Sejem Dom 2020: Tehnologije za sodoben dom

Od 4. do 8. marca poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 59. sejem Dom. Razstavljavci, 505 podjetij iz 29 držav, predstavljajo storitve, izdelke in tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov. Razstavni program vse dni dopolnjujejo brezplačna svetovanja in predavanja neodvisnih strokovnjakov, namenjena posameznikom, in posveti, povezani s trajnostno gradnjo, namenjeni strokovnjakom. Na odprtju sejma bosta organizator Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK podelila okoljski priznanji ZKG za razvojno tehnološka dosežka slovenskih podjetij.

Za neodvisna in brezplačna predavanja in individualna svetovanja, namenjena občanom, so tudi letos poskrbeli strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in svetovalci mreže ENSVET pod okriljem Eko sklada. Ker veljajo za področje gradnje stavb in rabe energije čedalje ostrejši standardi glede rabe energije in varovanja okolja, čemur se pospešeno prilagajajo tudi slovenski predpisi, bodo rdečo nit strokovnih in nacionalnih posvetov, ki se bodo zvrstili na Gospodarskem razstavišču, predstavljali trajnostna gradnja, celovita prenova stavb in pomen okoljskih certifikatov.

FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slednjemu je namenjen današnji posvet Instrument zagotavljanja kakovosti – nacionalni okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu. ZKG, kakor ta certifikat označujemo s kratico, bo prihodnje leto star četrt stoletja. Okoljski certifikati so v razvitem svetu uveljavljeni kot mehanizem zagotavljanja višje kakovosti, zanesljivosti, trajnosti, okoljske prijaznost ter varnosti za potrošnike in investitorje. V tujini pri javnih in drugih razpisih zato ni edino merilo najnižja cena, ampak je eno izmed njih tudi pridobljen okoljski certifikat.

Slovenski ZKG je primerljiv s tujimi certifikacijskimi shemami, kot so npr. znak kakovosti RAL, Modri angel, EU Ecolabel. V okviru sheme ZKG so bila razvita in implementirana merila za primerjalno vrednotenje proizvodov, storitev, naprav in sistemov na različnih področjih graditeljstva.

Sejem in koronavirus
Zaradi koronavirusa je udeležbo na sejmu Dom sporazumno odpovedalo pet podjetij iz Italije. »213 podjetij iz tujine oziroma njihove blagovne znamke pa zastopajo slovenska podjetja, tako da zaradi koronavirusa ni razlogov za strah. Statistika s preteklih sejmov kaže, da več kot polovica obiskovalcev prihaja iz osrednje Slovenije, preostali pa iz drugih regij,« so sporočili z Gospodarskega razstavišča. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je organizator na sejmišču uredil razkuževalne točke in zagotavlja redno zračenje dvoran.

V četrtek, 5. marca, ob 16. uri bo v dvorani Kupola posvet O celoviti prenovi večstanovanjskih stavb in bivanju po prenovi. Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK dr. Marjana Šijanec Zavrl, dr. Henrik Gjerkeš ter Miha Tomšič in Neva Jejčič bodo predstavili primere dobre prakse s pristopi k celoviti energetski prenovi večstanovanjske stavbe. V nasprotju z razširjenim prepričanjem ne gre le za dodatno toplotno zaščito na ovoju stavbe in zamenjavo oken, temveč tudi dopolnilne ukrepe na ogrevalnih in hladilnih sistemih, za preverjanje možnosti samooskrbe z energijo iz obnovljivih virov, pred temi koraki pa je nujno preveriti dotrajanost stavbe, narediti statični in gradbenofizikalni pregled in potem prenovo celovito zastaviti po načelih dobrega gospodarjenja. To lahko vključuje popravilo manjših poškodb, preprečevanje zamakanja zaradi vdora talne vlage ali padavinske vode, statično ojačitev in protipotresno utrditev objekta ter seveda posege na stavbnem ovoju in sistemih, s katerimi izboljšamo energetsko učinkovitost. Posvet je zlasti namenjen lastnikom, stanovalcem in upravnikom večstanovanjskih stavb, projektantom, nadzornikom, javnim skladom in poklicnim profilom, ki sodelujejo pri tovrstnih prenovah. Za (brezplačni dogodek) se je še mogoče prijaviti po elektronski pošti usposabljanje@gi-zrmk.si.

Osrednji dogodek pa bo nacionalni strokovni posvet Izzivi trajnostne gradnje v petek med 10. in 15. uro, ki bo obravnaval razogličenje stavbnega fonda. To bo namreč nujno za prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo. Dogodek, ki ga soorganizirajo Gradbeni inštitut ZRMKCenter energetsko učinkovitih rešitev (CER) in Kompetenčni center za inovativne stavbe (KOC INOVATIS), bo posvečen spodbujanju tehnološkega razvoja in inovacij za razogljičenje stavb, uporabi novih tehnologij, krepitvi znanja in usposobljenosti po celotni verigi gradbenega sektorja in zagotavljanju kakovosti, prepoznavanju in spodbujanje dobre prakse. Posvet bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

Uporabno
• Sejem je odprt od 4. do 7. marca od 10. do 19. ure, zadnji dan, 8. marca, do 18. ure.
• Redna vstopnica za odrasle stane 9 evrov, vstopnica s popustom za otroke od 7. do 16. leta, dijake, študente in upokojence pa 7 evrov.
• Otroci do 17. leta starosti, ki pridejo na sejem v spremstvu staršev, imajo brezplačen vstop.
• V nekaterih terminih je treba za vstopnico za odrasle odšteti le 6 evrov (od 4. do 6. marca med 13. in 16. uro, 7. in 8. marca dve uri pred zaprtjem sejma). Za obiskovalke velja znižana vstopnica 8. marca ves dan.
• Vstopnice je mogoče kupiti tudi prek spleta, s spletno vstopnico imajo obiskovalci brezplačen prevoz z avtobusom LPP na razstavišče in nazaj.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE