Eva Bajec
MANSARDNA KUHINJA, KJER DIŠI PO TORTAH
Kuhinja v mansardi je bila že od vsega začetka poseben izziv, ki sem se ga kot mlada arhitektka z veseljem lotila. S fantom sva na začetku vedela le, da želiva kuhinjo, ki ima veliko delovne površine, kjer bova lahko pekla pite, torte, gnetla kruh, delala piškote itd. Rdeča nit pri načrtovanju je bila funkcionalnost kuhinje.
Najina kuhinja ima torej dva vzporedna kuhinjska niza elementov. Glavni elementi, kot so hladilnik, kuhinjsko korito in štedilnik pa so postavljeni v delovni trikotnik. Vse kuhinjske omarice imajo predale, saj ti omogočajo večjo preglednost nad vsebino omaric. V delu otoka, ki meji na jedilnico, pa so omarice na push s policami, kamor lahko shraniva stvari, ki jih ne uporabljava vsak dan. S tem sva pridobila ogromno delovno površino na otoku in hkrati nadomestila prostor, ki sva ga potrebovala namesto zgornjih omaric. Nad kuhinjsko korito sva dodala še polico za začimbe in namestila led trak, za boljšo osvetlitev delovne površine. Poseben projekt je bila napa. Otočne nape so ponavadi izredno drage, zato sva se določila za klasično in jo vgradila v lesen kubus, oblečen z mavčno kartonsko oblogo. Barvna paleta kuhinje je siva s črnimi kovinskimi ročaji in hrastovim vzorcem pultov. Igrive kuhinjske ploščice pa so pika na i, ki kuhinji doda unikatnost.