Rezervirajte si termin na geodetski upravi

11. 1. 2014 | Besedilo: Ba. P./STA

davek na nepremičnine, nepremičnine, gurs

Geodetska uprava RS (Gurs) s tem tednom uvaja sistem naročanja na termine, v katerih bodo lahko lastniki uredili podatke o nepremičninah. Lastniki naj vnaprej preverijo podatke in pred obiskom Gursa uredijo tiste, ki jih lahko spremenijo sami oziroma so za njihovo spremembo potrebni postopki drugih organov, svetujejo na Gursu.

Kakor je na petkovi novinarski konferenci povedal vodja Gursa Aleš Seliškar, se lahko lastniki naročijo na termin v kateri koli geodetski pisarni, in sicer prek spletne aplikacije, namenjene spremembi podatkov o nepremičnini, ali po telefonu. Pri tem morajo povedati svojo enotno matično številko, saj je za enega lastnika načeloma predviden en termin, in število nepremičnin – od tega bo odvisno, koliko časa bodo lahko rezervirali. Posamezni lastnik naj bi imel predvidoma na voljo od 20 minut do ene ure.

V pisarnah geodetske uprave so v minulih dneh zaradi prihajajočega davka na nepremičnine zabeležili močno povečan obisk, vendar so lastniki v polovici primerov podatke le preverjali, ne pa tudi spreminjali. »Obisk na geodetski upravi naj bo namenjen spreminjanju podatkov in svetovanju, kako spremeniti podatke o nepremičninah, da bodo izkazovali dejansko stanje, ne pa svetovanju, kako znižati davek,« je poudaril Seliškar. Na Gursu zato lastnikom svetujejo, naj podatke preverijo na spletu oziroma pri njih naročijo izpisek, za osebni obisk pa naj se odločijo le, če je treba urediti podatke, ki jih ni mogoče urediti prek spleta oziroma v drugih postopkih. Podrobnejša navodila za urejanje podatkov so objavljena na spletni strani Gursa.

Nekatere podatke je treba urejati v drugih postopkih. Za spremembo površine parcele, na primer, je treba zagotoviti uradno izmero in spremembo urediti v upravnem postopku, stalno bivališče je treba urediti na upravni enoti, podatke o namenski rabi na občini, podatke o dejanski rabi in vodnih zemljiščih pa na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Nekatere podatke bo Gurs pridobil od drugih organov in jih za zdajše ni mogoče preverjati ali spreminjati. »Takšen primer so podatki o statusu kulturnega spomenika, o javni infrastrukturi (ceste), ki poteka po zasebnih zemljiščih, črnih gradnjah. Podatke za znižanje davka zaradi invalidnosti bo zagotovila davčna uprava, medtem ko je treba status humanitarne organizacije urediti na pristojnem ministrstvu,« je naštel Seliškar.

Močno se je povečalo tudi število vlog za vpis osebne služnosti v zemljiški knjigi - zavezanec za davek na stanovanjske nepremičnine po stopnji 0,15 odstotka bo namreč lahko tudi imetnik osebne služnosti na celotni nepremičnini, ki bo imel tam prijavljeno stalno prebivališče. Kakor je povedala okrožna sodnica Jaša Trklja, so samo v decembru prejeli 1984 vlog, medtem ko jih je bilo prej na mesec med 200 in 300. Predlog za vpis osebne služnosti, za katerega je potrebna sklenjena pogodba, se vloži po elektronski poti, spremembe že vpisane osebne služnosti pa je mogoče mogoče urediti osebno na oddelkih sodišč za zemljiško knjigo. Vpogled v elektronsko zemljiško knjigo je mogoč prek portala e-sodstvo in je brezplačen.

»Trajanje postopka vpisa je odvisno od stanja na nepremičnini. Če ni plomb, se sklep izda v treh do štirih dneh, pravnomočen pa lahko postane (če ni pritožb) v roku enega tedna,« je dejala Trklja. Vloge, ki so doslej prispele, se bodo že upoštevale pri informativnih izračunih.

Za upoštevanje lastništva bo zadoščala predložitev overjene pogodbe in sprememba podatka v registru pri Gursu, torej zaključen vpis v zemljiški knjigi ne bo nujen. Podobno naj za upoštevanje osebne služnosti ne bi bil nujen zaključen postopek vpisa, zadostuje, da imetnik začne postopek in se sodišču izkaže s pogodbo o prenosu služnosti.

Po analizi, ki jo je vrhovno sodišče izvedlo novembra lani, so bile osebne služnosti vknjižene na 381.392 parcelah in 5153 posameznih delih v etažni lastnini. Od vrst osebne služnosti je bilo največ služnosti stanovanja, sledil je užitek, najmanj pa je bilo vknjižb rabe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Rezidenčna davčna stopnja se bo upoštevala za osebno služnost na stanovanjskih nepremičninah.
Gurs bo v obvestilih, ki jih bodo lastniki predvidoma prejeli do 1. februarja, po Seliškarjevih besedah upošteval podatke na minuli petek, morda še podatke, ki se bodo spreminjali v tem tednu. Seliškar pričakuje, da bodo pravočasno dobili veliko večino podatkov, tudi od drugih organov, in jih bodo lahko upoštevali že v obvestilih.

Nepremičninski davek bo odmerjen glede na stanje v evidencah na 1. april, davčne odločbe pa bodo izdane do konca maja. Na Gursu ocenjujejo, da bodo stroški aktivnosti, povezanih z uvedbo davka, znašali 1,7 milijona evrov.

KOMENTARJI

drago oman
22. 2. 2014 12:40

Lp! Želel bi se naročiti za termin radi nejasnosti rezidenč.nepremič.(0,5%- morala bi biti 0,15%)

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE