Evropejec letno zavrže 76 kg hrane
Osrednji poudarek evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo letos potekal od 19. do 27. novembra, bo problem zavržene hrane. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in Fakulteto za organizacijske vede v Kranju ob tej priložnosti izdelalo spletno anketo o zavrženi hrani, s katero želi oceniti stanje v Sloveniji in ozavestiti javnost o problemu in načinih za zmanjševanje njenih količin.
Po podatkih, ki smo jih dobili z direktorata za okolje na MOP, največji delež odpadne hrane proizvedejo gospodinjstva: v EU pride iz njih kar 42 % celotne odpadne hrane, kar je v povprečju okoli 76 kg na prebivalca in kar predstavlja 46 % emisij toplogrednih plinov zaradi odpadne hrane.
Vzroki za nastanek takšnega obsega odvržene hrane so predvsem: nakup prevelikih količin, še posebej kot posledica posebnih ponudb; večji nakup pokvarljivega blaga (npr. sadja in zelenjave) kot del zdravega prehranjevalnega vzorca in eksperimentiranja; čiščenje shramb, hladilnikov in zamrzovalnikov z odstranjevanjem starih, pozabljenih ali neželenih živilskih proizvodov; visoka občutljivost na higieno živil in datumi na označenih živilih; prekomerna priprava hrane na splošno; nezadovoljstvo z okusom hrane, predvsem pri otrocih (po raziskavi Food Behaviour Consumer Research, opravljeni leta 2006).
Vsako gospodinjstvo lahko s preprostimi ukrepi poskrbi, da hrana ne postane odpadek (nakupovanje »po pameti«, pravilno shranjevanje hrane, preverjanje rokov uporabnosti, kuhanje ustreznih količin). Dober primer gospodarnega ravnanja s hrano je bila denimo uporaba starega kruha za vrsto tradicionalnih jedi v različnih deželah: v panzanello v Italiji, pain perdu v Franciji, bread puding v Veliki Britaniji.
V okviru tedna zmanjševanja odpadkov bo MOP organiziralo okroglo mizo, na kateri bo med drugim predstavilo tovrstno prakso v Avstriji, vse, ki ste pripravljeni sodelovati v spletni anketi o zavrženi hrani, s katero želi oceniti stanje v Sloveniji, pa vabi na to spletno stran.
Več o problemu zmanjševanja odpadkov preberite v prispevku Evropski teden zmanjševanja odpadkov.