Novih 12 milijonov evrov sredstev

17. 2. 2011 | Besedilo: Katarina Nemanič

Eko sklad, sredstva, subvencije, lesena okna, razpis, obnova, ogrevalni sistem

Takoj ob izteku lanskih javnih razpisov za nepovratna sredstva, namenjena občanom, ki z različnimi ukrepi izboljšujejo energijsko učinkovitost svojih domov, je Eko sklad objavil nova poziva za leto 2011. Občanom je tokrat namenjenih 12 milijonov evrov, razpisa pa prinašata nekatere spremembe. Sredstev iz prejšnjih razpisov je dovolj za vse, ki so do 31. decembra lani oddali popolne vloge in izpolnjujejo pogoje razpisa.

Sredstva za okoljske naložbe občanov se zbirajo na podlagi energetskega zakona in uredbe o zagotavljanju prihrankov energije pri končnih odjemalcih. Zbrana sredstva so letos razdeljena na dva dela: 10 milijonov evrov je namenjenih za spodbujanje izvedbe različnih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v eno- ali dvostanovanjskih stavbah oziroma posameznih stanovanjih (javni poziv 6SUB-OB11), dva milijona evrov pa za energijsko obnovo tri- ali večstanovanjskih stavb (javni poziv 7SUB-OB11). Lastniki eno- in dvostanovanjskih hiš bodo lahko sredstva dobili za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, kurilne naprave na lesno biomaso, toplotne črpalke, prvo vgradnjo centralnega ogrevanja pri obnovi stavbe in priključitvi na daljinsko ogrevanje na obnovljivi vir energije, vgradnjo lesenega zunanjega stavbnega pohištva, toplotne izolacije fasade, strehe oziroma podstrešja pri obnovi stavbe, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnjo ali nakup nizkoenergijske in pasivne stanovanjske stavbe ali nakup stanovanjske enote v tri- ali večstanovanjski stavbi, zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem standardu.

Po novem subvencije le za lesena okna

Ukrepi so popolnoma enaki kot v prejšnjem razpisu – z eno samo izjemo pri stavbnem pohištvu. Po novem so do nepovratnih sredstev upravičeni le lastniki stanovanj in hiš, ki bodo staro zamenjali z lesenim stavbnim pohištvom. Subvencij za okna s plastičnimi ali kovinskimi okvirji ni več. Razlogov za to odločitev je bilo več, pravijo na Eko skladu. Plastična okna so bistveno cenejša od lesenih, zato menijo, da njihove vgradnje ni treba več spodbujati. Ugotovili so tudi, da bo kar 40 odstotkov vseh sredstev (nekaj manj kot 14 milijonov evrov) iz prejšnjega razpisa, razdeljenih prav za plastična okna. Drugi razlog je ta, da se za proizvodnjo plastičnih oken porabi kar 70 odstotkov več energije kot za lesena, kot tretji razlog pa navajajo trajnost skladiščenja ogljika v lesu. S tem podpiramo nacionalno politiko na področju lesa in politiko zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, ki bo v prihodnje v celotno bilanco emisij vključevala tudi ogljik, še pravijo na skladu.

Skupnost etažnih lastnikov lahko v okviru drugega razpisa dobi nepovratna sredstva za toplotno izolacijo fasade in strehe oziroma podstrešja, vgradnjo naprave za centralno ogrevanje na obnovljivi vir energije, vgradnjo termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov ter vgradnjo sistema delitve stroškov za toploto. Sprememba je le, da med predvidenimi ukrepi ni zamenjave stavbnega pohištva. Vlogo za subvencijo za ta namen mora zdaj vložiti vsak etažni lastnik sam, sredstva pa se črpajo iz poziva za eno- in dvostanovanjske hiše.

Sredstev za nazaj je še dovolj

Vsi drugi pogoji razpisov ostajajo enaki kot v preteklosti, zato naj le poudarimo, da morajo upravičenci vloge za spodbude vložiti pred izvedbo ukrepa. Opozoriti velja tudi, da bodo morali imeti kar precej potrpljenja, saj na Eko skladu še obravnavajo vloge iz prejšnjih dveh razpisov. Po podatkih s 14. januarja 2011 je na javni poziv za eno- in dvostanovanjske hiše (4SUB-OB10) prispelo 15.724 vlog, od tega jih je bilo obdelanih 5100. Na javni poziv za večstanovanjske stavbe (5SUB-OB10) so prejeli 439 vlog in jih od tega obdelali 313. Na Eko skladu zagotavljajo, da je sredstev iz omenjenih dveh razpisov še dovolj, zato lahko vlagatelji, ki so oddali popolne vloge in izpolnjujejo pogoje razpisa, pričakujejo, da bodo nepovratna sredstva, do katerih so upravičeni, tudi prejeli.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE