MOS 2018: Skozi oči graditelja hiše

19. 9. 2018 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: Andrej Jager

MOS 2018, reportaža, izbor graditelja

Celjski mednarodni obrtni sejem (MOS) je vsebinsko verjetno najbolj raznolik sejem pri nas. Največji poudarek je bil tudi letos na razstavnem programu, povezanem z gradnjo, obnavljanjem in urejanjem doma. Zato smo se ponudbo na njem odločili pogledati skozi oči našega sodelavca Andreja Jagra, ki v kolumni na naši spletni strani poroča o svojih izkušnjah z gradnjo družinske hiše. Ker je ta zdaj že pod streho, so ga pri pregledovanju ponudbe najbolj zanimale novosti pri inštalacijah, notranji in zunanji opremi. Kljub temu pa je preveril tudi ponudbo s področja gradnje in obnove. V tokratnem prispevku se posveča sistemom in opremi za hišo, prihodnji teden pa bo pisal o ponudbi, povezani z domom v širšem smislu.

Otroško pohištvo podjetja Satler Lip

Proizvajalec oken in vrat Satler iz Poljčan je pod svoje okrilje vzel nekoč dobro uveljavljeno blagovno znamko Lip Poljčane. Propadlo pohištveno podjetje je s prevzemom dobilo novo priložnost. Na razstavnem prostoru podjetja Satler so bili poleg njihove osnovne ponudbe na ogled tudi inovativni izdelki blagovne znamke Lip. Z otroškimi in mladinskimi sobami se uveljavljajo predvsem na tujih trgih, nekaj pa prodajo tudi doma. Jaz sem se ustavil pri Magiclandu, pohištvenem sestavu za dojenčka, ki je sestavljen iz otroške postelje, previjalne komode, regala s policami, regala z vratci in ogrodja posteljne hiške. Videz in možnost spreminjanja postavitve elementov po potrebi odraščajočega otroka malo spominjata tudi na rešitve, po katerih je znana Ikea. Le da gre v tem primeru za slovenski proizvod, ki je vsaj na prvi pogled kakovostnejše izdelave in iz masivnega lesa. Mislim, da je pri sestavu, ki raste z otrokom in ga je treba prestavljati in razstavljati, kakovost izdelave ključna. Kakovost ima seveda svojo ceno, ki pa niti ni tako visoka, če upoštevamo, da ne bo treba vsakih nekaj let menjati vsega pohištva otroške sobe. Cena razstavnega modela na sejmu je znašala 2805 evrov.

!!galerija!!


Montažne hiše Savox House

Med pretežno slovenskimi ponudniki montažnih hiš je mojo pozornost tokrat vzbudil razstavni prostor podjetja Savox house iz Bosne in Hercegovine, ki je bil med večjimi. Z miniaturnimi modeli hiš, ki so bili razstavljeni, so pritegnili mnoge mimoidoče, in čeprav je zame odločitev o tipu hiše že zdavnaj mimo, me je vseeno zanimalo, kaj ponujajo. Osnovni elementi montažnih hiš so narejeni in pripeljani iz Bosne, vsa druga oprema pa je slovenskega izvora. Njihov nabor zajema tri linije hiš. Tradicionalno linijo sem dojel kot bolj ekonomično, preprosto različico hiše. Moderna že deluje bolj sodobno, saj je projektirana v skladu s sodobnimi trendi. Tudi mestna ali, kot pravijo, urbana linija je privlačna. V prejetem katalogu so za vsako linijo predstavljeni tudi primeri hiš s tlorisi. Njihov pristop me je prepričal, v naboru kar dvajsetih tipskih hiš lahko večina kupcev najde primerno zase, lahko pa jo naredijo tudi po kupčevih željah. Čisto po potrebah in željah kupca se uredi tudi vsa inštalacija, stavbno pohištvo in druga oprema, podobno kot pri drugih ponudnikih. Če se odločamo za montažno hišo, menim, da je smiselno poslati povpraševanje tudi temu ponudniku.

Vgradne omare Plasard

V mansardnih stanovanjih in sobah je velik problem, kje kupiti primerno pohištvo, ki bi kar najbolj zapolnilo prostor v poševnini mansarde. Pogosto je edina rešitev, ustrezna tudi na dolgi rok, vgradno pohištvo. V izdelavo prilagojenega in po meri narejenega pohištva so se usmerili tudi v podjetju Hoby iz Šempetra v Savinjski dolini, ki izdeluje pohištvo po meri pod blagovno znamko Plasard. Na sejmu so dali poudarek na drsna vrata, s katerimi lahko brez dodatne pozidave ločite garderobni del od preostalega prostora. Vpeta so v tla in strop ter obdelana s protiprašno zaščito. Dobra rešitev za sobe, ki so dovolj velike, da jih lahko pregradimo za garderobo. Ker je v naši novogradnji za garderobo rezervirana cela soba, pa bodo prišle prav njihove izkušnje z organizacijo garderobnega prostora.

FOTO: Celjski sejem

Centralni sesalni sistem Omega

V hišo je mogoče integrirati različne sisteme, ki nam olajšajo vsakodnevna opravila. Centralni sesalni sistem je ena od inštalacij, za katere se nisem odločil. Zdaj, po obisku sejma, ugotavljam, da sem morda storil napako. Sprva skeptičen glede uporabnosti sistema sem po pogovoru s predstavnikom na razstavnem prostoru podjetja Omega iz Celja spoznal njegove prednosti pred navadnim sesalnikom. Prva prednost je tiho delovanje, kar bi pomenilo konec hrupnega ženinega sprehajanja s sesalnikom pred TV ravno v času, ko bi si želel v miru ogledati program. Sesalnik je namreč nameščen zunaj bivalnih prostorov, hrup pa zmanjša tudi zrakotesnost nastavkov. Prav tako za sabo ni treba vleči aparata, ki se vedno zatika ali pa je kabel prekratek in je treba menjavati vtičnice. Zame največja prednost je čist zrak po sesanju. Pri klasičnem sesalniku se posesan zrak s prahom, pršicami in drugo nesnago vrača v prostor. Odpade tudi menjavanje vrečk ali filtrov. Vse to pa ima ceno. Za potrebe naše hiše sva na hitro izračunala strošek 1500 evrov, kar ne vključuje grobih gradbenih del. Ker je lahko sesalna cev iz stene dolga največ devet metrov, to pomeni, da bi moral za eno etažo razpeljati dva dovoda. Je pa smiselno v času gradnje vgraditi komponente, ki bi pozneje omogočile vzpostavitev centralnega sesalnega sistema.

Notranja vrata Lestur in kljuke Tupai

Notranja vrata že dolgo niso več samo ločnica med prostori. Vse bolj postajajo modni dodatek hiše. Zadnji trendi nakazujejo vgradnjo notranjih vrat s skritimi podboji, pri katerih je vratno krilo poravnano z zidom, podboj pa je skrit za omet. Sam vidim prednost le z vidika estetike. Je pa o takšnih vratih treba razmišljati že pred izvedbo ometov, saj se aluminijast podboj namesti na zidno konstrukcijo. Klasična vrata se montirajo na koncu, šele po talni oblogi. Tudi tu sem že zamudil priložnost, saj je naša hiša že ometana. Verjetno je naknadna vgradnja še mogoča, vendar je potem malo več dela z zaključnim slojem. Prednost teh vrat je možnost poravnave z zidom v hodnik, pri čemer se lahko odpirajo v prostor ali v hod­nik. Pri klasičnih vratih moraš že vnaprej vedeti, v katero smer se bodo odpirala.

Na razstavnem prostoru podjetja Lestur iz Komende so poleg vrat predstavljali tudi vratne kljuke višjega cenovnega razreda blagovne znamke Tupai, ki z videzom kar kličejo, da bi jih uporabil v svojem domu. Izbiramo lahko med različnimi tipi kljuk, od klasičnih do ekskluzivnih, ki so okrašene s kamni Swarovski. Zadnji modni hit pa so bakrene kljuke, po katerih menda povprašuje vedno več kupcev. Poleg estetike naj bi bila njihova največja prednost izdelava, saj se tudi po večletni uporabi vzmetni mehanizem menda ne utrudi, zaradi česar bi se kljuka povesila, zagotavljajo pri ponudniku. Cena teh kljuk se giblje od 30 evrov za klasične do slabih 200 evrov za kljuko s kamni Swarovski.

FOTO: Celjski sejem

Velux Active, sistem za uravnavanje kakovosti notranjega zraka

Videti je, da je prezračevanje postalo konkurenčna prednost vseh ponudnikov, ki ga lahko integrirajo v svoj izdelek. Ena od možnosti je sistem za uravnavanje kakovosti notranjega zraka Velux Active podjetja Velux iz Trzina. Elektrificirana strešna okna so oprem­ljena z motorjem, daljinskim stikalom in tipalom za dež. Mogoč je tudi priklop na solarno napajanje, če bi bil poseg zaradi dovoda električnega kabla onemogočen. V elektrificirano okno, ki se odpira in zapira samodejno, so vgrajena tipala, ki nadzirajo vlago, temperaturo in količino CO2 v prostoru ter ustrezno odpirajo ali zapirajo okna in senčila. Delovanje je mogoče spremljati in upravljati tudi z mobilnim telefonom. Cena paketa Velux Active je slabih 250 evrov in ne vključuje elektrificiranega strešnega okna, torej okna z motorjem in mehaniko odpiranja in zapiranja. Rešitev se mi zdi smiselna v objektih, ki se ne prezračujejo s centralnim prezračevalnim sistemom. Če bi takšen sistem uporabili pri objektih s centralnim prezračevalnim sistemom, se po logiki ne bi niti sprožil, saj bi že centralni opravljal to funkcijo. Kljub temu bi bil zanimiv preizkus, kaj bi se zgodilo po uporabi kopalnice, ko prezračevalnemu sistemu v njej še ne bi uspelo opraviti svojega dela.

Biološka čistilna naprava Zagožen

Privilegij življenja v ruralnem okolju ima svojo ceno, tudi zaradi naložbe v čistilno napravo. Ponudnikov čistilnih naprav na sejmu ni bilo toliko, kot bi pričakoval, predstavil pa se je proizvajalec z večletnimi izkušnjami, podjetje Zagožen iz Žalca. Za potrebe našega novega doma pride v poštev njihova najmanjša čistilna naprava AQUAmax za dve do pet oseb. Presenetila me je njena velikost v primerjavi s konkurenčnimi izdelki. Pojasnili so mi, da je to pomembno predvsem z vidika praznjenja. Vsako čistilno napravo je treba prazniti, od velikosti pa je odvisno, kako pogosto bomo to počeli. Ta čistilna naprava naj bi potrebovala praznjenje le na tri leta, kar sovpada s pripadajočo storitvijo, ki jo v takih intervalih brezplačno opravi komunalno podjetje. Vse, kar je potrebno za montažo čistilne naprave na ključ, je izkopana luknja, pesek za obsipanje, električni kabel, dovodne in odvodne kanalizacijske cevi. Strošek izvedbe za našo družinsko hišo bi znašal približno 2500 evrov.

FOTO: Celjski sejem

Naprave Grohe blue home

Pri opremljanju doma z najbolj luk­suznimi izdelki bi zagotovo našli tudi kaj iz ponudbe nemške blagovne znamke Grohe, ki je bila s svojim razstavnim prostorom takoj ob vhodu v dvorano magnet za obiskovalce. Mene so prevzele elegantne linije in dodatne funkcionalnosti vsakdanjih predmetov. Poudarek je bil na kopalniški in kuhinjski opremi. Gazirana voda kar iz domače pipe je zdaj realnost. Grohe blue home je sistem, ki se namesti pod kuhinjsko korito in vodo filtrira, ohladi in gazira. Kar na pipi si izberemo stopnjo gaziranosti. Mogoča je tudi nastavitev temperature med 5 in 10 stopinjami. Seveda pa ne gre brez čisto prave LED-osvet­litve. Vodo sem pokusil. Ni bila ravno takšna, kot smo je vajeni iz plastenke ali steklenice, je pa bila okusna gazirana voda.

V ponudbi imajo tudi bolj preprosto pipo s funkcionalnostjo gretja vode. To sicer ne bi bila nikakršna novost, če ne bi vode segrela do kar 106 stopinj. Nisem preverjal, ali je to res, sem raje verjel na besedo. Tu sem se že opogumil in vprašal za ceno. Tam okoli tisočaka zadostuje, da jo imaš doma.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE