Očistimo Slovenijo 2012: dobimo se v soboto, 24. marca

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 se tokrat povezuje v pobudo Očistimo svet 2012 in je največji okoljski prostovoljski projekt v zgodovini človeštva. Enodnevne čistilne akcije, ki bodo potekale v različnih državah, ki se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra 2012.

V okviru projekta Očistimo Slovenijo 2012 poteka do zdaj najobsežnejše kartiranje divjih odlagališč, ki bo omogočilo prvi enoten in tudi največji digitalni register odlagališč na svetovni ravni. Čistilna akcija bo v Sloveniji potekala v soboto, 24. marca 2012, vanjo pa želijo organizatorji projekta povezati 250.000 prostovoljcev, ki bodo čistili odpadke na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, v okolicah šol in vrtcev ter ob sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije na vsakega prebivalca Slovenije zbrali približno eno 120-litrsko vrečo odpadkov.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 je zasnovan dvotirno. Prvi del vključuje čiščenje divjih odlagališč, drugi del projekta pa se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev in sprehajalnih poti ter na čiščenje pohodniških poti – te bodo prav tako očiščene v okviru čistilne akcije 24. marca letos.

Ena od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012 in predsednica društva Ekologi brez meja Petra Matos je na novinarski konferenci poudarila zaupanje organizatorjev, da je Slovenija ponovno sposobna doseči energijo iz leta 2010: »Projekt je do zdaj ponovilo že 16 držav. V čistilnih akcijah je skupaj sodelovalo že več 2,4 milijona prostovoljcev, v posameznih državah pa se jih je udeležilo od 1 do 14 odstotkov prebivalstva. Slovenija je bila po udeležbi daleč najboljša, saj je sodelovalo 270.000 ljudi, kar je okoli 13,5 odstotka prebivalcev.«

Cilj globalne akcije je od marca do septembra povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta, ki bodo očistili na milijone ton smeti in pomagali ustvariti svetovni register divjih  odlagališč. Trenutno priprave potekajo v 83 državah sveta, tudi v večini balkanskih držav.

V vseslovenski okoljski akciji je cilj organizatorjev v enem dnevu povezati več kot 10 odstotkov prebivalcev Slovenije, 1000 organizacij  in posodobiti register divjih odlagališč, predvsem pa želijo, da bi projekt prispeval k večji ozaveščenosti pri ravnanju z odpadki. »Letos smo zato projekt gradili s poudarkom na ozaveščanju – pred samo akcijo pripravljamo 30 ozaveščevalnih dogodkov po vsej Sloveniji, več natečajev, Slovenija bo postavljena tudi pred 14-dnevne ekoizzive, pripravljamo zanimivo nagradno igro, modno revijo, iskali bomo talentirane ekokomike. Organiziramo tudi dva strokovna dogodka, s 56 izobraževalnimi ustanovami pa že pripravljamo otroke in mladino, da do marca postanejo Ekoglavce,« je povedala Polonca Štritof, vodja komuniciranja pri projektu Očistimo Slovenijo 2012.

Janez Matos, vodja skupine za popis Očistimo Slovenijo 2012, je poudaril: »Projekt je idealna priložnost, da vsak od nas prijavi divja odlagališča, ki jih pozna in tako pripomore k reševanju problematike. Register je namreč idealna podlaga za ažurno delo inšpektorjev.« Prijava odlagališč je anonimna in poteka na spletni strani www.ocistimo.si, kjer si lahko vsak naloži tudi aplikacijo za prijavo divjih odlagališč prek mobilnega telefona.

Urša Zgojznik, vodja lokalne organizacije Očistimo Slovenijo 2012, je povedala, da je odziv v več kot 100 občinah večinoma pozitiven: »Ugotavljamo, da je več občin po akciji leta 2010 sprejelo dodatne ukrepe na področju okoljevarstva in da so se razmere na področju divjega odlaganja ter ravnanja z odpadki vsaj delno spremenile.«

Čeprav vsi delujejo prostovoljno, je izvedba tako velikega projekta velik finančni zalogaj. »Ocenjujemo, da je vrednost projekta 24,7 milijona evrov, od tega bomo potrebovali približno 200.000 evrov v denarju, milijon evrov v materialu in storitvah, 1,5 milijona evrov bo treba odšteti za odvoz in vrečke, delo prostovoljcev pa je ovrednoteno na 22 milijonov evrov. Pridobljeni denar bomo porabili za delno kritje stroškov telefona in goriva prostovoljcem. Pomembnost naših prizadevanj je prepoznala Zavarovalnica Tilia, ki je k projektu pristopila kot generalni pokrovitelj,« je povedala Petra Matos.

Na akcijo se bo mogoče prijaviti prek spletne strani www.ocistimo.si. Tam bodo na voljo tudi vse druge informacije o projektu, kot so dogodki, novice in napotki. Za dodatne informacije in za prijavo divjih odlagališč lahko pokličete na info številko 080 2262.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE