Elektrika iz obnovljivih virov: Najbolj zelena je tista, ki je ne porabimo

9. 2. 2015 | Besedilo: Barbara Primc

elektrika, zelena elektrika

Slovenija se je zavezala, da bo do leta 2020 delež obnovljivih virov v energetski porabi povečala na 25 odstotkov. Po podatkih državnega statističnega urada je delež električne energije iz obnovljivih virov pri nas že leta 2013 znašal 22 odstotkov, kar je več od povprečja EU. Tako imenovano zeleno elektriko svojim odjemalcem ponuja večina dobaviteljev na slovenskem trgu. Preverili smo, kolikšen delež zavzema v njihovi ponudbi in kako »zelena« je ta elektrika.

Izraz zelena elektrika uporabljamo za električno energijo, proizvedeno na do okolja prijaznejši način, iz obnovljivih virov (energija vode, sonca, vetra, biomase in geotermalna energija), ki imajo manj neželenih vplivov na okolje kot tradicionalni viri (jedrska energija in fosilna goriva). Medtem ko je delež obnovljivih virov v skupni energetski porabi pri nas že leta 2013 znašal 22 odstotkov, torej le tri odstotke manj, kot naj bi v skladu z zavezo Slovenija dosegla do leta 2020, pa je delež zelene elektrike, ki jo slovenskim gospodinjstvom (in poslovnim uporabnikom) zagotavljajo dobavitelji, v skupnem delu nakupa električne energije približno 11-odstoten. Med zeleno elektriko, ki je končnim odjemalcem na voljo pri nas, prevladuje pridobljena v hidroelektrarnah, na drugem mestu je sončna energija, najmanjši delež pa imajo bioplin, biodizel in plin iz komunalnih čistilnih naprav.

Dobavitelji električne energije na slovenskem trgu svojim odjemalcem ponujajo zeleno elektriko pod različnimi imeni (največkrat gre za izpeljanke zelene ali modre energije oziroma zelene ali modre pakete), ki jih na kratko predstavljamo v nadaljevanju. Naš namen ni delati reklamo dobaviteljem oziroma prodajalcem električne energije, končne porabnike želimo le spodbuditi k odgovornejšemu, do okolja prijaznejšemu razmišljanju o proizvodnji električne energije. Ta namreč – čeprav je zelena – še ved­no vpliva na okolje (v mislih imamo zlasti velike hidroelektrarne), zato tudi tu velja upoštevati načela učinkovite in varčne rabe, kajti najbolj zelena je tista elektrika, ki je ne porabimo.

Doplačilo za elektriko iz obnovljivih virov

V družbi Energija plus Elektro Maribor pravijo, da je imela električna energija iz OVE, dokazljiva z ustreznimi certifikati, v skup­nem delu nakupa električne energije v letu 2013 skoraj 11-odstotni delež, lani pa je bil še bistveno večji: »Električno energijo kupujemo od vseh proizvajalcev iz obnov­ljivih virov, ki so v Sloveniji na voljo – voda, sonce, bioplin, plin. Kupec ima možnost izbrati električno energijo, ki je v celoti proizvedena iz OVE, s paketom Varčujem modro, na primer, v okviru katerega je na voljo električna energija iz velikih hidroelektrarn Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Druga možnost je, da sam izbere delež energije, ki jo želi iz obnovljivih virov.«

Končni odjemalec mora za električno energijo iz OVE doplačati 0,001 evra/kWh oziroma 1 evro/MWh, pri tem pa je pomembno, poudarjajo v Energiji plus, da se denar od prodaje modre energije zbira v posebnem skladu, ki je namenjen za spodbujanje raziskav, razvoja, obnove in gradnje novih zmogljivosti za izkoriščanje obnovljivih virov v Sloveniji.

V podjetju E 3, energetika, ekologija, ekonomija (Elektro Primorska) imajo med proizvod­nimi viri 9,71 odstotka obnovljivih virov, jedrsko gorivo predstavlja 32,75 odstotka, konvencionalni viri 57,54 odstotka. Najvišji delež med obnovljivimi viri ima vodna energija, 5,35-odstotnega, sledita sončna energija z 1,87-odstotnim deležem in lesna biomasa z 1,03-odstotnim deležem, medtem ko je delež preostalih OVE manj kot odstoten. Obnovljivi viri imajo pomemben delež v lastnih proizvodnih zmogljivostih podjetja – v portfelju imajo namreč štiri male vetrne elektrarne, pet malih sončnih elektrarn, sedem kogeneracij in (posredni) poslovni delež v mali hidroelektrarni.

V ponudbi električne energije za gospodinjske odjemalce nimajo paketa, ki bi bil zgolj iz OVE, v sodelovanju s HSE pa ponujajo različico paketa Modri. »V okviru tega paketa se lahko odjemalci odločijo za nakup modre energije, proizvedene v hidroelektrarnah na slovenskih rekah, ki ne obremenjuje okolja s toplogrednimi izpusti, drugimi škodljivimi izpusti ali radioaktivnimi odpadki. Vsi odjemalci z nakupom modre energije pridobijo diplomo in pravico do uporabe znaka. Dodatek za modro energijo je 0,001 evra/kWh oziroma 0,00122 evra/kWh z DDV,« pravijo v podjetju in dodajajo, da vsem kupcem, ki iščejo najugodnejšega ponudnika električne energije prek javnih naročil, zagotavljajo izbrani delež energije iz OVE, kar dokazujejo z nakupom potrdil o izvoru in dostavo certifikata po preteku pogodbe oziroma koledarskega leta.

Zajeten delež elektrike iz nuklearke

Električna energija, ki jo svojim odjemalcem ponuja Elektro Gorenjska prodaja, je pro­izvedena iz različnih virov, deleže posameznih proizvodnih virov pa izračunavajo in prikazujejo v skladu s predpisi Agencije za energijo: »Po zadnjem izračunu sestave proizvodnih virov je 11,39 odstotka električne energije, ki jo dobavljamo odjemalcem, proizvedene iz OVE, iz fosilnih goriv 56,46 odstotka in 32,15 odstotka iz jedrskega goriva.« Med obnovljivimi viri je na prvem mestu vod­na energija s 7,1-odstotnim deležem, sledi sončna energija z 1,84-odstotnim deležem, na tretjem mestu je lesna biomasa z 1,01-odstotnim deležem.

Gospodinjskim odjemalcem ponujajo več različnih paketov z različnimi pogoji nakupa, v vseh pa enako sestavo proizvodnih virov, torej tudi enak delež električne energije iz OVE, zato ta dejavnik ne vpliva na oblikovanje cene v paketu. »Poslovnim odjemalcem omogočamo nakup modre energije – električne energije iz obnovljivih virov do stoodstotnega deleža. Cena je 0,001 evra/kWh in pomeni dodatek k ceni električne energije za vsako porabljeno kilovatno uro. Kupijo jo lahko za vso svojo porabljeno električno energijo oziroma le za del svoje porabe; izberejo lahko delež nakupa modre energije, ki pa ne more biti manjši od 10 odstotkov. Kupci kot dokazilo o uporabi modre energije prejmejo diplomo, zagotovijo si objavo na spletnem mestu, njen logotip pa lahko uporabljajo pri trženju svojih izdelkov in storitev,« pravijo v podjetju.

V družbi Elektro energija že več kot deset let ponujajo tudi električno energijo, v celoti proizvedeno iz OVE, večinoma iz malih hidroelektrarn: »V letu 2013 je bil v sestavi proizvodnih virov električne energije Elektro energije delež obnovljivih virov 11-odstoten, podatki za lani pa še niso dosegljivi.« Paket Zelena energija je namenjen tako poslovnim kot gospodinjskim odjemalcem, za končnega odjemalca pomeni strošek 0,001 evra/kWh (brez DDV), »sredstva, zbrana iz tega naslova, pa namenjamo za aktivnosti vsestranskega trajnostnega razvoja in pospeševanje racionalne rabe energije«.

Med različnimi možnostmi preskrbe z zeleno energijo v svoji ponudbi posebej omenijo paketa Zelena toplotne črpalke za odjemalce s porabo nad 5000 kWh, z zajamčeno nespremenjeno ceno 12 mesecev od začetka dobave, in Zelena T-2, namenjen naročnikom skupne ponudbe s podjetjem, ki zagotavlja telekomunikacijske storitve, z zajamčeno nespremenjeno ceno 12 mesecev od začetka dobave.

Brez pribitka na ceno le v dveh podjetjih

V podjetju Elektro Celje Energija poudarjajo, da so edini dobavitelj, ki vsem svojim gospodinjstvom dobavlja električno energijo iz obnovljivih virov brez doplačila: »Ne glede na vrsto ponudbe imajo vsa gospodinjstva zagotovljeno energijo iz obnovljivih virov, za katero smo od proizvajalcev pridobili potrdila o izvoru in jih certificirali pri Agenciji za energijo. Strošek pridobivanja potrdil in certificiranja smo prevzeli nase, cen zaradi tega nismo spremenili. Kljub pozivu konkurentom, da nam sledijo, se za to potezo ni odločil še nihče.« Vsa energija iz obnovljivih virov, ki jo dobavljajo gospodinjstvom, je proizvedena v Sloveniji; večina v hidroelektrarnah, manjši del v sončnih elektrarnah.

Tudi v družbi Gen-I poudarjajo, da gospodinjstvom ne zaračunavajo dodatka na zeleno elektriko: »V sodelovanju s trgovsko družbo Hofer smo gospodinjstvom ponudili električno energijo, v celoti pridobljeno iz obnovljivih virov (v slovenskih hidroelektrarnah), brez pribitka na ceno.«

Elektriko iz OVE na podlagi povpraševanja ponujajo tudi industrijskim odjemalcem, ki jim je pomembno, da pri svojih izdelkih dokazujejo izvor energije, uporabljene v proizvodnem procesu, in njegov ogljični odtis. Energijo iz OVE ponujajo tudi na javnih razpisih, kjer naročnik to zahteva skladno s pravili o zelenem naročanju. Pri poslovnih odjemalcih in javnih naročnikih je dodatek za zeleno energijo stvar pogajanj in je zajet v končni ceni električne energije, pravijo v družbi: »Dodatka za zeleno energijo torej ne izkazujemo kot ločeno postavko na računu.«

V letu 2014 so slovenskim kupcem dobavili 32 odstotkov energije iz OVE (večinoma iz hidroelektrarn, sledita sončna energija in bioplin) oziroma skoraj 900 GWh, 53 odstotkov iz trajnostnih virov (jedrska energija) in 16 odstotkov energije, pridobljene iz fosilnih goriv.

-----

Kratice in pojmi na položnici

Na položnicah za električno energijo, ki jih plačujemo v gospodinjstvih, predstavlja električna energija približno 40 odstotkov končne cene. Dobro tretjino namreč odštejemo za uporabo omrežja, več kot četrtino pa nanesejo vse višji prispevki, DDV in trošarina.

VT – višja tarifa za porabljeno energijo, ki jo meri dvotarifni števec vsak delavnik od 6. do 22. ure. Na števcu se lahko pojavi tudi pod oznako T1.

MT – nižja tarifa za porabljeno energijo, ki jo meri dvotarifni števec vsak delavnik od 22. do 6. ure zjutraj. Na števcu se lahko pojavi tudi pod oznako T2.

ET – enotna tarifa za porabljeno energijo, meri jo enofazni števec ves dan ne glede na uro.

Trošarina – je enotna, za poslovni in gospodinjski priključek, končnim odjemalcem se zaračunava na podlagi zakona o trošarinah.

Prispevek za SPTE in OVE – prispevek za zagotavljanje podpor za proizvodnjo električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov, zaračunava se v skladu z energetskim zakonom (377. člen EZ-1).

Prispevek za PEU – prispevek za energetsko učinkovitost, zaračunava se v skladu z energetskim zakonom (317. člen EZ-1).

Obračunska moč – moč našega električnega priključka.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE