Najpogostejše napake pri ločevanju odpadkov

28. 6. 2013 | Besedilo: Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo

odpadki, ločevanje, Slopak

Embalaža mora biti prazna, uporabljeni robčki ne gredo med papir, vatirane palčke pa ne v stranišče.

Pred leti ločevanja odpadkov nismo poznali. Pred domačo hišo ali večstanovanjskim objektom smo imeli le en zabojnik za vse odpadke. To se je spremenilo. A kljub številnim ozaveščevalnim akcijam se nekatere napake še vedno pojavljajo.

V gospodinjstvih se nabere največ embalaže, zato je med prvimi pravili, ki jih moramo upoštevati, to, da v zabojnik za embalažo nikoli ne odložimo embalaže, ki ni popolnoma izpraznjena. Prav tako vanj ne sodijo ostanki hrane. Preden embalažo odložimo v pravi zabojnik, jo izpraznimo in stisnemo, plastenkam pa odvijemo še pokrovček.

Papirnati robčki, brisače in serviete ne sodijo v zabojnik za mešane odpadke, kjer jih komunalna podjetja pri odvozu odpadkov večkrat tudi najdejo, ampak v zabojnik za biološke odpadke, saj so razgradljivi. Večjih kosovnih odpadkov ne odložimo v zabojnik za mešane odpadke ali poleg njega, ker ne sodijo na deponijo. Odpeljemo jih v zbirni center, zanje naročimo odvoz ali počakamo na organizirano zbiranje kosovnih odpadkov.

Katera je največja napaka pri ločevanju odpadkov in kateri odpadki spadajo v kateri zabojnik, si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.

 

KOMENTARJI

Igor Đukanović
29. 6. 2013 17:14

Bravo. Takšne članke potrebujemo. Ko vidim bananine olupke v kesonu za (plastično) embalažo, mi je jasno, da gre za sabotažo. A kam odložiti stiropor? Niso vsa vprašanja trivialna za zdravo kmečko pamet. :-)

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE