Sejem Dom 2024: Izbor energetskega svetovalca

8. 3. 2024 | Besedilo: Bojan Žnidaršič

sejem dom 2024, izbor energetskega svetovalca, bojan žnidaršič

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani te dni poteka 62. sejem Dom, največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji. Predstavljamo izbor izdelkov in storitev, predstavljenih na sejmu, ki si po mnenju energetskega svetovalca Bojana Žnidaršiča zaslužijo dodatno pozornost.

Kvaliteta nad kvantiteto bi bil lahko hitri slogan sejma Dom 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Do nedelje, 10. marca, bo moč spoznati pestro ponudbo materialov, storitev, izvajalcev in orodja za sodobno gradnjo. Na prvem mestu je ovoj stavbe, kamor spada temeljna plošča, zunanje stene, streha in stavbno pohištvo. Drugi sklop je vezan na ogrevanje prostorov in sanitarne vode. V Sloveniji prednjačita dva energenta. To sta lesna biomasa - kot so drva, peleti ali sekanci in vseh pet tipov klasičnih toplotnih črpalk (TČ). Tem se s prednostjo enostavnosti in cenovne sprejemljivosti pridružuje še monoblok TČ. Celotno energetsko sliko ene stavbe podpira vgradnja sončne elektrarne (SE) in baterije za dnevno shranjevanje električne energije. To je relativno novo področje, zato sem izbral kar dva ponudnika. Veseli me, da je dobro zastopan tudi tretji sklop, to je kakovost bivanja, kamor uvrščam predvsem prezračevanje z rekuperacijo in lokalni rekuperator z odlikami centralnega.

Vsi sogovorniki so izpostavljali pomembno vlogo izobraževanja, svetovanja in tudi izračunov. Pohvalili so napredek pri znanju in poslovni korektnosti izvajalcev, sposobnost izdelave dobrih načrtov projektantov in veliko učljivost investitorjev za optimalne rešitve. Sam dodajam tudi visoko in z argumenti podprto strokovnost ter retorične veščine pri ponudnikih, katerih izdelke ali storitve sem vključil v letošnji izbor.

PREBERITE ŠE: SEJEM DOM 2024: V ZNAMENJU VARNOSTI IN ENERGIJSKE UČINKOVITOSTI

Strokovno reševanje problemov vsakega investitorja

Reševanje problema potencialnega investitorja – ne glede na status, ali obseg težav – je še ena rdeča nit predstavljenih podjetij. Enako velja za vse njihove podizvajalce. Sogovorniki so poudarili, da imajo nabore izvajalcev, ki jih posredujejo kupcu. Celo več, v večini prevzamejo tudi strokovni nadzor nad izvajalci, nekateri dajejo celo garancijo za njihove pogodbene izvajalce, nekateri pa pripravijo tako natančne izvedbene načrte, da so v pomoč izvajalcem, nadzornikom in investitorjem.

Moon - Kako pomembna in nujno potrebna postaja elektrika za vsakega od nas, dokazuje podjetje Porsche Slovenija, ki v Sloveniji za celotno svetovno mrežo podjetja nadgrajuje in testira uporabnost baterij, znanih pod imenom Moon. Na fotografiji v galeriji je baterija s 15 kilovatnimi urami kapacitete in 8 kilovati moči za praznjenje. Ta hišna enota stane 10.000 evrov, idealna pa je v kombinaciji s hišno sončno elektrarno. Porsche Slovenija razvija uporabnikom prijazne storitve za postavitev celotnega sistema na ključ za čim bolj energetsko avtonomno hišo. Uvajajo svoj sistem letnega obračunavanja (net metering), ki ga je država ukinila konec 2023.

!!galerija!!


Etera - Sinergetski učinek sodelovanja med proizvajalcem toplotnih črpalk (TČ) Kronoterm in Vrtine Palir je ponudba paketov za vgradnjo črpalke Etera za sistem geovrtina (model geosonde je na fotografiji) in voda/voda. Oba sistema odlikujejo visoki rezultati v vseh segmentih primerjav z drugimi tipi TČ. Letno grelno število (SCOP) energetske učinkovitosti je pri Eteri 6.22 za geovrtino in 8.48 za sistem voda/voda. Grelna moč do 18 kW zagotavlja, da bo vsaka družinska hiša imela tople prostore in sanitarno vodo. Za vgradnjo se v stavbi potrebuje manj kot 1 m2 površine, zunaj pa nič, saj je zunanja enota skrita v zemlji. Cena na ključ za obe izvedbi je od 16.000 do 26.000 evrov. Samo za občutek. Cena enega metra vrtanja za geosondo je 52 evrov, za voda/voda pa 85 evrov.

Minerga - Prezračevanje bivalnih, delovnih in ostalih prostorov je nujno. Energetsko najbolj učinkovito je prezračevanje z rekuperacijo. Najboljše rezultate daje centralni sistem, ki je za novogradnje idealen, za obnove pa problematičen zaradi potrebnih prebojev. Te slabosti je skušal nadomestiti lokalni prezračevalni sistem, ki pa ima kopico drugih slabosti. Dobre značilnosti obeh sistemov predstavlja lokalni rekuperator podjetja Minergija s pretokom zraka 50 ali 70 m3 na uro. Na fotografiji vidimo dve različni fasadni enoti. Tehnično gledano je to dvocevni sistem v eni cevi z dvema ventilatorjema in učinkovitim toplotnim izmenjevalcem (% rekuperacije do 82 %) in entalpijsko enoto (vračanje vlage do 78 %). Prav preveliko odvajanje bivalne vlage je ena od upravičenih kritik ostalim lokalnim rekuperatorjem. Hrupnost je do 41 dB, cena pa od 1.400 do 1.800 evrov.

Kamini - Na sejmu je bilo preveč dobrih kaminov, da bi izpostavil le enega. Bi pa želel tu ponoviti nasvet, ki ga zadnja desetletja ponavljam pri novogradnjah in obnovah. Zagotovite si svoj, od vseh sistemov neodvisen vir energije. To je kurišče na drva, ki lahko normalno deluje v najbolj kritičnih trenutkih potresa, poplav, žleda ali poškodb elektro omrežja. Kurišče ja lahko kamin ali štedilnik. Pomembno je, da imamo vedno na zalogi vsaj pol m3 suhih drv ter očiščen in vzdrževan dimnik. Za ceno od 500 evrov naprej si zagotovimo najcenejšo zavarovalno polico in romantiko migetajočih plamenov.

Sunconcrat - Simbolična slika ponazarja bistvo delovanja podjetja Suncontrat. To je proizvodnja, trženje, inžiniring, prodaja, energetska borza, usposabljanje izvajalcev in povezovanje kupcev. Cilj je energetska samozadostnost. Pred podpisom pogodbe mora imeti lastnik hiše pridobljeno soglasje Elektro podjetja in narejeno ozemljitev pri hiši. Za drugo poskrbi Suncontract z razvito mrežo podizvajalcev. Po izkazanem interesu lastnika stavbe, bo v enem tednu dobil grobo ponudbo. V dveh tednih bo narejena natančna in končna ponudba, v enem mesecu pa zgrajena in v javno omrežje priključena sončna elektrarna. Podjetje razvija tudi svoje baterije s ceno okrog 400 evrov za 1 kilovatno uro kapacitete.

Sora - Vsako dobro podjetje gradi svojo podobo tudi na prestižnih izdelkih. M Sora d. d. izpostavlja inovativnost in pogum v tesni povezavi s tradicijo in znanjem obdelave lesa. Velika vrtljiva vrata so tak izdelek, ki pritegne kupce in projektante. Zaradi dimenzij (300 x 150 cm) in teže 300 kg so impresivna že sama po sebi, vgrajena v primeren objekt pa poudarijo njegovo posebnost. Za porabljen čas izdelave 200 – 300 ur je na svetovnem trgu cena 15.000 do 18.000 evrov sprejemljiva in dosegljiva. Dejanska kakovost podjetja pa so natančna navodila za vgradnjo vseh elementov okna in obokenskega prostora zunaj (vgradnja, tesnila, senčila, zunanja polička in toplotna izolacija fasade) in znotraj. Celo več, za svoje in pogodbene monterje dajejo garancijo na kakovostno vgradnjo. Kot mi je znano, so prvi in edini tovrstni ponudniki v Sloveniji. Samozavest, ki ima osnovo v tradiciji in znanju.

Pantarolo - Sistemi za gradnjo imajo rešene vse bistvene detajle od temeljev do vselitve. Eden od teh je italijanski Pantarolo, ki ga v Sloveniji in Istri trži podjetje Starteks. Prepoznavna barva vseh elementov je belo črn stiropor z dobro toplotno izolativnostjo in neobčutljivostjo na UV deformacije. Zunanja stena se sestavlja iz klima blok zidakov 120 x 40 cm, vmesni prostor se zapolni z betonom po celotni višini stene naenkrat, kar uvršča ta sistem med najhitrejšo gradnjo, saj se 100 m2 velika etaža zgradi v 5 – 7 dneh. Elementi za medetažne ali strešne plošče se naredijo v tovarni, na gradbišču pa le sestavijo, podprejo in zabetonirajo. Cenovno je sistem primerljiv z zidanimi in je cenejši od lesenih hiš. Če želimo namesto notranjega ometa mavčno kartonske plošče, jih pritrdimo neposredno na obstoječe plastične vložke brez dodatne podkonstrukcije.

Gramint - Poslanstvo podjetja Gramint opisuje aksiom: "Vse za pravilno izvedbo zrakotesnosti lesenih in zidanih objektov". Mene pa je pritegnila njihova zvočna linija. To je akustika prostorov ter zaščita prostorov pred prenosi notranjih ali zunanjih zvokov. Med svetovanjem namreč opažam prav mačehovski odnos do zvočnih mostov med gradnjo in težave sanacije po vselitvi. Pri cenejših lesenih hišah je pogost prenos zvokov po konstrukcijah in to ni samo škripanje. Med gradnjo se ga odpravi z lahkoto, po vselitvi pa brez rušenja zelo težko. Veliko energije posvečajo izobraževanju in svetovanju izvajalcev, projektantov in tudi kupcev. Lastnikom stanovanj naredijo brezplačen načrt za zvočno izolacijo sten in stropov proti sosedom, stopnišču ali dvigalu. Povprečna cena na ključ narejene zvočne zaščite je od 30 do 50 evrov na m2.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE