Julij v sadovnjaku

2. 7. 2011 | Besedilo: Robert Mabič

sadovnjak, višnje, obrezovanje, zalivanje, češnje, jablane, hruške

Zgodnje vrste in sorte sadja smo že obrali in pridelek bodisi pospravili sproti ali predelali v marmelade, kompote in druge dobrote. Z vročim poletjem se za večino sadnih rastlin začne doba mirovanja, ki traja do avgusta. Tok sokov se umiri in rast ustavi, zato lahko večino sadnih rastlin režemo tudi v poletnem času.

– Slive, breskve in nektarine lahko oblikujemo, kotkakorje navada pri zimski rezi; izrežemo v krošnjo usmerjeno rast, redčimo goščo in usmerjamo z upogibanjem.

– Češnje in višnje režemo navadno vsaka tri leta in takrat močneje, izrežemo pa do tretjino vsega lesa.

– Pri jablanah in hruškah v tem času niso priporočljivi večji posegi, saj obstaja nevarnost okužbe s hruševim ožigom skozi rezne rane. Za zračnost krošnje skrbimo z upogibanjem in usmerjanjem rasti.

V zelo sušnem obdobju moramo predvsem hruškam in jablanam, ki so cepljene na šibke podlage, nameniti jutranje vedro vode. Njihov koreninski sistem je namreč bolj plitek in ob močnejšem pomanjkanju vode lahko doživijo vročinski šok; listi hrušk postanejo črni ali rdečkasti in odpadejo. Gola tla okrog sadnih rastlin zastiramo s pokošeno travo in podobnim organskim materialom, da ublažimo uhajanje vode.

V tem času so lahko tudi močneje izraženi nekateri bolezenski znaki, ki so posledica okužb v maju in juniju, zato je zdaj škropljenje brez pomena (hruševa rja, škrlup, luknjičavost koščičarjev ...).

Prvi rod zavijačev se pojavlja na sadnem drevju v času, ko poteka redčenje plodičev, zato takrat ne povzročijo večje škode. Drugi rodovi pa se zavrtajo v večje plodove in neposredno zmanjšujejo pridelek. Poškodovani plodovi predčasno dozorijo in odpadajo. Škodljivim metuljčkom nastavljamo lepljive hormonske vabe, če presodimo, da je to res potrebno, pa se lahko odločimo tudi za škropljenje s kakšnim za okolje manj škodljivim sredstvom. V tem primeru je dobro spremljati navodila prognostične službe za sadjarje, da bomo pravočasno ukrepali.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE