Sejem Ambient: Novo pohištvo, oblikovanje, razstave, predavanja

Ambient Ljubljana – 23. sejem pohištva letos odpira svoja vrata v torek, 6. novembra 2012, ko bo za šest dni 240 slovenskih in tujih proizvajalcev pohištva in opreme za dom postavilo na ogled najnovejše iz svoje ponudbe. Sejem, ki ga organizira Gospodarsko razstavišče, vsako leto spremlja pestro obsejemsko dogajanje, razstave in posveti, že prvi dan pa bodo tudi tokrat podelili nagrade najboljšim. Znova bo potekalo tudi svetovanje Arhitekturni dialog, ki ga skupaj z Gospodarskim razstaviščem in študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani organizira naša priloga.

Arhitekturni dialog je brezplačno osebno svetovanje na podlagi vnaprej zastavljenih vprašanj. Tokrat je prispelo 123 vlog, v Arhitekturni dialog pa se jih je uvrstilo 92. Prednost so imeli tisti, ki se zanimajo za preureditev stanovanj oziroma hiš, v katerih živita dve, morda celo tri generacije. Študenti arhitekture so pod vodstvom mentorice dr. Špele Hudnik za izbrane bralce pripravili rešitve in jim jih bodo osebno predstavili na sejmu. Izbrani bralci bodo v prihodnjih dneh prejeli obvestilo o dnevu in uri svetovanja ter dve vstopnici za obisk sejma. Rešitve bomo tako kot v preteklih letih objavili v naši prilogi v rubriki Arhitekturni dialog. Arhitekturno svetovanje letos poteka peto leto, doslej smo svetovali že kar 453 bralcem naše priloge. Zadnji dve leti smo Arhitekturni dialog nadgradili z izborom najboljše rešitve in nagrado za študenta, ki jo je pripravil. Tako bo tudi tokrat.

Prvi dan sejma bodo podeljene nagrade

Tako kot vsako leto bodo tudi letos že prvi dan sejma podelili nagrade deset najboljših – Top 10 za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo, med njimi pa izbrali zmagovalca The Top of The Top. O nagrajencih bo odločila mednarodna komisija, ki ji bo predsedoval arhitekt Janez Koželj, v njej pa bodo sodelovali še oblikovalci Vladimir Pezdirc, Doris Koefer, Jure Miklavc, Marco Marangone in Marijan Orešić.

Preteklo leto je strokovna komisija naziv podelila programu sestavljivega pohištva Istra, ki ga je za Mizarstvo Bolčič oblikoval Toni Kancilja.

Podelili bodo še priznanja za najlepši razstavni prostor, ki ga bo komisija (v sestavi Jani Bavčer, Mladen Treppo in Damjan Uršič) izbrala na podlagi meril izvirnosti, oblikovne dovršenosti in estetskega vidika. Izdelke, uvrščene med desetih najboljših, si bo mogoče ogledati v dvorani Kocka – A2.

Borza oblikovanja

Tretjič zapovrstjo bo na sejmu razstava in borza oblikovanja Top ideje, na kateri bodo sodelovali mladi oblikovalci, študentje in diplomanti univerzitetnega in visokošolskega študija oblikovanja in arhitekture ali profesionalni oblikovalci, arhitekti in oblikovalski navdušenci. Glavni namen dogodka je spodbujati stik oblikovalske stroke z industrijo. Z oblikovalsko borzo želijo organizatorji popestriti sejem, mu vdihniti nove, sodobne in privlačnejše vsebine.

Na razstavi, ki bo v stebrni dvorani – B klet, si bo mogoče ogledati projekte s področja bivalne kulture, kot so pohištvo, luči, obešalniki, drobni namizni predmeti, ki lahko vključujejo vse stopnje oblikovalskega procesa, od idejne zasnove do modelov, prototipov, edini pogoj je, da še niso v redni proizvodnji. Organizator sejma Gospodarsko razstavišče bo tako kot v preteklih letih najboljše nagradil.

Povezovanje oblikovanja in industrije

Na lanskem sejmu Ambient Ljubljana je potekal uvodni dogodek pilotnega projekta Povezujemo oblikovanje in industrijo, v okviru katerega je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z Inštitutom za ekonomska raziskovanja in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje UL, oddelkom za oblikovanje, povezala mlade industrijske oblikovalce in pohištvena podjetja. RRA LUR je skupaj s partnerji v poslovno verigo pritegnila pet pohištvenih podjetij in 17 mladih industrijskih oblikovalcev, ki so pod mentorstvom prof. Vladimirja Pezdirca pripravili idejne osnutke pohištvenih izdelkov. Te so prvič predstavili letos maja na razstavi v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše, naslednji korak pa je bila večmesečna izdelava prototipov v sodelujočih podjetjih. Rezultat intenzivnega dela je zdaj 11 prototipov pohištvenih izdelkov, ki bodo na ogled v dvorani Kocka – A 2.

Ob razstavi bo v sredo, 7. novembra 2012, ob 10. uri v dvorani Urška dogodek, ki ga organizira RRA LUR v sodelovanju z britansko kulturno organizacijo British Council. Na njem bodo predstavili omenjeni pilotni projekt, sledila pa bo podelitev sejemske nagrade Top ideja. Po podelitvi bosta mednarodno uveljavljena britanska strokovnjaka Luke Pear­son in Ellen O`Hara predavala o industrijskem oblikovanju in poslovnih inkubatorjih za kreativne industrije v Veliki Britaniji.

Luke Pearson je soustanovitelj in direktor priznanega londonskega oblikovalskega studia PearsonLloyd, ki se ukvarja z oblikovalskimi rešitvami za delovna mesta, transport, zdravstvo in urbana okolja. Ellen O'Hara pa je vodja raziskovalnih projektov in svetovalka v podjetju Cockpit Arts, ki je edini specia­lizirani inkubator kreativnih industrij za oblikovalce v Veliki Britaniji. Svetovalne in izobraževalne storitve, ki jih ponujajo, so številnim britanskim oblikovalcem omogočile uspešno poslovno delovanje na Otoku in v mednarodnih okoljih.

Razstava sodobnega poljskega oblikovanja

Razstava z naslovom Must have from Poland v dvorani Kocka na gospodarskem razstavišču bo predstavila izdelke poljskih oblikovalcev, ki so jih izbrali na Festivalu oblikovanja v Lodžu. Med več kot 300 predmeti je bilo izbranih 40 najbolj zanimivih in inovativnih rešitev, ki so jih nagradili z blagovno znamko Must have. Najpomembnejša merila za pridobitev naziva Must have so bila funkcio­nalnost, ergonomija, kakovost in estetika. S temi izbranimi izdelki si je mogoče popolnoma opremiti dom in v bivanje vnesti pestrost, saj so med njimi različni pohištveni elementi, svetila, notranji dekorativni predmeti, pa tudi igrače in knjige. Gre za delo mladih poljskih oblikovalcev, ki sodijo med najbolj ustvarjalne doma in v svetu. Lanski izbor Must have je bil predstavljen tudi na pohištvenem sejmu v Milanu.

Zgodba o Rexu in finsko oblikovanje

V stebrni dvorani si bodo obiskovalci lahko ogledali stole, pod katere se je podpisal legendarni Niko Kralj. Stol Rex, ki je vključen tudi v zbirko muzeja moderne umetnosti MOMA v New Yorku, se je s številnimi mednarodnimi priznanji in nagradami zapisal v zgodovino oblikovanja. Je del kolekcije zložljivega pohištva Rex iz krivljene vezane plošče, v kateri so poleg stola še fotelj, fotelj Rex 120, gugalnik, ležalnik in mizica. Podjet­je Impakta Les je pod blagovno znamko Rex Kralj obudila njegovo proizvodnjo in zdaj ga prodajajo na številnih tujih trgih, kot so Japonska, Združene države Amerike, Avstrija, Finska, Nizozemska, Švica.

Helsinki so letos prestolnica oblikovanja. To pomembno vlogo bodo organizatorji v sodelovanju s finskim veleposlaništvom delili tudi z obiskovalci pohištvenega sejma, ki bodo lahko podrobneje spoznali finsko oblikovanje, projekte, ki potekajo v prestolnici oblikovanja, in pričakovani učinek, ki ga bo dolgoročno imel takšen projekt.

Predstavitev visokošolskih ustanov

V dvorani Podvodni mož – B2 klet bo predstavitev oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete UL. Predstavili bodo študijske programe lesarstva in dosežke na področju trajnostne pridelave, predelave in uporabe lesa. Prav tako bodo predstavili možnosti za sodelovanje z lesnimi podjetji na področju tržnih raziskav in optimizacije poslovanja v lesnih podjetjih.

Predavanja in okrogle mize

Že prvi dan sejma, in sicer ob 14. uri, v dvorani Urška organizirata Gospodarska zbornica Slovenije in oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete UL konferenco z naslovom Razvojne možnosti pohištvene panoge. Osnovni namen dogodka bo iskanje potencialne raz­vojne strategije za pohištveni del lesnopredelovalne panoge. Predstavili bodo nekatere razvojne možnosti in jih z udeleženci okrogle mize in drugimi udeleženci posveta komentirali ter nadgradili s ciljem oblikovanja panožnih strateških usmeritev.

Zbrane bo nagovoril Igor Milavec, direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS. Sledile bodo predstavitve razvojnih možnosti, o katerih bodo govorili Natalija Medica z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matija Bokan iz podjetja Brest Pohištvo, mag. Marko Krajner iz podjetja 3ZEN, izr. prof. Nada Rožmanec Matičič z Visoke šole za dizajn in Razvojnega centra kreativne pohištvene industrije.

Sledila bo okrogla miza z naslovom Ali slovenski pohištveniki potrebujejo novo raz­vojno paradigmo, na kateri bodo sodelovali Franc Zupanc, direktor podjetja Alples, Iztok Bizjak, direktor podjetja Gonzaga – pro, samostojni podjetnik Mitja Bolčič iz Mizarstva Bolčič, Štefan Teraž, direktor podjetja Stilles, in Jure Pregrad, direktor podjetja HIT Preless. Dogodek in okroglo mizo bo moderiral prof. dr. Miha Humar. Drugi dan sejma, v sredo, 11. novembra 2012, ob 11. uri bo v dvorani Urška strokovni posvet o uporabnosti certifikatov FSC in PEFC v postopku zelenih javnih sporočil.

V četrtek, 8. novembra 2012, ob 10. uri prav tako v dvorani Urška bo 2. razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, na katerem bodo predstavili pestrost in širino razvojnih projektov, ki potekajo v gozdno-lesni verigi, kar dokazuje, pravijo organizatorji, da je les visokotehnološki material prihodnosti. Na njem bodo med drugim predstavili rezultate raz­vojnih centrov slovenskega gospodarstva, dosežke razvojno-raziskovalnih (RR) projektov ter izbrane RR-projekte in primere dobre prakse sodelovanja podjetij in RR-organizacij. Ob 12. uri bo sledila okrogla miza na temo Ima les svoje mesto v novonastajajoči nacionalni industrijski politiki kot podlagi za vključevanje v programa Obzorje 2020 in COSME. Pogovor bo vodila mag. Mateja Mešl iz Tehnološke agencije Slovenije, sodelovali pa bodo mag. Sabina Koleša z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Primož Simončič z Gozdarskega inštituta Slovenije in Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Skupine Jelovica.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE