30. 3. 2011 | Besedilo: Ba. P.
Največ umazanije tam, kjer najmanj pričakujemo
30. 3. 2011 | Besedilo: Ba. P.
Kuhinja je tisti prostor v stanovanju, v katerem najdemo največ nevarnih bakterij, celo več kot na straniščni školjki, so pokazale nekatere študije. Kuhinjske pipe, korita, odtoki so lahko pravo leglo umazanije, če jih ne čistimo redno in temeljito, na prvem mestu, kar zadeva onesnaženost z nevarnimi bakterijami, pa so gobice za pomivanje posode in krpe iz tekstila, ki jih uporabljamo za brisanje površin.
Zahteve sodobnega bivanja so kuhinjo spremenile v kotiček, v katerem se zbira vsa družina, pa tudi hišni ljubljenčki. Ker pa v tem prostoru še vedno pripravljamo tudi hrano, je možnosti za razvoj mikroorganizmov zelo veliko. Glavni prenašalec mikroorganizmov v domačo kuhinjo je hrana, predvsem surova živila, ki jih prinesemo iz trgovine. Zato je zelo pomembno, kako ravnamo z njimi, saj jih običajno najprej odložimo na kuhinjski pult, preden jih pospravimo na svoje mesto.
Kako preprečiti navzkrižno onesnaženje kuhinjskih površin in gotove hrane prek surovih, neobdelanih živil, si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom, v tabeli, ki so nam jo posredovali z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, pa si lahko pogledate, katere potencialno patogene mikroorganizme so izolirali z različnih površin v domači kuhinji. Nevarno bakterijo E. Coli (nekateri sevi te bakterije lahko povzročajo črevesne in zunajčrevesne okužbe, kot so vnetje sečil, meningitis, peritonitis, mastitis, septikemija in podobno) so, na primer, našli na kuhinjskih pipah, krpah, gobicah za pomivanje posode, v pomivalnem koritu in na deskah za rezanje.