Sejem MOS 2019: Ponudba skozi oči energetskega svetovalca

20. 9. 2019 | Besedilo: Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec | Fotografije: Bojan Žnidaršič

izbor energetskega svetovalca, energetski svetovalec, sejem mos 2019

Vsak investitor pričakuje od energetskega svetovalca izvedljive rešitve. To je bil glavni razlog, da sem se prejšnji teden odpravil na sejem MOS v Celje in pri izvajalcih iskal konkretne rešitve za obnovo družinskih hiš in stanovanj v blokih. Tu je izbor dobrih rešitev za nekatere najbolj problematične točke vsake stavbe.

Splošni nasveti, kot so: treba je zamenjati okna, izolirati temelje, učinkovito prezračevati …, so večinoma neuporabni. Pri svetovanju zato dosledno uporabljam odgovore na osnovna vprašanja: kdo, kaj, kdaj, kje, kako in zakaj. Pri iskanju optimalnih rešitev vedno navedem njihove prednosti in slabosti.

Balkoni

Balkoni so vir težav znotraj in zunaj stavbe. Neizolirani so vzrok plesni v stanovanju, zaradi temperaturnih raztezkov začne keramična talna obloga na njih pogosto razpadati. Sanacija balkona je kompleksna, saj mora rešiti tri stvari: toplotno in hidroizolacijo ter pohodno površino. Dobra rešitev za lepotno sanacijo (ne pa hidro- in toplotno izolacijo) so leseni podi podjetja Vog­Art, ki jih na obstoječ tlak balkona položimo brez vijačenja. Obstojnost lesa je od 40 do 50 let, kvadratni meter stane okrog 100 evrov novega tlaka, z izvedbo vred. Druga rešitev so lesene plošče »pajola« dimenzije 50 x 50 cm, debele približno 2 cm, ki jih med seboj povezujemo kot sestavljanko.

Toplotne izolacije

Pri obnovi je pomemben vsak centimeter, zato pogosto priporočam najbolj izolativne trdne izolacijske materiale, kot so bakelit­ne in poliuretanske izolacije. Te so približno še enkrat bolj izolativne kot izolacije iz ekspandiranega polistirena oz. belega stiroporja. Zelo so uporabne pri okenskih špaletah, izolaciji fasade pri vedno premajhnem balkonu ali fasade, ki meji na pločnik. Kot dobro izolacijo za obnove sem izbral sistem vpihovanja celuloznih vlaken podjetja Zimicell. Njegova prednost je v prilagajanju situaciji (stropniki med etažami, špirovci podstrešnega stanovanja, notranja izolacija neravnih zunanjih sten, zvočna izolacija, toplotna izolacija stropa proti hladni podstrehi, sanacija toplotnih mostov). Cena od 50 do 70 evrov za kubični meter je primerljiva z drugimi vrstami izolacije, zlasti pa poudarjam dobro rešeno zrakotesnost parne ovire, ki jo predstavljamo na zgornji fotografiji.

Termoizolacijska barva

Termoizolacijska barva je, skupaj s termoizolacijskim kitom v skupni debelini od 3 do 5 mm, lahko dobra rešitev za odpravo slabo razvite plesni na notranjih okenskih špaletah. Enako velja za plesen, ki se pojav­lja na toplotnih mostovih pri tleh ali pod stropom, kjer je na zunanji strani balkon ali neizoliran temelj. Barva ni čudežna, z njo dosežemo na ometu za 1 do 1,5 stopinje Celzija višjo temperaturo. Pri komaj zaznavni plesni je to dovolj, da se prepreči kondenzacija notranje bivalne vlage. Pogoj za rast plesni je tako odpravljen. Barva je vedno v osnovni beli barvi, lahko pa se ji doda barvni pig­ment. V Sloveniji sta dva izdelovalca tovrstne barve: Jub in Ekosen. Podjetje Ekosen – njegov glavni proizvod so IR-paneli – sem izbral, ker je na sejmu MOS edino predstavilo to barvo. Cena 12-kilogramskega vedra je 94 evrov (+ DDV), kar je dovolj za dvakrat­ni oplesk 40 kvadratnih metrov površine. Boljšo izolativnost dosežemo s termoizolacijskim kitom, ki pa ni vključen v ceno.

!!galerija!!


Etažno ogrevanje

Večstanovanjske stavbe imajo večinoma urejeno skupno ogrevanje stanovanj, vprašanje pa je, kako to deluje. Med svetovanjem sem videl že zelo različne situacije, s katerimi stanovalci niso bili zadovoljni. Pogosto so to hladni radiatorji v gornjih etažah, zmanjšanje ogrevanja čez noč moti ponočnjake, neprimerno obračunavanje porabe na podlagi delilnikov ali kalorimetrov moti vse, težave pri dogovarjanju pa večino. Za take mejne situacije navajam dve rešitvi. Obe sta primerni za celovito ali delno etažno ogrevanje stanovanja v bloku ali družinski hiši.

Prva možnost je toplotna črpalka zrak/voda podjetja Kronoterm. Ima zunanjo enoto na balkonu ali steni, notranja enota (na fotografiji) pa je videti kot hladilnik. Postavimo jo kamorkoli v stanovanje, saj potrebuje le kvadratni meter tlorisa in 2 metra višine. Tudi za zunanjo enoto mer 100 x 90 x 35 cm se brez težav najde prostor na balkonu ali steni. Montaža se izvede v enem dnevu, cena na ključ je okrog 8000 evrov. Seveda moramo pred tem narediti povezavo med radiatorji in se odklopiti od centralnega ogrevanja celotne stavbe. Prav tako se moramo povezati na vodovodni sistem, saj sistem ogreva prostore in sanitarno vodo. V bloku bomo tudi po vgradnji svojega etažnega ogrevanja morali plačevati fiksne stroške ogrevanja. To rešitev priporočam le v skrajnih primerih, ko nobena druga ni izvedljiva.

Druga možnost je sodoben kamin. Lahko je sekundarna, primarna ali celo edina ogrevalna naprava v stanovanju. Pred nakupom moramo obvezno preveriti kakovost in vlek dimnika ter zagotoviti dovod zunan­jega zraka do kurišča. Gorivo so polena ali peleti, ki jih predlagam kot optimalne. S kaminom se lahko ogrevamo toplovodno ali toplozračno. Za toplovodno veljajo enake zahteve kot pri toplotni črpalki, toplozračno pa praviloma uporabljamo za prehodna obdobja, dogrevanje, ustvarjanje vzdušja in ob elementarnih nesrečah. Na fotografiji je toplozračni kamin podjetja Agni, ki stane približno 3500 evrov z montažo, toplovodni kamin je podoben, ima pa več elementov. Cena je približno 6000 evrov, pridobiti je mogoče subvencijo Eko sklada.

Prezračevanje

Popolnoma brezplačno je prezračevanje bivalnih prostorov skozi okna. Ob tem izgubljamo plačano toploto, v stanovanje prihaja zunanji zrak, ki je lahko čezmerno onesnažen. Pomembno je, da nam prezračevanje zmanjša ali celo odpravi plesen. To nam bo zagotovilo tudi prisilno prezračevanje z rekuperacijo ali brez nje. Rekuperacija je energetsko, bivalno in okoljsko najboljša rešitev, saj vrača toploto izrabljenega zraka v prostor. V praksi sem naletel na kar nekaj situacij z ovirami za tako izvedbo, kot so težavno prebijanje fasade, cena investicije, prebijanje sten za notranji razvod ali lastništvo.

Na sejmu MOS sem iskal poceni in učinkovito rešitev, ki zagotovi dobro zamenjavo zraka brez občutka prepiha in motečega zvoka. Marko Babič iz podjetja Agregat je predstavil tak sistem, to je podtlačno prezračevanje. Montirajo ga tam, kjer so omejitve za druge sisteme. Sistem z enim ventilatorjem na zračniku v kopalnici je primeren predvsem za garsonjere do 30 m2, dva ventilatorja (zračnik v kopalnici in kuhinji) pa lahko prezračujeta tudi do 60 m2 veliko stanovanje.

Podtlačno zračenje pomeni vlečenje zraka iz stanovanja ven, zato moramo ta zrak nadomestiti. To naredimo z dovodom zraka skozi zunanjo steno ali pri oknu. Cena enega sistema z izvedbo je 800 evrov. Pomemben pa je rezultat, saj si z relativno nizko investicijo zagotovimo v stanovanju kakovosten zrak in optimalno vlažnost. S tem odpravimo vzroke za kondenzacijo bivalne vlage in razrast plesni.

Lesnovlaknene plošče

Dobre lastnosti lesa in njegova okoljska sprejemljivost so privedle do dodelanih tehnologij izdelave lesnovlaknenih plošč. Brez umazanih zidarskih del so uporabne dobesedno povsod. Montaža je hitra in preprosta, kar je koristna prednost pri obnovah, enako pri novogradnjah. Ker dobro dušijo zvok med prostori, so primerne tudi za montažne stene. Imajo dobre zvočno- in toplotnoizolacijske sposobnosti (λ = 0,043 W/mK), enostavno se obdelujejo in vgrajujejo. Uporabne so za vse obloge, tudi fasadne, za montažne tlake v stanovanju ali pohodno površino pri toplotni izolaciji tal na podstrehi. Zaključni sloji so različni, na fotografiji vidimo plasti in debelino tankoslojne fasade.

Tlaki so zaradi večnega pomanjkanja centimetrov pri obnovah problem, še posebno če ne želimo odstraniti obstoječih. Primerno debela in trda plošča je uporabna tudi za izravnavo tlaka pri neravninah ali neželenih padcih. V tem primeru jo podložimo s suho mivko, ki služi za izravnavo. Sledi še pohod­na obloga in tlak je končan. Ponudnikov je v Sloveniji veliko, zato ne navajam enega samega.

Prava cena

Slovenci smo narod zidarjev, saj verjamemo, da je gradnja nekaj preprostega. Seveda ni tako. Celo več. Sodobna gradnja je kompleksna in visokotehnološka, kar velja za novogradnjo in obnovo. Zato je moj nasvet vedno enak. Gradnjo prepustite profesionalcem. Na začetku energetskemu svetovalcu, da ugotovite, kaj sploh potrebujete, potem arhitektu, ki vam bo želje in potrebe postavil na papir, in nazadnje še izvajalcem, ki bodo vaše želje materializirali. Da za vse navedeno potrebujete denar, ni dileme. Koliko pa boste res plačali, je odvisno od vaše izbire. Izbira na podlagi realnih številk je optimalna. A kje dobiti realne številke za ceno kvadratnega metra gotove fasade, vgradnjo prezračevalnega sistema, oken, strehe, tlakov … Za obsežno bazo podatkov so poskrbeli v podjetju Cening, pri katerem že 27 let zbirajo cene materialov, izdelkov in storitev. Na enostaven način boste izvedeli, kolikšna je povprečna cena nekega materia­la, izdelka ali storitve. Podatke je najlažje pridobiti s spletnim dostopom za letno ceno 390 evrov + DDV ali pa iz tiskane knjige (75 evrov). To je majhna investicija, ki se hitro povrne pri obnovi ali novogradnji, kjer je cena celotne investicije lahko od 10.000 pa do 200.000 evrov.

Kaj sem pogrešal

Zelene fasade, strehe in urbano zelenje

Čas bi bil, da se zelenju na stavbah in v naseljih nameni več pozornosti tudi na sejmih. Ozelenjevanje ima ugodne učinke na bivanje in okolje, med najpomembnejše uvrščamo zmanjšanje poletnega pregrevanja naselij.

Celovite rešitve za umazane fasade (lišaje, alge, plesen)

Umazana fasada je skupen izraz, vzroki »umazanosti« pa so različni. Na prah se naselijo mahovi, ti zadržujejo vodo, na katero se naselijo lišaji, alge in plesen. Toploto za rast dobivajo od zunaj in od znotraj skozi nekakovostno toplotno izolacijo. Skoznjo prehaja tudi bivalna vlaga, ki zagotavlja redno vlaženje.

Akustika in zvočni mostovi

Zvočnim mostovom in (ne)akustiki prostorov se pri novogradnji ali obnovi ne posveča dovolj pozornosti. Težava res ni energetska, pomembno pa vpliva na kakovost bivanja. Praviloma so rešitve preproste in poceni, le pravočasno se moramo spomniti nanje.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE