Varovanje okolja: riževe pleve kmalu v pnevmatikah?

Po podatkih Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) na svetu vsako leto požanjejo več kot 700 milijonov ton riža, odstranjevanje odpadnih plev pa je velik okoljski izziv. Tega deloma rešujejo s požiganjem riževih plev (pepel nato uporabijo za proizvodnjo električne energije), dodaten doprinos k varovanju okolja pa je nedavno predstavilo tudi podjetje Goodyear.

Iz družbe Goodyear namreč prihaja inovacija, ki prinaša velike prednosti tako za okolje kot tudi za potrošnike. Pleve, ki ostanejo po riževi žetvi, bodo namreč uporabili pri proizvodnji pnevmatik in tako prispevali k zmanjšanju odpadkov ter proizvodnji varčnejših pnevmatik.

Raziskovalci v Goodyearovem Centru za inovacije v Akronu (ZDA) so po dveh letih raziskav ugotovili, da lahko odpadne riževe pleve koristno uporabijo za proizvodnjo pnevmatik – pepel, ki nastane po sežigu riževih plev za proizvodnjo elektrike, nameravajo uporabiti kot učinkovit in do okolja prijazen vir silke. Ta je v gumarski industriji izredno cenjena, saj pnevmatike z vsebnostjo silke omogočajo večji izkoristek goriva in boljši oprijem na mokri podlagi.

Z zadnjim odkritjem, ki bo zagotovilo dodatni vir silke in pripomoglo k zmanjševanju odpadkov, Goodyear sledi zavezi, da potrošnikom ponudi okoljsko prijazne pnevmatike. Med drugim uspešno napredujejo tudi z razvojem pnevmatik, pri proizvodnji katerih namesto nafte uporabljajo sojo. Z uporabo sojinega olja v pnevmatikah lahko namreč za deset odstotkov podaljšajo življenjsko dobo tekalne plasti in zmanjšajo uporabo olj na osnovi nafte za do 26,5 milijona litrov na leto, so še sporočili iz družbe Goodyear.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE