24. 12. 2015 | Besedilo: Tjaša Rifelj | Fotografije: Tjaša Rifelj
naredi sam, obeski za jelko, podstavki za kozarce, piškoti v kozarcu
Naredimo sami: Praznične ideje
24. 12. 2015 | Besedilo: Tjaša Rifelj | Fotografije: Tjaša Rifelj
naredi sam, obeski za jelko, podstavki za kozarce, piškoti v kozarcu
Nihče ni imun za božične čare, vonj po pravkar pečenih piškotih, drobna presenečenja, ki nas pričakajo pod jelko, dobro hrano in predvsem druženje in zabavo. Do božiča je še ravno dovolj časa, da skupaj okrasimo domove in izdelamo nove okraske za smrečico. Pripravili smo idejo za okraske, ki ne bodo utonili v pozabo, tudi ko bo čas praznovanja za nami. Za obdaritev prijateljev in znancev pa predstavljamo malo drugačno kulinarično darilo v kozarcu, ki bo vsekakor navdušilo tudi tiste, ki se sami ponavadi ne lotijo peke.
Tokratna ideja za obeske bo navdušila ljubitelje lesa in tiste, ki se radi poigrajo z oblikovanjem in prisegajo na drugačnost. Pri izdelavi lahko v družini združite moči. Potrebnega je namreč nekaj tehničnega dela, malo računalniškega znanja in potrpežljivosti pri odstranjevanju papirnate podlage. Lično izdelani in za oko privlačni okrogli koluti pa vam bodo v prihodnjem letu krasili mizo kot podstavki za kozarce.
Potrebujemo:
- nažagane brezove kolute
- brusni papir
- laserski tiskalnik
- izbrane novoletne motive
- lepilo za preslikavo fotografij (»foto transfer«)
- belo akrilno barvo
- lepilo
- sušilnik za lase
- čopič
- vijake z zanko
- vrvico
1. Debelejšo brezovo vejo nažagamo na kolute različnih velikosti, debele centimeter. Izžagamo tudi kroge večjega premera (približno 9 cm). Če je les še svež, kolute posušimo, nato obe strani zgladimo z brusnim papirjem.
2. Naredimo izbor fotografij oziroma motivov, ki jih bomo pozneje s posebnim premazom preslikali na leseno podlago. Poiščemo novoletno-zimske motive na spletu ali sami oblikujemo različne vzorce geometrijskih oblik, ki predstavljajo snežinke, smrečice (npr. razne kombinacije trikotnikov ...) Takšni motivi bodo zanimivi tudi, ko bo praznični december za nami. Slike v programu word zrcalno natisnemo z laserskim tiskalnikom na običajen papir za tiskanje.
3. in 4. Izrezane lesene kroge lahko ohranimo v naravni barvi lesa ali jih poslikamo z belo akrilno barvo. Presodite glede na izbrane motive, slog in želeno končno podobo. Tako imenovano foto transfer lepilo s čopičem nanesemo na podlago in na papir na potiskani strani. Motiv s potiskano stranjo takoj enakomerno pritisnemo ob podlago in deset minut sušimo s sušilnikom za lase.
5. Ko se izdelek popolnoma posuši, papir nežno navlažimo in ga previdno, s svaljkanjem, odstranimo s podlage. Če se na izdelku pojavijo bele lise, spet navlažimo in odstranimo še preostanek papirja.
6. Z vrtalnim strojem s strani izvrtamo majhno luknjico, v katero privijemo posebne vijake z zanko. Skoznje napeljemo vrvico in okrasimo božično drevo.
7. Ko bo čas praznovanja za nami, lahko lesene okraske uporabimo kot podstavke za kozarce. Izdelamo še stojalo za podstavke. V kos lesa (kocko od palete) pribijemo večji žebelj, ki bo držal podstavke. Te nanizamo enega na drugega na izdelano stojalo.
Okusne in lepo zavite doma pripravljene dobrote v kozarcih so zadnje čase spet vse bolj priljubljene. Če poleti niste kuhali marmelade ali nabirali zelišč za domače čaje, ni še nič izgubljeno. Domači piškoti, lično shranjeni v steklene kozarce s starinskim patentom, bodo razveselili marsikoga. Še boljša izpeljanka pa je, da podarite suhe sestavine skupaj z napotki za pripravo in tako poskrbite še za pravo božično ozračje, saj bo potem pri obdarjencu tudi dišalo. Nič ni narobe, če takšno darilo podarite nekomu, ki se sam ponavadi ne loti peke. Morda ga tako navdušite za nekaj novega. Zadnji mesec v letu je pač povezan z novimi upi, vse se začne znova in je tudi priložnost za spremembe.
Potrebujemo:
- steklen kozarec za vlaganje
- recept za dobre božične piškote
- vse suhe sestavine iz recepta
- dekorativni trak
- modelček za piškote – zvezda
- trši papir
1. in 2. V steklen litrski kozarec skozi tulec, narejen iz papirja, vsipamo suhe sestavine: moko, rjavi sladkor, začimbe (cimet, ingver, janež, kardamom ...). Sestavine nalagamo v plasteh. Zaradi videza lahko isto sestavino tudi razpolovimo, tako da recimo najprej vsipamo dve skodelice moke, nato sladkor in zatem še tretjo skodelico moke.
4. in 5. Ker so pri skoraj vsakem receptu za piškote poleg suhih sestavin potrebne še sestavine, ki to suho zmes sprimejo skupaj (maslo, jajce ipd.), kozarec opremimo z navodili, ki jih dodamo kot nalepko ali papirnato obešanko. Okrasimo s trakom. Modelček za piškote privežemo kot dekorativni obesek. Vanj lahko vstavimo tudi recept oziroma navodila za peko. Malo trši papir prepognemo, da dobimo dve zvezdici, ki se na enem kraku stikata. Modelček orišemo po notranji stani in zvezdi izrežemo. Na notranjo stran napišemo dodatna navodila in vstavimo v pločevinasto zvezdico.
Arhiv revije Deloindom+.