Kolumna Bojana Žnidaršiča: Kakšna je prava cena

9. 3. 2021 | Besedilo: Bojan Žnidaršič

cena, bojan žnidaršič, kolumna, cena granje

Občutek za ceno je vedno dvosmeren. Ko plačujemo je previsoka, ko smo plačani pa prenizka. V resnici je cena sestavljena iz več postavk ali kot pravi slovar: »Cena je vrednost blaga in storitev, izražena v denarju«. Pri projektih pa velja, da lahko vsako idejo realiziramo, če imamo na voljo štiri vire: znanje, ljudi, material in denar. Denar je na zadnjem mestu, saj so prve tri zahteve predpogoj, da sredstva za izvedbo sploh pridejo v igro. To imejmo v mislih, ko se bomo pogajali z izvajalci glede količin, cen, rokov, pogojev, strokovnosti, zanesljivosti, korektnosti, tehnologijah, kontroli, penalih, tolerancah, garanciji, varnosti, materialih …

Za tango sta potrebna dva

Pri gradnji – kar je rdeča nit mojih kolumn – pravo ceno izoblikujeta investitor in izvajalec. Prvi potrebuje rešitev problema, drugi je pripravljen to narediti. Tako kot pri tangu ples vodi moški, ga pri gradnji investitor. Harmonijo in obojestransko zadovoljstvo se v pogajanjih doseže z win – win pristopom. Cena, izražena v denarju, ni in ne more biti odločujoča. Pri vsaki ceni se moramo vprašati, kaj cena sploh vključuje in kje se skriva drobni tisk. Ljubitelje najnižjih cen bi rad spomnil na dva pregovora: »Malo denarja, malo muzike« in »Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval«.

Cena, izražena v denarju, ni in ne more biti odločujoča. Pri vsaki ceni se moramo vprašati, kaj cena sploh vključuje in kje se skriva drobni tisk.

Sestavljena cena

Vsaka cena je sestavljena iz več komponent. Poleg stroška enkratnega nakupa je potrebno upoštevati tudi strošek obratovanja in vzdrževanja, kot vedno poudarim pri ogrevalnih sistemih. Seštevek vseh pričakovanih stroškov v naslednjih desetletjih nam da relativno čisto sliko celotne cene, ki jo bomo postopoma plačali. V bodoče bomo verjetno morali temu prišteti še strošek razgradnje.

Prava cena

Kaj je prava cena sem skušal spoznati pri gradnji naše družinske hiše, ko sem iskal izvajalca. Šestim potencialnim izvajalcem iz celotne Slovenije sem poslal enak povzetek načrta s prošnjo za ponudbo. Odgovorili so štirje, zanimiv pa je bil cenovni razpon. Najdražja ponudba je bila za 100 % dražja od najcenejše. A cena ni bila edino merilo pri izbiri med dvema lokalnima izvajalcema - večje podjetje in manjši obrtnik. Ob upoštevanju vseh elementov, ki jih opisujem v kolumni, smo izbrali obrtnika. Pretehtalo je prepričanje, da se bo z enim šefom lažje pogovarjati, kot z velikim podjetjem. Kar se je izkazalo za dobro odločitev.

!!galerija!!


Pretehtalo je prepričanje, da se bo z enim šefom lažje pogovarjati, kot z velikim podjetjem. Kar se je izkazalo za dobro odločitev.

Glavnina del pri gradnji se danes plačuje po predračunih, kar pomeni fiksna cena ali kot se v praksi uporablja izraz »na ključ«. Ta vključuje vse. Vse prevoze, material, potrebno energijo in delo. Tudi v takih primerih, kjer je vse dogovorjeno, se izvajalci lotijo kreativnega dopolnjevanja. Recimo: ne počistijo za seboj, ne odpeljejo odpadkov, da koristijo elektriko in jo »pozabijo« obračunati, da najdejo kakšna dodatna dela ali režijske ure.

Uporaben nasvet je, da investitorji v novogradnjo ali obnovo sledijo tehniki točkovanja smučarskih skokov. Pet sodnikov da pet ocen, skrajni dve se brišeta, ostale tri se upoštevajo. Torej, pridobite pet predračunov in potem izberite zmagovalca.

Osebne zgodbe

Uporaben nasvet je, da investitorji v novogradnjo ali obnovo sledijo tehniki točkovanja smučarskih skokov.

Gotovo ima vsakdo izmed nas na zalogi kakšno gradbeno ali stanovanjsko izkušnjo. Izvajalci z investitorji, investitorji z izvajalci. Nekatere so slabe, druge zabavne, nekatere se končajo s prijateljstvom, druge na sodišču. Vse pa so lahko poučne, kot recimo ta. V pogodbi za gradnjo družinske hiše smo opredelili, da mora izvajalec počistiti gradbišče. Tega ni naredil, je pa pristal, da to naredim jaz in da me za to plača. Rečeno, storjeno. Pri plačilu mojega zadnjega obroka mi je plačal delo za čiščenje gradbišča. Prav zaradi njegove korektnosti in tudi siceršnjim zadovoljstvom z njegovim delom, sva mu z ženo najin »zaslužek« vrnila kot nagrado.

Nauk: ko zasledimo tako ugodno ponudbo, je treba pogledati v drobovje.

Poučni sta tudi dve osebni izkušnji pri iskanju optimalnega izvajalca. Ponudnik žaluzij je v predračunu »pozabil« na nekaj oken, zato je bila njegova ponudba seveda najcenejša. Enako je naredil ponudnik za izvedbo strehe, ki je »pozabil« na okrog ¼ potrebnega ostrešja. Nauk: ko zasledimo tako ugodno ponudbo, je treba pogledati v drobovje.

O AVTORJU

Bojan Žnidaršič verjame, da je raznolikost življenjskih izkušenj (pre)potrebna podlaga za dobrega energetskega svetovalca. Formalno izobraževanje je začel kot kvalificiran zidar, nadaljeval kot gradbeni tehnik in diplomirani inženir urejanja krajine. Zaključil ga je na filozofski fakulteti kot andragoško specializacijo za predavatelja na višji strokovni šoli. Za svetovanje so pomembne tudi neformalne oblike. Najpomembnejši je certifikat energetskega svetovalca za gospodinjstva pa tudi mentorstva za debato, študijske krožke, moderiranje skupinskih procesov ter NLP-praktika. Od leta 1994 je ustanovitelj in direktor nevladne okoljske organizacije Vitra Cerknica ter avtor energetskega portala NEP Slovenija.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE