Masažne kadi: Sproščanje v vodi

8. 1. 2015 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

masažne kadi, kadi

Masažna kad ni več nekaj, v čemer lahko uživamo le v toplicah in boljših hotelih, vse ugodje, ki nam ga omogoča, si lahko omislimo tudi doma, v malo večji kopalnici. Kaj potrebujemo za njeno vgradnjo, ali so pri tem kakšne omejitve, kakšno je redno vzdrževanje, ta in druga vprašanja, povezana z masažnimi kadmi, smo zastavili sogovornikom iz podjetij, ki imajo v svoji ponudbi tudi tovrstno opremo.

Najprej se seveda vprašamo, ali so kakšne omejitve pri vgradnji masažne kadi v domačo kopalnico. Posebnih omejitev ni, odgovarja Matej Čretnik iz podjetja Bellamar, razen dostopa, zlasti kadar gre za kad večjih mer. Težava je lahko kopalnica v najvišjem nadstropju, do katere vodijo ozke stopnice. V takšnih primerih, pravi sogovornik, jo dostavijo z dvigalom skozi okno ali balkon. V stanovanjskem bloku, tudi če ni dvigala, jo lahko prenesejo po stopnicah, ki so ponavadi dovolj široke. Po izkušnjah Radoša Kuž­nika iz podjetja Kolpa pa so lahko ovira preozka kopalniška vrata. Če se to zgodi, pravi sogovornik, je ena izmed rešitev, da se kupec namesto za kopalno masažno kad odloči za masažno prho, na primer z možnostjo turške parne kopeli, ki je v zadnjem času med bolj priljubljenimi.

Koliko prostora potrebujemo?

Prostor, v katerega bo postavljena masažna kad, mora seveda ustrezati njenim dimenzijam, hkrati pa morajo biti v bližini električni priklop, vodovodna napeljava in odtok. Zaradi morebitnega servisiranja mora biti poskrbljeno za preprost dostop v notranjost kadi. Masažne kadi ne moremo fiksno zazidati, kot to sicer naredimo pri navadni kopalni kadi, pojasnjuje Robert Ivanuša iz podjetja Wellis. Okrog nje mora biti vsaj na dveh straneh 40 centimetrov prostora. Kjer smo prostorsko omejeni, je bolje izbrati kad manjših dimenzij. Nekatera podjetja omogočajo tudi predhoden brezplačen ogled, tako da lahko svetujejo, kakšna je najbolj optimalna rešitev glede na prostor in dostop, ki je na voljo. Kot pravi Kužnik, se njihove kadi začnejo pri dolžini 160 centimetrov, saj manjše dolžine niso smiselne za masažne različice. Modeli so različni, klasične izvedbe so običajno dimenzij 160 x 70 cm, kotne pa od 130 x 130 cm naprej.

»Preden se odločimo za masažno kad, je dobro razmisliti, koliko jo bomo v resnici uporabljali,« pojasnjuje Matej Čretnik. Ob tem poudarja, da ni nujno izbrati izvedbe z vso mogočo opremo. Najprej izberemo tip, ki ustreza našim željam in prostoru, potem pa dodajamo komponente, ki si jih želimo, lahko tudi le nekaj vodnih ali zračnih šob. Pri načrtovanju umestitve masažne kadi je po sogovornikovih besedah zelo pomembno, da se zagotovi nekaj prostora za servisiranje, toliko da se lahko kad izvleče in se dostopa do komponent ob morebitni okvari. Prav tako je pomembno, da je izdelana iz kakovost­nega materiala in komponent, da ima zagotovljeno ustrezno jamstvo in dobav­ljivost rezervnih delov.

Tlak vode v vodovodnih ceveh po Ivanuševih besedah ne vpliva na delovanje masažne kadi. »Kako močna bo lahko masaža, je odvisno od črpalke, ki je vgrajena v kad, in njene moči. Slab tlak v vodovodu vpliva le na to, kako dolgo bomo točili vodo,« pojasnjuje sogovornik.

Tipi masažnih kadi

V ponudbi prevladujejo kotne masažne kadi, saj s to obliko, kot pravi sogovornik, dobimo optimalno kad, ki hkrati ne zasede veliko prostora. Takšne so tudi najpogostejša izbira kupcev. Kot ugotavljajo v podjetju Wellis, so priljubljene tudi tiste, ki so namenjene le enemu uporabniku (klasične pravokotne oblike), navadno imajo vgrajenih 10 do 20 masažnih šob. Sicer pa proizvajalci ponujajo vso paleto oblik: kvadratne, okrogle, samostoječe, vgrajene v tla ...

Vodne užitke omogočajo vodne in zračne masažne šobe. Njihovo število se razlikuje od modela do modela. Zanimivo pa je, da se, kot pravi Matej Čretnik, večina kupcev odloči za manjše število šob, ki so usmerjene zlasti v hrbet in noge. Intenzivnejšo masažo dosežemo s kombinacijo zračnih in vodnih šob, teh je lahko celo do 30. »Vse pa je povezano tudi z velikostjo kadi in njeno obliko, saj morajo biti šobe smiselno razporejene,« pojasnjuje sogovornik.

Funkcije masažnega sistema (nastavljati je mogoče različne načine masaže in stopnje intenzivnosti) upravljamo na zgornji kontrolni plošči, in sicer mehansko (vklop in izklop s pritiskom na gumb) ali elektronsko oziroma digitalno. In kaj vse omogočajo? Med drugim intervalno in različno močno masiranje, dogrevanje vode, luč v masažni kadi ...

Čiščenje in vzdrževanje

Za dobro delovanje masažnih šob je pomembno redno čiščenje in vzdrževanje, saj, kot pravi Čretnik, dokler bomo sami obvladovali vodni kamen, ne bo težav pri uporabi in nobene potrebe po servisiranju. Za čiščenje priporočajo specializirana dezinfekcijska čistila, ki hkrati preprečujejo nabiranje vod­nega kamna. »Zlasti pa je dobro, da se kupci odločijo za masažne kadi, ki imajo dvojni sistem cevi, s čimer se prepreči zastajanje vode v njih in s tem nabiranje vodnega kamna,« pojasnjuje sogovornik. Poleg tega se lahko v »umazani« vodi, ki morda ostane v ceveh, razvijejo bakterije in drugi mikroorganizmi.

Po besedah Roberta Ivanuša je pri masažnih kadeh, ki imajo vgrajen sistem za samodejno izpihovanje cevi, čiščenja malo, saj sistem sam preprečuje, da bi kje zastajala voda, pri kadeh, ki ga nimajo, pa je potrebna dokaj pogosta dezinfekcija. To naredimo po potrebi, odvisno od pogostosti uporabe kadi. Ob redni uporabi sogovorniki priporočajo razkuževanje enkrat na mesec. Kot še dodaja Ivanuša, imajo tudi manjše masažne šobe sorazmerno velik premer pretoka vode, tako da se zaradi vodnega kamna ne morejo zamašiti. Vodni kamen povzroča več težav na sami površini kadi, kjer se lahko brez rednega čiščenja naredijo hrapave obloge.

Kad za dva s kromoterapijo

Podobno kot pri drugi opremi za kopalnice tudi na oblikovanje masažnih kadi vplivajo različni trendi. Po besedah Mateja Čretnika se proizvajalci zlasti trudijo izdelati masažne kadi posebnih, drugačnih in privlačnejših oblik. Vračajo se samostoječe retro kadi. Še več novosti je ponavadi pri materialih, a kljub temu, pravi sogovornik, je najpogostejša izbira akrilna kad, zato je teh največ v ponudbi. Počasi pa si po njegovih besedah vtirajo svojo pot tudi materiali, ki so prožnejši, vzdržljivejši, lažji za vzdrževanje in zlasti izjemno lahki. Med trendovskimi so trenut­no tudi kadi, ki omogočajo kisikovo terapijo (microsilk); ta menda deluje pomlajevalno in izboljša napetost kože.

Kakšne masažne kadi pa so priljubljene pri slovenskih kupcih? Zlasti večjih mer, takšne, v katerih sta dve masažni mesti, drugo ob drugem ali obrnjeni drugo proti drugemu. Večina si, kot pravi sogovornik, želi masažno kad z vodnimi in zračnimi šobami, s fiksno armaturo na kadi in dodatkom kromoterapije, ki jo omogoča podvodna večtočkovna LED-razsvetljava.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE