MOS 2018: Ekonomične novosti, ki nam lajšajo in lepšajo življenje

2. 10. 2018 | Besedilo: Andrej Jager

MOS 2018, izbor graditelja, Celjski sejem, reportaža

Kolumnista naše spletne strani Andreja Jagra, ki bralcem poroča o svojih izkušnjah z gradnjo hiše, smo prosili, naj se v drugem delu redakcijskega izbora na letošnjem sejmu MOS posveti tudi izdelkom in storitvam, po katerih se običajno oziramo šele takrat, ko imamo hišo že pod streho ali stanovanjsko vprašanje urejeno. Predstavljamo njegov izbor med ekonomičnimi novostmi, ki nam lajšajo in lepšajo življenje.

Strešna kritina in sončna elektrarna v enem, Sol-Navitas

Podjetje Sol-Navitas iz Celja je na sejmu prvič v Sloveniji predstavilo inovativen sistem strešne kritine za integracijo sončne elektrarne. To pomeni strešno kritino in sončno elektrarno v enem. Paneli se vstavijo v plastično podlago, ki deluje kot primarna kritina na pripravljenem ostrešju. Strošek postavitve takšne elektrarne verjet­no ni bistveno drugačen kot pri konkurenci, uporabnik pa prihrani, saj ne potrebuje primarne kritine. Sistem je dobra rešitev za nadstreške ali garaže. S predstavnikom podjetja sva na hitro ugotovila, da bi bila za potrebe našega gospodinjstva primerna sončna elektrarna z močjo 10 kW. Strošek takšne elektrarne na ključ je slabih 10.000 evrov. K temu znesku je treba dodati tudi strošek sistema za integracijo z moduli, ki je hkrati kritina. Ta znaša približno 10 odstotkov vrednosti sončne elektrarne.

Kabelske grelne instalacije Egro Zorman

Taljenje snega in ledu na pohodnih in voznih tlakih z grelnimi kabli ni novost, se pa s tem še nisem srečal zunaj sejma. Zanimiv dodatek, me je pa zanimalo, ali je tudi koristen. Gre za preprost sistem taljenja zaledenele ali zasnežene površine z vgrajenimi grelniki. Na sejmu je bila predstavljena možnost izvedbe pod finalnim finim nanosom asfalta. Ogrevalni kabli se položijo na grobi asfalt. Zaledenitev lahko zaznajo tipala, če jih vgradimo, ali pa taljenje vključimo s tipko na stikalu. Prednost tipal je, da zaznajo sneg ali poledenitev takoj ob nastanku. Če vklapljamo ročno, lahko zamudimo ključni trenutek pravočasnega zagona in je proces odtajanja daljši. Sam bi na dovozu potreboval za 60 kvadratnih metrov ogrevalnih kablov. Priklopna moč za takšen obseg je zadostna, če imamo trifazno vtičnico. Na zimo naj bi takšen sistem porabil za približno 100 evrov električne energije. Strošek osnovnega paketa, brez tipal, za prej omenjeno kvadraturo se giblje okrog 2500 evrov.

!!galerija!!


Letne kuhinje Cookout, Dukin

Medtem ko sem smetarnike proizvajalca Dukin pri uporabnikih že zasledil, so bile zame novost njihove letne kuhinje Cook­OUT. V bistvu gra sodobno oblikovano zunanje pohištvo, ki nam zadostuje, kadar zraven hiše ne želimo še dodatnih zazidanih površin za klasično letno kuhinjo ali za to nimamo prostora. Odvisno od potreb so v opremo lahko integrirani vsi kuhinjski aparati, lično skriti za vratci. Pult je na vol­jo z dvižnim pokrovom ali brez njega, kar omogoča, da imamo opremo na prostem. Zase bi izbral izdelek, ki ima le korito s pipo in manjši hladilnik, saj drugega pri peki na žaru niti ne potrebujem. Ker bi bila zunanja kuhinja brez nadstreška, bi morala biti opremljena z dvižnim pokrovom. Zaradi montažne izvedbe tudi bistveni gradbeni posegi ne bi bili potrebni, če je le na mestu postavitve poskrbljeno za vodo, odtok in elektriko.

Šotorske prikolice Camp-let, Freedom center 

Kaj je lepšega kot imeti dom. Imeti dva doma! Gradnja hiše bo kmalu končan projekt, od katerega bodo ostale samo še mesečne anuitete za kredit in vzdrževanje. Takrat bo čas za nove podvige. Kampiranje ni samo hobi, je lahko tudi slog življenja. In z brako prikolico je bilo kampiranje posebno doživetje. Od klasičnih brako prikolic, ki smo jih poznali v preteklosti, je ostala le še podobnost v obliki in načinu postavitve. Sam sem jo našel v šotorskih prikolicah Camp-let ponudnika Freedom center iz Celja. Vse drugo je doseglo novo raven, namen­jeno uživanju in sprostitvi. Prikolico sestavi v nekaj minutah že en človek. Obstajata dva modela, Classic in Premium. Oba imata dve dvignjeni ločeni spalnici. Mogoče ju je dograditi s sobo, ki lahko postane dodatna spalnica ali igralni prostor za otroke. V prikolico je integrirana tudi priročna kuhinja s pipo, umivalnikom in plinskim ali celo indukcijskih kuhališčem. Kuhinjo lahko uporabimo tudi pri postankih, saj za to ni treba postaviti celotne šotorske prikolice, le zadnja vrata odpremo in jo izvlečemo. Dokupiti je mogoče tudi pestro paleto dodatkov, raznih nosilcev za kolesa in opremo. Prikolico lahko najamete, če pa želite svojo, pripravite vsaj 7000 evrov.

Zunanja keramika Mirage, Gramat Gril

Zaključna dela pri hiši obsegajo tudi ureditev okolice. Najpogosteje se odločamo, da na pohodne poti okoli hiše položimo tlakovce ali ploščice. Na sejmu ni bilo veliko takšne ponudbe, je pa svoj razstavni prostor dobro izkoristilo podjetje Gramat Gril. Predstavilo je tudi dva centimetra debele zunanje ploščice Mirage, ki jih v nasprotju z drugimi ploščicami ni treba lepiti. Polaganje na plastične podstavke omogoča, da jih lahko polagamo kar na utrjeno podlago kot tlakovce. Prednost je, da zimske temperature ne morejo povzročiti dvigovanja ali loma ploščice zaradi zmrzali. Pri opisanem sistemu so ploščice ves čas dvignjene od tal. Kljub temu, obljublja ponudnik, zdržijo težo kar ene tone, pri večji obremenitvi pa najprej kloni podstavek. Sejemska cena ploščic je bila od 40 do 50 evrov za kvadrat­ni meter. 

Energetska tržnica SunContract

S sprostitvijo energetskega trga si lahko vsak kupec posebej izbira posrednika, od katerega bo kupoval elektriko. Z vse večjo vpetostjo manjših, do okolja prijaznih elekt­rarn in ponudnikov je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavila spletna aplikacija, s katero bo lahko končni kupec brez posrednika kupoval elektriko neposredno od proizvajalca. Pri SunContractu so razvili spletno platformo oziroma spletno tržnico za prosto prodajo ali nakup zelene električne energije, pridobljene na okolju sprejemljiv način. Postopek nakupa se začne s prijavo na spletno stran, kjer izbiramo med proizvajalci. Cene se razlikujejo, odvisne so od vira elektrike. S ponudnikom sklenemo pogodbo, s katero fiksiramo ceno, po kateri bomo elektriko kupovali. Denar za plačilo elektrike vnaprej naložimo na spletno stran. Poraba energije se odčitava od našega obstoječega števca in se plačuje s sredstvi, naloženimi v našem profilu na spletni strani. SunContract jamči nemoten odjem elektrike, tudi če je proizvajalec v nekem obdobju morda ne proizvede toliko, za kolikor ima sklenjenih pogodb oziroma kolikor je porabe. Kot kupec takšne elektrike bi še vedno prejemal položnico s stroškom omrežnine in dajatev, ki predstavljajo kar dve tretjini vrednosti položnice. Poleg prihranka zaradi nižje cene elektrike pa je morda okoljski vidik tisti, ki je največja prednost takšnega sistema, saj s tem neposredno financiramo zeleno pridobivanje električne energije. Kakor pravijo pri SunCotractu, je projekt kot dober med drugim prepoznala slovenska politika, pozitiven odziv in priznanje pa so prejeli tudi z vrha Evropske unije. Očitno gre za tehnologijo prihodnosti, ki se je začela razvijati prav v Sloveniji.

Robotska kosilnica Husqvarna

Že velikokrat videne robotske kosilnice še vedno pritegnejo pogled. Čeprav so luksuzni dodatek k hiši, si z njim zelo olajšamo delo pri urejanju okolice. Poleg osnovne funkcije, kakovostne košnje trave, robotske kosilnice podjetja Husquarna premorejo še vrsto dodatnih. Nekatere so smiselne, spet druge vidim bolj kot marketinške prijeme. Kosilnice so opremljene z napredno navigacijo, kar pomeni, da pokosijo tudi bolj razgibana zemljišča. Pomagajo si z mejnim kablom, s katerim jih omejimo na območje košnje in s katerim ogradimo vse ovire. Po novem so tudi kosilnice povezane z mobilnim telefonom. Nova serija Automower X-Line omogoča, da ji lahko z njim v vsakem trenutku sledite, vidite njen natančni položaj in jo upravljate. Nov je tudi dizajn, ki ga dopolnjujejo LED-žarometi. Velikost kosilnice je odvisna od površine, ki jo mora pokositi. Ker gre v mojem primeru za približno 1500 kvadratnih metrov, bi moral zanjo odšteti približno 2000 evrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE