Sejem Dom: Sodobne rešitve za gradnjo, obnovo in ureditev doma

22. 3. 2023 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Črt Piksi

sejem dom 2023, gradnja, znak kakovosti, Eko sklad, GI ZRMK

Danes se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začenja 61. sejem Dom, ki z več kot 355 podjetji iz 27 držav nakazuje oživljeno sejemsko dogajanje v pokoronskem času. Izdelke in storitve za obnovo ter ureditev doma pod sloganom Zgradite svojo zgodbo si bo mogoče ogledati do nedelje, 26. marca 2023.

Obiskovalci sejma se bodo lahko od srede do nedelje seznanili z naprednimi tehnologijami s področja gradbeništva, sistemskimi rešitvami za varčen, varen in zdrav dom, z ogrevalno, hladilno in prezračevalno tehniko, energijsko učinkovitim stavbnim pohištvom, zaključnimi materiali, notranjo opremo, izdelki in storitvami za urejanje okolice ter dobili pregled nad zadnjimi trendi in inovacijami s področja gradnje in prenove doma.

Za vse, ki gradijo ali prenavljajo, pa tudi za tiste, ki šele zbirajo informacije ali jih zanimajo le novosti, bodo na voljo brezplačne informacije, nasveti in predavanja neodvis­nih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in energetskih svetovalcev Ensvet – Eko sklada.

Nasveti GI ZRMK: zakaj in kako graditi »po novem«

Gradbeni inštitut ZRMK se v tokratnem spremljevalnem programu, ki vključuje brezplačna individualna svetovanja, posnete samodejne predstavitve, razstavo primerov dobre prakse v graditeljstvu ter dve delavnici in posvet za strokovnjake s področja gradnje, osredotoča na razloge, da sta se gradnja in prenova stavb v zadnjih letih korenito spremenili, in ozaveščanje, kako graditi in prenavljati »po novem«. Poleg napredka tehnike in tehnologije, višjih zahtev glede bivalnih in delovnih razmer ter spremenjenega življenjskega sloga so ključni še okoljski problemi, povezani z vse bolj očitnimi podnebnimi spremembami, in potreba, da se obnašamo kot dober in racionalen gospodar.

V preddverju sejemske dvorane Kupola bodo za individualne graditelje vsak dan od 11. do 18. ure na voljo nasveti s teh področij:

 • Arhitekt svetuje: o načrtovanju celovite prenove hiše ali stanovanja, izbiri najustrez­nejše lokacije gradnje, razporeditvi, orientaciji, velikosti in namembnosti prostorov, sodobnih likovnih in tehničnih načelih projektiranja in sodobnih načelih bivanja.
 • Kako do gradbenega dovoljenja po novi prostorsko-gradbeni zakonodaji: o spremembah pri pridobitvi gradbenega dovoljenja in mnenjih (soglasjih), ki jih potrebujejo graditelji.
 • Statik svetuje: o možnostih za rušitev nosilnega ali veznega zidu pri prenovah, zamenjavah lesenega stropa z armiranobetonskim ali montažnim, razpokah na stavbi, potresni varnosti in smiselnosti utrditve starih zidov.
 • Temeljenje hiš, geomehanske preiskave tal in zaščita pred plazenjem tal: o najprimernejšem načinu temeljenja, smiselnosti geodetskih preiskav pred načrtovanjem hiše, plazenju v okolici stavbe ipd.
 • Načrtovanje gradnje in prenove stavb: konkretni nasveti z detajlnimi rešitvami sestavov gradbenih elementov, hidroizolacije, toplotne izolacije temeljev, sten, teras, balkonov in streh, izvedbe cokla, ograj, zaključkov, prebojev, toplotnih in zvočnih mostov.
 • Stroškovni vidik gradnje hiše iz opeke: svetovanje s primerjavo montažnih hiš in klasično zidanih hiš iz opeke v pasivnem in skoraj ničenergijskem standardu, predstavitev prednosti in pomanjkljivosti obeh načinov s poudarkom na finančnem vidiku.
 • Obnovljivi viri energije: svetovanje o energetski sanaciji stavb ali energetski zasnovi novogradenj, toplotni zaščiti zunanjega ovoja stavb, izbiri stavbnega pohištva, ogrevalnega sistema, sistema za prezračevanje ali hlajenje, uporabi obnovljivih virov energije, izbiri primernega energenta glede na lokacijo in značilnosti stavbe, možnosti pridobitve nepovratnih sredstev ter kreditov.
 • O oknih in vratih: o merilih za izbiro, o dokazilih, ki jih moramo zahtevati pred nakupom, sodobni vgradnji, skladni z RAL-smernico, načrtovanju primerne velikosti odprtine, načinu in vrsti pritrjevanja ter tesnjenja rege med okvirjem in konstrukcijo.

Poleg tega bodo strokovnjaki GI ZRMK svetovali še o rabi energije v stavbah (ogrevanje, prezračevanje, hlajenje), celoviti prenovi stavb, izbiri in izvedbi hidro- in toplotne zaščite ter reševanju gradbenih detajlov.

Časovni razpored posameznih svetovanj lahko preverite na spletni strani sejma.

OBISK SEJMA

Obiskovalci bodo lahko sejemske vstop­nice ceneje kupili prek spleta. S spletno vstopnico bodo lahko uveljavili brezplačen prevoz z ljubljanskim mestnim avtobusom na razstavišče in nazaj. Od srede, 22., do sobote, 25. marca, bo sejem odprt od 10. do 19. ure, v nedeljo, 27., do 18. ure.

Nasveti Eko sklada: tudi o pridobivanju subvencij

Brezplačna predavanja in svetovanja pri­pravlja tudi Eko sklad, ta bodo v preddverju Marmorne dvorane.

Strokovnjaki njegove mreže Ensvet bodo svetovali o energetski sanaciji stavb ali energetski zasnovi novogradenj; toplotni zaščiti zunanjega toplotnega ovoja stavb; izbiri ustreznih oken, zasteklitve in drugega stavbnega pohištva; izbiri ogrevalnega sistema in ogrevalnih naprav, regulaciji ogrevalnih naprav; izbiri sistema za prezračevanje stavbe ali sistema za hlajenje; uporabi obnovljivih virov energije pri oskrbi stavbe z energijo; izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe; zmanjšanju porabe goriva; vodenju energetskega knjigovodstva; uporabi varčnih gospodinjskih aparatov; pripravi tople sanitarne vode in o možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov za učinkovito rabo energije ter uporabo obnovljivih virov energije.

Svetovalci priporočajo obiskovalcem, ki bodo želeli nasvet, da se za obisk pripravijo in s seboj prinesejo podatke o zgradbi, ogrevalnih napravah, porabi goriva, projekte, skice, ponudbe za izvajanje del in predračune.

Časovni razpored posameznih svetovanj lahko preverite na spletni strani sejma.

!!galerija!!


Priznanja znak kakovosti v graditeljstvu

Med izdelki in storitvami, ki se predstavljajo na sejmu, je vedno več inovacij, ki so plod slovenskega znanja. Tudi letos so prvi dan sejma podelili dve priznanji znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG). Gre za okoljski certifikat, katerega namen je spodbujanje odličnosti, zagotavljanje kakovosti in večje konkurenčnosti v graditeljstvu. Dobi ga le deset odstotkov najboljših proizvodov ali storitev na svojem področju. Na odprtju sejma Dom sta ga prejeli podjetje Satler okna in vrata za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva in podjetje Roto Eco za razvoj povoz­nega polietilenskega rezervoarja Roterrra drive.

Poleg njiju sta ZKG za razvojna dosežka pri zelenih tehnologijah pred dnevi že prejeli podjetji Lumar in Dulc, prvo za razvoj svojih konstrukcijskih sistemov, drugo za implementacijo inovativnega, celostnega sistema oskrbe stavbe z obnovljivo energijo Solinterra. V nadaljevanju povzemamo navedbe iz utemeljitve podeljevalcev ZKG.

 • Satler okna in vrata: »Ena izmed dejavnosti podjetja je tudi vgradnja zunanjega stavb­nega pohištva lastne proizvodnje. Njihovi izdelki imajo dokazila o kakovosti, izjave o lastnostih in oznake CE, kar velja tudi za preostali uporabljeni material pri vgrad­nji. Ta poteka v skladu z dobro gradbeno prakso (bolj poznano kot RAL-vgradnja). Pri večjih projektih in zahtevnih izvedbah rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov in projektantom.
  Pri montaži rešujejo tudi problem toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike. Zagotavljajo servis in vzdrževanje stavbnega pohištva in po želji tudi letno servisiranje. Skrb posvečajo zdravju in varnosti pri delu ter usposabljanju in izobraževanju zaposlenih.«
 • Roto Eco: »Konstrukcija, sestava surovin in način izdelave odlikujejo Roterra drive kot edini polietilenski rezervoar na svetu, vgrajen pod povozne površine, za kar ima ustrezna poročila akreditirane inštitucije. Namenjen je shranjevanju, zbiranju in zadrževanju meteornih, tehnoloških, fekalnih in drugih vod, zaradi preprostega čiščenja notranje površine pa je uporaben tudi za shranjevanje pitne vode (certifikat). Vanj se lahko vgradijo različne tehnologije. Izdelan je iz polietilena, ki ga je po končani življenjski dobi mogoče v celoti reciklirati. Podjetje kupcem ponuja celovito storitev: od izdelave, svetovanja, montaže do servisiranja in njihovega izobraževanja, veliko skrb posveča tudi varovanju okolja.«
 • Lumar: »Implementacija konstrukcijskih sistemov (zunanje in notranje stene, stropi, streha) je eden ključnih kazalnikov pri raz­voju tehnologij zelenega prehoda v prakso. Razvojni dosežek je usmerjen predvsem k analizam in izračunom vplivov na okolje in finančne vidike v celotni življenjski dobi ob upoštevanju družbene sprejemljivosti. Podjetje kot ponudnik trajnostno usmerjenih rešitev gradnje lesenih montažnih objektov razvija tudi druge 'paketne rešitve' za trajnostno bivanje: zelene strehe, sončne elektrarne, elektropolnilnice, prezračevalni sistem in sistem pametnega upravljanja hiše.«
 • Dulc: »Podjetje je skupaj z inštitutom Inoveks implementiralo inovativen celostni sistem oskrbe stavbe z obnovljivo energijo oz. energijo za nizkoenergijsko in nizkoeksergijsko ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, zaščiten pod blagovno znamko Solinterra. Ta izkorišča sončno energijo za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje. Sistem je bil integriran v novo stavbo Medpodjetniškega izobraževalnega centra Nova Gorica, ki pri uporabni površini nekaj več kot 5000 m² za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople sanitarne vode in prezračevanje letno porabi le okoli 7 kWh/m² električne energije.«

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE