Zaradi odpadkov inšpektorji lani izrekli za 468.000 evrov glob

12. 3. 2012 | Besedilo: K. Ž./STA

odpadki, inšpektorji, okolje, Očistimo Slovenijo

Inšpektorji so lani v zvezi z nezakonitim ravnanjem z odpadki uvedli 217 prekrškovnih postopkov. Poleg nezakonitega odlaganja so v to statistiko zajeta tudi druga nezakonita ravnanja z odpadki. Skupni znesek izrečenih glob pa je znašal 468.000 evrov.

Kot so pojasnili na inšpekciji za okolje in naravo, ki sodi pod Inšpektorat RS za okolje in prostor, so v zadnjem letu poleg prejetih prijav obravnavali lokacije divjih odlagališč iz registra divjih odlagališč, ki so bile vključene v letni načrt dela. V skoraj vseh primerih so obravnavali odlagališča, kjer povzročitelji odpadkov niso bili znani.

V primeru obravnave divjih odlagališč odpadkov iz registra, večina povzročiteljev odpadkov ni bila ugotovljena, zato tudi ni bilo izrečenih kazni, so bile pa lastnikom zemljišča odrejene odstranitve odpadkov. Zakon o varstvu okolja namreč sankcionira povzročitelja nezakonitega odlaganja, ne pa lastnika zemljišča, kateremu pa zakon nalaga, da mora odpadke odstraniti, če povzročitelj ni znan.

Občani v zadnjem obdobju po oceni okoljskega inšpektorata kar pogosto vlagajo prijave na inšpektorat v zvezi z divjimi odlagališči, ne glede na to, katere vrste odpadkov se na divjih odlagališčih nahajajo.

Po prejemu prijave inšpektorat preveri, ali navedbe domnevnih kršitev sodijo v pristojnost inšpektorata in če, prijavo obravnavajo po uradni dolžnosti v inšpekcijskem postopku, ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih odredijo ukrepe za odpravo nepravilnosti, v primeru kršitve predpisov pa uvedejo tudi prekrškovni postopek.

Zaradi velikega števila prejetih prijav so za obravnavo prejetih prijav v razumnem času izoblikovali kriterije za obravnavo prijav. Inšpektorji ponavadi prijave divjih odlagališč obravnavajo prioritetno v roku nekaj tednov od prejetja prijave.

Inšpekcija za okolje in naravo trenutno zaposluje 53 inšpektorjev. Delovno področje inšpektorjev je zelo obsežno, saj nadzirajo preko 400 predpisov na področju kakovosti zraka, ravnanja z odpadki, vod, narave, industrijskega onesnaževanja itd. Segment divjih odlagališč je le en majhen del na področju ravnanja z odpadki, pojasnjujejo v zadnjem času velikokrat očitano neodzivnost inšpektorata.

Ob tem so izpostavili, da glede na kadrovsko razpoložljivost poskušajo čim bolje opraviti zastavljene cilje iz letnega načrta, kjer pa je prioriteta obravnava zavezancev iz programa dela.

So pa lani in letos v program dela vključili tudi lokacije divjih odlagališč iz registra divjih odlagališč. Tako vsak inšpektor letno obravnava pet lokacij divjih odlagališč, predvsem odlagališč gradbenih odpadkov. Lokacije so določene glede na vrsto, količino in površino odloženih odpadkov, še pojasnjujejo na inšpektoratu.

Vedno večji delež odpadkov na odlagališčih predstavljajo gradbeni odpadki. Na inšpektoratu pojasnjujejo, da je kar nekaj divjih odlagališč gradbenih odpadkov takih, kjer je iz količine odpadkov razvidno, da so nastali pri obnovitvenih delih v gospodinjstvih.

Ob tem poudarjajo, da bi bila v primeru gradbenih odpadkov potrebna sistemska rešitev. V Sloveniji namreč nimamo urejenih odlagališč za inertne odpadke in tudi ne centrov za zbiranje gradbenih odpadkov. Glavni problem pa je, da je potrebno za odlaganje gradbenih odpadkov na deponije plačati razmeroma visoke zneske.

Na inšpektoratu vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2012, ki bo potekala 24. marca, ocenjujejo pozitivno, menijo pa, da je treba več truda vložiti predvsem v ozaveščanje ljudi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE