15. 11. 2011 | Besedilo: J. B. | Fotografije: dokumentacija Dela
Evropski teden zmanjševanja odpadkov
15. 11. 2011 | Besedilo: J. B. | Fotografije: dokumentacija Dela
Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal od 19. do 27. novembra, je namenjen ozaveščanju o svetu, ki ga naša civilizacija čedalje bolj obremenjuje z odpadki. Osrednja pozornost bo letos namenjena zavrženi hrani. Gospodarjenje z odpadki predstavlja enega izmed večjih izzivov sodobne družbe, predvsem v gosto naseljenih urbanih območjih, zaradi česar evropski in slovenski predpisi zahtevajo radikalno zmanjšanje njihovih količin, predvsem pa zmanjševanje organskih snovi v odpadkih, ki se smejo odlagati.
Nastanek odpadkov je neposredno povezan s potrošniškimi trendi, rastjo populacije, stopnjo industrijske in kmetijske proizvodnje in z ekonomsko močjo.
Evropska unija naj bi se po direktivi iz leta 2008 približala »družbi recikliranja«, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov, tiste, ki nastanejo pa uporablja kot vir materialov, zato morajo države članice sprejeti ukrepe za zagotavljanje ločevanja odpadkov na izvoru, zbiranja in recikliranja.
Predpisana je 5-stopenjska hierarhija ravnanja z odpadki, ki se upošteva kot prednostni vrstni red pri načrtovanju politike in pripravi zakonodaje na področju odpadkov: najprej gre za preprečevanje nastajanja odpadkov; pripravo za ponovno uporabo; recikliranje; drugo predelavo (npr. uporabo za energijski vir) in odstranjevanje (pri čemer je odlaganje zadnja možnost).
Direktiva je usmerjena predvsem v preprečevanje, da bi katerakoli snov, material ali proizvod postala odpadek.
Več o osrednji temi letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov lahko preberete v prispevku Evropejec letno zavrže 76 kg hrane, kjer najdete tudi spletno anketo o ravnanju s hrano in tem, kdaj konča med odpadki.