovornjak z dvigalom betonsko skulpturo v dveh delih. Vse ostalo je že bilo nameščeno v sami čistilni napravi. Na svoje mesto je bila nameščena v nekaj minutah. Namestili so še betonski pokrov čistilne naprave in pripravljena je bila na spoj s kanalizacijskimi cevmi. Vse je pripravljeno za zagon čistilne naprave, na kar pa bo treba še malo počakati. Kanalizacija še ni v uporabi, zato zagon niti ni smiseln. Dogovorili smo se, da se slišimo čez nekaj mesecev, ko bo čistilna naprava polna.

Cena male čistilne naprave z vgradnjo je v našem primeru znašala 2.650 € z DDV. K temu je potrebno prišteti še dodatne stroške, kot so cevi.

MČN je od hiše oddaljena cca. 20 metrov. Do nje je kanalizacija speljana s plastičnimi UKC cevmi. Iz hiše vodita dve cevi za fekalno vodo. Združili smo ju zunaj, kjer smo namestili tudi čistilni spoj za primer zamašitve. Čistilni kos je nameščen zunaj tlakovanega območja, obdan z betonsko cevjo fi 40 cm, ki smo jo pokrili z pokrovom in zasuli z zemljo. V primeru zamašitve kanalizacije imamo tako hitro dostopno točko za pregled kanalizacijskega omrežja. Vzdolž kanalizacijskih cevi smo položili tudi dodatno cev za meteorno vodo, ki pelje mimo čistilne naprave in se za njo združi s kanalizacijsko cevjo. Vse cevi smo tudi obsipali s peskom, da se prepreči možnost poškodb.

Celotno izvedbo, izkop jame, spust in namestitev čistilne naprave v jamo, zasipanje čistilne naprave, izkop jarkov od hiše do MČN in zasipanje cevi je bilo opravljeno v enem dnevu. Znova se je izkazalo, kako pomembno je, da je ekipa utečena in strokovna. Čas, ki ga bagerist in inštalater porabita za izdelavo na ključ je dragocen. Prej kot svoje delo opravita, cenejša je storitev.

Cena male čistilne naprave z vgradnjo je v našem primeru znašala 2.650 € z DDV. K temu je potrebno prišteti še dodatne stroške, kot so cevi. Tri metre dolga kanalizacijska cev znaša dobrih 10 €. K temu je potrebno prišteti še kakšno PVC koleno in drobni material. Zanemarljiv ni niti izkop jarkov in jame. Povprečni strošek bagerista znaša od 30 do 35 € brez DDV. Mi smo kanalizacijsko omrežje gradili že v času izkopa jarkov za vodo. Zato smo delno že takrat pokrili del stroška za izkop in kanalizacijske cevi. Skupen strošek je kar velik, sploh če vemo, da smo vse zakopali v zemljo. Približno 5.000 € nas je stalo in hitro te prime, da preizkusiš novo pridobitev hiše. Obstaja sicer cenejša varianta, a bi bilo obiskov verjetno bolj malo, če bi mogli uporabljati infrastrukturo na »štrbunk«.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE