Komunalne storitve se bodo podražile

2. 1. 2013 | Besedilo: K. J./STA

odpadki, komunalne storitve, odvoz smeti

Z novim letom je pričela veljati nova uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja, ki omogoča prosto oblikovanje cen komunalnih storitev. V ponedeljek je vlada sprejela dopolnitve omenjene uredbe, ki pa napovedujejo nižje podražitve, kot je bilo sprva pričakovano.

Vlada je v novi uredbi o določanju cen komunalnih storitev ukinila obvezno soglasje pristojnega ministrstva in oblikovanje cen komunalnih storitev popolnoma prepustila občinam. Te so napovedale občutne podražitve, zaradi česar se je usul plaz kritik. Na ponedeljkovi dopisni seji je tako vlada sprejela dopolnitve, ki vsebujejo prag regulacije v primeru več kot 30-odstotne podražitve, pri čemer mora pristojni občinski organ pred potrditvijo in uveljavitvijo cene predhodno pridobiti soglasje ministrstva za kmetijstvo in okolje o ustreznosti oblikovanja cene. Uredba je bila v ponedeljek že objavljena že v uradnem listu in je pričela veljati s prvim januarjem letos.

Nekatere občine še niso natančno opredelile, kolikšne bodo po novem cene komunalnih storitev, med njimi tudi ljubljanska Snaga. Niso še posredovali podatkov o višjih cenah komunalnih storitev, saj še pripravljajo analizo cen, ki bo podlaga za nadaljnje odločanje o morebitni pripravi elaborata za pristojne organe. »Dejstvo pa je, da naše podjetje javne storitve izvaja za ceno, ki je za približno 25 odstotkov nižja od lastne cene, in Snaga že tretje leto zapored posluje z izgubo,« so pojasnili.

Na drugem koncu Slovenije, v Mariboru bo dvig cen komunalnih storitev dvostopenjski. Prvo podražitev bodo občani občutili že z začetkom leta, saj se je z včerajšnjim dnem odvoz mešanih komunalnih odpadkov v 120-litrski posodi podražil za 16,7 odstotkov. V štajerski prestolnici bo dražje tudi ravnanje z biološkimi odpadki, uporabniki bodo morali za odvoz 120-litrske posode plačati 2,90 evra na mesec, za 240-litrsko posodo pa 5,50 evra. Tistim uporabnikom, ki se bodo odločili za lastno kompostiranje stroška ne bodo rabili plačevati, obenem pa bodo vrnili rjavo posodo. Naslednjo podražitev bodo občani občutili prvega julija, za 4,6 odstotka se bo podražilo ravnanje z mešanimi komunalnimi odpadki.

Na območju Mestne občine Kranj se bo uveljavila cena zbiranja in prevoza bioloških odpadkov, ki je bila z občinskim sklepom sprejeta 16. junija 2010, in sicer znaša 0,042 evra na liter na mesec. Povzročitelji odpadkov, ki za odlaganje bioloških odpadkov uporabljajo zabojnike za biološke odpadke, bodo poleg cene odstranjevanja bioloških odpadkov po novem plačevali tudi ceno zbiranja in prevoza bioloških odpadkov, vse ostale cene bodo ostale nespremenjene. Tako bo potrebno za 80-litrski zabojnik za biološke odpadke mesečni izdatki v zimskem obdobju, ko redni odvoz bioloških odpadkov poteka na 14 dni, plačati 1,83 evra več na mesec, v obdobju tedenskega odvoza pa 3,65 evra.

V Komunali Novo mesto bodo povečali cene tistih komunalnih storitev, ki jih zaradi dvoinpolletne zamrznitve še niso uveljavili, čeprav so jih občinski sveti potrdili že v letu 2009 oziroma 2010. Cena zbiranja in odvoza odpadkov se bo tako zvišala za 6,85 odstotka, cena odvajanja odpadnih voda za 8,02 odstotka, cena čiščenja odpadnih voda pa za 10,63 odstotka. Cene storitev zbiranja in odvoza odpadkov, odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Mestni občini Novo mesto pa se bodo zvišale za pet odstotkov. Zaradi nove uredbe naj bi v vseh občinah povečali prihodke za okoli 200.000 evrov, kar pomeni 1,5 odstotka vseh ocenjenih prihodkov Komunale Novo mesto za leto 2012.

»To povečanje še zdaleč ne pokriva polnih lastnih cen izvajanja storitev, bo pa prispevalo določena sredstva za pokrivanje stroškov najema infrastrukture, kar pomeni, da bodo občine imele več namenskih sredstev za nujno obnovo komunalne infrastrukture, v določenih občinah pa se bo delno znižalo tudi subvencioniranje cen komunalnih storitev, ki jih sedaj plačujejo iz občinskih proračunov.« so pojasnili na Komunali Novo mesto in dodali, da bo predlog povečanja cen v skladu s predpisano kalkulacijo in elaboratom po novi uredbi možno pripraviti šele po spremembi občinskih odlokov o izvajanju gospodarskih javnih služb.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE