Sejem Dom 2024: V znamenju varnosti in energijske učinkovitosti

Danes se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira 62. sejem Dom, ki z več kot 300 podjetij iz 24 držav predstavlja storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za gradnjo, urejanje in opremljanje doma. Razstavni program sodelujočih podjetij pod sloganom Brezskrbno gradim svoj dom si bodo obiskovalci lahko ogledali do nedelje, 10. marca, vse dni bo potekal tudi program strokovnih predavanj in brezplačnih individualnih strokovnih svetovanj.

V ospredju razstavnega programa so napred­ne tehnologije za dom, gradbeništvo, energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice. Predstavljeni so zadnji trendi oziroma novosti, inovacije in najbolj dovršeni proizvodi ter storitve, ki spremljajo gradnjo oziroma prenovo doma.
Za vse, ki gradijo ali prenavljajo, pa tudi za tiste, ki se šele razgledujejo ali jih zanimajo le novosti, so na voljo brezplačne informacije, nasveti in predavanja neodvis­nih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in energetskih svetovalcev Ensvet – Eko sklada. Prva ustanova pokriva strokovno-tehnično področje, v pristojnosti druge pa je subvencioniranje in kreditiranje okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb, zato bodo lahko tistim, ki se pripravljajo na gradnjo ali obnovo hiše, približali rešitve in tehnologije, ki jih država sofinancira zaradi energetske učinkovitosti.

Nasveti GI ZRMK

Rdeča nit letošnjih strokovnih obsejemskih dogodkov, ki jih je oblikoval Gradbeni inštitut ZRMK, so gradnja in prenova stavb ter viri energije za njihovo delovanje. Dogodki so namenjeni strokovni javnosti in občanom, ki gradnjo ali prenovo načrtujejo ali jo že izvajajo oziroma razmišljajo o menjavi vira ogrevanja ali drugih ukrepih. Na voljo so neodvisni in brezplačni strokovni nasveti, samodejne predstavitve in strokovni dogodki, ki obravnavajo ukrepe in rešitve pri gradnji in prenovi stavb.

Obiskovalci se lahko seznanijo z izzivi prehoda na okolju prijaznejše vire energije za delovanje stavbe. Strokovnjaki (arhitekt, statik, strojni inženir, gradbeni fizik, inženir s področja požarne varnosti) so na razpolago za celovite nasvete in usmeritve za odpravo težav, npr. kako se lotiti sanacije poplavljene hiše, kako zasnovati sodobno, brezemisijsko stavbo, kako sanirati zamakanje balkona ali terase, na kaj morate biti pozorni pri gradnji dimnika, menjavi kotla za ogrevanje ali namestitvi fotonapetostnih naprav na streho, katera dovoljenja so pri tem pomembna ... Poskušali bodo odgovoriti tudi na vprašanja o novem sistemu obračunavanja omrežnine za električno energijo.
Kraj: Svetovanja Gradbenega inštituta ZRMK so v preddverju dvorane Kupola (na desni strani).

Program: Časovni razpored posameznih svetovanj in predavanj lahko preverite na spletni strani sejma. Na svetovanja se ni treba prijaviti vnaprej.

Gradbeni inštitut ZRMK je poleg tega soorganizator dveh aktualnih strokovnih posvetov o sončnih elektrarnah, ki potekata na sejmu. V sredo, 6. marca, bo v dvorani Forum posvet Fotonapetostne naprave in znak kakovosti v graditeljstvu, v petek, 8. marca, pa v dvorani Urška posvet Fotonapetostne naprave na stavbah kulturne dediščine.

OBISK SEJMA

Obiskovalci lahko sejemske vstop­nice ceneje kupijo prek spleta. S spletno vstopnico lahko uveljavijo brezplačen prevoz z ljubljanskim mestnim avtobusom na razstavišče in nazaj. Od srede, 6., do sobote, 9. marca, bo sejem odprt od 10. do 19. ure, v nedeljo, 10. marca, pa do 18. ure.

Nasveti mreže Ensvet

Strokovnjaki svetovalne mreže Ensvet – Eko sklad združujejo znanja in novitete iz gradbene, arhitekturne in strojniške stroke ter znanja o varčevanju z energijo. Na sejmu svetujejo na področju učinkovite rabe energije (tudi o novem sistemu za obračunavanje omrežnine za električno energijo), obnovljivih virov energije ter informirajo o dodeljevanju nepovratnih finančnih spodbud.

Kraj: Svetovanja mreže Ensvet so v preddverju Marmorne dvorane (B2).

Program: Časovni razpored posameznih svetovanj in predavanj lahko preverite na spletni strani sejma. Na svetovanja se ni treba prijaviti vnaprej.

Pomoč pri ureditvi kopalnice

Ker je ureditev, zlasti pa prenova kopalnice, ki postaja v našem domu čedalje pomembnejši prostor, za marsikoga trd oreh in velika naložba, bosta svetovalki podjetja Merkur graditeljem brezplačno pripravili 3D-izris tega prostora in jim svetovali o opre­mi in postopku prenove.

Kraj: Svetovanja bodo potekala v dvorani Kocka (A2).

Potek svetovanja: Na svetovanja se je treba prijaviti vnaprej na spletni strani sejma.

PREBERITE ŠE: SEJEM DOM 2023: IZBOR ENERGETSKEGA SVETOVALCA

Dan slovenskega lesarstva

V četrtek, 7. marca, bo Gospodarsko razstavišče gostilo 5. dan slovenskega lesarstva, osrednji nacionalni strokovni dogodek lesne industrije, ki je močno vpeta v gradnjo in urejanje domov. Glavni vsebinski poudarki posveta, ki ga organizirata javna agencija Spirit Slovenija in ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, so dogajanje na naših najpomembnejših izvoznih trgih, aktivnosti in razvojne spodbude za lesno panogo, primeri razvoja novih lesnih materialov in inovativne uporabe lesa pri gradnji in obnovi objektov ter odprta razprava med raziskovalci, podjetji in dobavitelji tehnološke opreme glede izzivov razvoja ob prehodu v krožno gospodarstvo in prilagajanju podnebnim spremembam.

Kraj: Dogodek bo potekal v dvorani Urška.

!!galerija!!


Priznanja znak kakovosti v graditeljstvu

Med izdelki in storitvami, ki se predstavljajo na sejmu, je vedno več inovacij, ki so plod slovenskega znanja. Tudi letos so prvi dan sejma podelili dve priznanji znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG). Gre za okoljski certifikat, katerega namen je spodbujanje odličnosti, zagotavljanje kakovosti in večje konkurenčnosti v graditeljstvu. Znak kakovosti označuje izdelke in storitve v Sloveniji, ki izstopajo iz povprečja, saj ga prejme le deset odstotkov najboljših na svojem področju. Na odprtju sejma Dom sta ga prejeli podjetji MIK iz Vojnika pri Celju za prijavljeno izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje z integriranim lokalnim prezračevalnim sistemom, in podjetje GRAS iz Ljubljane za izvedbo konstrukcijskih ojačitev in sanacije vlage na stavbah kulturne dediščine. V nadaljevanju povzemamo navedbe iz utemeljitve podeljevalcev ZKG.

Stavbno pohištvo MIK s prezračevalnim sistemom Mikrovent: »Ena izmed dejavnosti podjetja MIK je vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Poleg tega kupcem ponujajo integriran lokalni prezračevalni sistem Mikrovent, plod lastnega razvoja. Njihovi izdelki imajo dokazila o kakovosti, izjave o lastnostih in CE-oznake, pa tudi generične produktne deklaracije oz. EPD za stavbno pohištvo iz PVC- in ALU-profilov. Imajo tudi dokazila o kakovosti drugih uporabljenih materia­lov in izdelkov, npr. pritrdil in tesnilnih sredstev. Prednost sodobne vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev, ki izhajajo iz meril ZKG, odpravljanje toplotnih in zvočnih mostov in reševanje drugih detajlov s področja gradbene fizike ter upoštevanje drugih trajnostnih vidikov.

Strankam ponujajo tudi integracijo lokalnega prezračevalnega sistema Mikrovent v okenski ali vratni sestav, s katero se doseže večja energijska učinkovitost, zadosti se predpisom s področja prezračevanja, poveča se kakovost bivalnega in delovnega okolja ter izboljša zdravje in počutje uporabnikov. Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje monterjev, veliko vlaga v razvoj in preskušanje novih načinov vgradnje in izboljšave lokalnega rekuperatorja, za kar ima preskuševalno komoro. Skrb posveča varovanju okolja in sodelovanju pri javnih projektih.«

GRAS – konstrukcijske ojačitve in sanacija vlage na stavbah kulturne dediščine: »Podjetje GRAS se ukvarja s specialnimi gradbenimi deli, predvsem z ojačitvami in utrditvami nosilnih in obodnih konstrukcij, stropov in drugih elementov ter odpravo kapilarnega vlaženja stavb. Sodi med renomirane izvajalce na svojem področju, saj sodeluje pri najzahtevnejših projektih doma in v tujini. V delo uvaja inovativne in preskušene rešitve z aplikacijo kakovostnih in preverjenih materialov. Uspešno izvaja utrditvene ukrepe, od injektiranja, povezovanja z jeklenimi vezmi, kompozitnimi materiali in lamelami do armiranih ometov in ojačitev stropov v oblike sovprežnosti. Pri odpravi kapilarne vlage uporablja sodobne in preverjene postopke ob stalnem sodelovanju konservatorske stroke ter poskrbi za odvodnjavanje zalednih in padavinskih vod. Vgrajeni materiali, kompoziti in sistemi imajo ustrezna poročila o preskušanju in veljavne certifikate. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del se opravi po temeljitem lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika in konservatorja. Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje zaposlenih in njihovo seznanjanje z novostmi pri materialih, novih tehnologijah in načinih izvedbe ter stalno sodeluje s projektanti, konservatorji, dobavitelji in strokovnjaki na tem področju. Podjetje med referenčne stavbe prišteva Center Rog, stavbo mestne občine v Ljubljani, bolnišnico in sodišče v Novem mestu, Center Rotovž v Mariboru in Prvo ekonomsko šolo v Zagrebu.«

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE