Strehe: Pred montažo sončne elektrarne priporočljiva sanacija strehe

Ker je Slovenija enakomerno osončena država, je pretežni del poseljenega ozemlja primeren za postavitev domače mikro sončne elektrarne. Pri tem je pomembna tudi mikrolokacija, saj osončenja strehe ne smejo preprečevati ovire, za namestitev panelov pa imata ključno vlogo naklon in usmeritev strehe.

O tem, kakšne strehe pri družinskih hišah izpolnjujejo pogoje za namestitev sončne elektrarne, smo se pogovarjali z Robertom Jelencem iz podjetja GEN-I, ponudnika mikro sončnih elektrarn, in Katjo Bahor iz podjetja Wienerberger, ki izdeluje tudi opečne strešnike.

Fotonapetostne panele je mogoče montirati na vse vrste kritine (opečne strešnike, pločevino, tegolo, bitumenske folije), ostrešij (leseno, jekleno, betonsko) in na strehe različnih oblik (dvokapnice, enokapnice, pa tudi na ravne strehe), našteva Robert Jelenc. Vendar sta pred tem ključni merili za odločitev o namestitvi naklon in usmeritev strehe ter njena uporabna površina brez morebitnih ovir, kot so zaradi senčenja lahko drevesa, sosednje stavbe, dimniki, zračniki in hribi.

FOTO: ShutterstockNa ravni strehi potrebna večja površina

Delovanje mikro sončne elektrarne bo najboljše, če module namestimo na južni del strehe z naklonom od 30 do 35 stopinj, a so izgube tudi pri drugačnem naklonu znotraj razpona od 15 do 40 stopinj zanemarljive, pravi. Malo manj primerna sta vzhodni in zahodni del strehe, pri čemer igra naklon pomembnejšo vlogo, medtem ko namestitev na severni del strehe odsvetujejo (takšni primeri so denimo enokapnice z usmeritvijo proti severu). Ko ugotovimo, kateri del strehe je glede na okoliščine najprimernejši, se moramo prepričati, da je na njem dovolj prostora. Medtem ko potrebujemo za postavitev optimalno postavljenih modulov moči 1 kW na strehi s primernim naklonom od 6,5 do 7 kvadratnih metrov, potrebujemo za postavitev modulov na ravno oziroma pohodno streho od 15 do 20 kvadratnih metrov uporabne površine, saj se paneli nameščajo na nosilno konstrukcijo pod kotom in v smeri, ki omogoča najboljše delovanje sončne elektrarne.

Po sogovornikovih besedah montažo mikro sončne elektrarne odsvetujejo le izjemoma, zaradi slabše lokacije objekta, relie­fa pokrajine, premajhne površine strehe, usmerjenosti enokapnice proti severu ali če se lastnik dotrajane starejše strehe ne odloči za njeno sanacijo. »Med strokovnim ogledom objekta, na katerem bo nameščena sončna elektrarna, se poleg presoje naravnih razmer pregleda tudi stanje strehe in kritine ter oceni nosilnost ostrešja, pri načrtovanju montaže sončnih panelov pa upoštevamo mnenje krovca in statika,« razloži Jelenc.

Dovoljenja
Za namestitev mikro sončne elektrarne je potrebno soglasje lastnikov oz. solastnikov stavbe ter soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, če je objekt pod spomeniškim varstvom. V nadaljevanju so potrebni soglasje družbe SODO, ki izvaja gospodarsko javno službo distribucijskega operaterja električne energije na ozemlju Republike Slovenije, pogodba o priključitvi in pogodba o dostopu. Ni pa potrebno gradbeno dovoljenje, tudi namestitev strelovoda je v domeni investitorja.

Montaža pri opečni kritini

»Pri opečni kritini, ki je razmeroma trajen material in zdrži več desetletij, je mogoča tudi montaža na starejšo streho, je pa po pregledu treba sanirati morebitne napake in poškodbe,« doda Katja Bahor. »Treba je preveriti dotrajanost ostrešja, ki bo moralo prenašati dodatno težo. Če je streha v dobrem stanju, je treba dodati le ustrezne elemente glede na vrsto uporabljenih opečnih strešnikov (strešnike za montažo in preboje­) in jih pravilno vgraditi.«

Postopek montaže sončne elektrarne na individualni hiši je preprost in je lahko opravljen v enem dnevu, če montažersko ekipo sestavljajo izkušeni in uigrani krovci in električarji, pove Jelenc. Module namestijo na aluminijasto konstrukcijo, ki ustreza zahtevam statike glede vetrnih in snežnih obremenitev. Tudi druge komponente so izdelane iz aluminija in nerjavnega jekla. Za vsak posamezen tip strehe in strešne kritine uporabljajo različne profile za različne obremenitve. Na to konstrukcijo potem na najmanj štirih mestih pričvrstijo fotonapetostni panel.

»Pri opečnih strehah je treba vgraditi ustrez­ne elemente, na katere bodo pritrjeni paneli. Opečni strešnik namreč ni primeren za direktno montažo. Nosilci za montažo panelov se pritrdijo na ALU-strešnike z nosom, kakršne imamo v ponudbi. Način je odvisen tudi od tega, kakšen sistem pritrjevanja uporablja proizvajalec sistema fotovoltaike. Nekateri imajo razvite svoje sisteme podkonstrukcije, ki se montirajo podobno kot snegolovi ipd. Druga pomembna stvar je preboj dovodnih napeljav na streho. To lahko rešimo s posebnim elementom, strešnikom za preboj napeljav solarnega sistema. Komplet vsebuje opečni strešnik posebne oblike in tesnilno manšeto. Če se dovodi napeljav izvajajo kako drugače, je treba poskrbeti za ustrezno tesnjenje, kar pa je pri improviziranih rešitvah lahko tvegan detajl,« opozori Bahorjeva. Pri novogradnjah sta priporočljiva načrtovanje oz. priprava elementov za montažo panelov, s čimer se izognemo naknadnim posegom na strehi in zmanjšamo možnosti napak. »Tudi če se paneli namestijo veliko pozneje, je takrat postopek bolj preprost, seveda pa je treba vnaprej specificirati model, število, velikost panelov in način vgradnje,« doda sogovornica.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE