Tretjino pridelane hrane v svetu zavržemo

23. 11. 2013 | Besedilo: Barbara Pavlin, Delo

odpadki, hrana, odpadna hrana, biološki odpadki

Še do nedelje poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, katerega cilj je povečati ozaveščenost o spremembi navad v Evropi ter spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu. Posebna pozornost je namenjena zavrženi hrani.

Evropski državljani vsako leto ustvarimo več kot pol tone komunalnih odpadkov na osebo. V povprečju se polovica teh odpadkov reciklira, vendar so med državami članicami velike razlike. Evropska komisija je zato že leta 2008 predlagala okvirno direktivo o odpadkih, s katero naj bi spodbudila njihovo ponovno uporabo in recikliranje ter preprečevanje sežiganja. Študije kažejo, da bi s popolnim izvajanjem evropske zakonodaje o odpadkih prihranili 72 milijard evrov na leto, povečali letni promet sektorja EU za ravnanje z odpadki in recikliranje za 42 milijard evrov ter do leta 2020 ustvarili več kot 400.000 delovnih mest.

S preprostimi ukrepi do manj odpadkov

Projekt Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki ga usklajuje Združenje mest in regij za recikliranje in trajnostno upravljanje virov (ACR+) in podpira program EU LIFE+, zdaj zajema 19 držav, skupaj s petimi, ki niso članice EU. V povezavi s tem projektom bo 10. maja še evropska čistilna akcija Očistimo Evropo, ki bo prostovoljce spodbujala k pobiranju smeti v njihovih soseskah in na plažah.

Namen tedna je, da se prebivalci Evrope seznanijo s preprostimi ukrepi, ki jih lahko sprejmejo v vsakdanjem življenju kot prispevek k zmanjševanju količine odpadkov. To je mogoče narediti že tako, da ne kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo, ki imajo kratko življenjsko dobo, da dobro premislimo o zamenjavi (električnih) aparatov in jih ne menjamo zgolj zato, ker bi imeli radi druge, in podobno.

Na ravnanje z odpadki v Evropi vplivajo številni predpisi, zlasti nova direktiva o odpadkih (2008/98/ES), ki spodbuja države članice EU, da pri razvijanju svojih nacionalnih politik uveljavljajo hierarhijo ravnanja z odpadki, po kateri je na prvem mestu že preprečevanje njihovega nastajanja. Države članice morajo izpolnjevati, spoštovati in dosegati okoljske cilje v skladu z zavezujočo hierarhijo ravnanja z odpadki: preprečevanje odpadkov, priprava za ponovno uporabo, recikliranje, druga predelava (na primer termična obdelava) in odstranjevanje (odlaganje). Skupni cilj EU je ustvariti družbo recikliranja, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov in te uporablja kot vir.

Več o projektu Ljudska kuhinja in o tem, kako preprečimo nastajanje odpadne hrane, preberite na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE