Pregled priročnikov: od ročnih del do skrbi za planet

5. 1. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar

priročniki, pregled, knjige, ročna dela

V pregledu priročnikov z vsebinami, o kakršnih pišemo v Deluindom, vam predstavljamo 21 naslovov, ki so izšli v drugi polovici leta 2011. Med njimi sta tudi knjigi dveh rednih sodelavk Delovih prilog, dr. Žive Deu in Slavke Ilich. Ker se v tem času več zadržujemo doma, ni naključje, da se največ knjig ukvarja z zamislimi za ustvarjanje lepih in izvirnih dodatkov, pri čemer opozarjajo na možnosti recikliranja in drugačne uporabe vsakdanjih predmetov. Manjšanje bremena, ki ga človek nalaga okolju, je tudi tema knjige Majhni koraki – velik učinek za čistejši svet, ki jo toplo priporočamo. Drugo delo, na katero bi vas radi opozorili, pa je knjiga Slovenija praznuje dr. Janeza Bogataja, ki nam drži ogledalo – je obsežen pregled sodobnih praznovanj in šeg, od katerih se nekatere še razvijajo.

Slovenija praznuje – Sodobne šege in navade na Slovenskem

Avtor: Janez Bogataj

Založba: Mladinska knjiga

Obseg: 384 strani velikega formata, trda vezava

Cena: 44,85 evra

O knjigi: Ne gre drugače, kakor da se ob knjigi dr. Janeza Bogataja spomnimo priljubljenega Prazničnega leta Slovencev, katerega štiri zvezke je etnolog dr. Niko Kurent izdal med letoma 1965 in 1970. In tudi ni naključje, saj je avtor knjige Slovenija praznuje prav tako etnolog – le da ta prinaša prerez sodobnih šeg in navad na Slovenskem, medtem ko je bil pogled Prazničnega leta uprt v dediščino, starosvetne šege in navade, ohranjene v zgodovinskem spominu in pričevanjih. Obsežno delo Slovenija praznuje opisuje praznovanja od osamosvojitve do danes. Predstavljeni so raznoliki praznični dogodki, verski in posvetni, turistične prireditve, državni prazniki, ki še nimajo oblikovane obrednosti, ter druženja s prazničnimi razsežnostmi. Dopolnjujejo jih izbor značilnih prazničnih jedi, skupaj z navodili za pripravo, zanimivosti in legende ... Kar 53 prazničnih sklopov je razvrščenih kronološko, kakor si sledijo v letu. Za občutek, kako širok spekter praznovanj je zajet, jih naštejmo samo nekaj: Prešernov dan, nova maša, srečanja izseljencev, Pivo in cvetje v Laškem; Festival kranjske klobase v Sori pri Medvodah, študentska brucovanja, kurban bajram in prazniki med božičem in silvestrovim ...

 

Arhitektura domov znanih Slovencev – Znanstveniki in znanstvenice

Avtorica: Živa Deu

Založba: Kmečki glas

Obseg: 280 strani velikega formata, trda vezava

Cena: 43 evrov

O knjigi: Pričujoča knjiga dr. Žive Deu, tudi sodelavke naše priloge, o domovih znanstvenikov je že drugo delo v seriji knjig o domovih znanih Slovencev – prva je bila posvečena umetnikom. Avtorica je vanjo vključila petintrideset znamenitih slovenskih intelektualcev, ki so živeli med 17. in 20. stoletjem in izhajajo z različnih koncev države in plasti družbe. Delo ne obravnava zgolj arhitekture stavb, v katerih so se bodisi rodili ali preživeli del svojega življenja, ampak jih uvodoma predstavi z njihovim najpomembnejšim delom in družbeno vlogo, s katero so sooblikovali slovensko in evropsko zgodovino. Stavbe (gradovi, palače, mestne, trške in vaške hiše), v katerih so živeli Janez Vajkard Valvasor, Stanko Bloudek, Rudolf Meister, Matija Čop, Marja Borštnik, Janez Puh, Žiga Zois, Stanislav Škrabec in drugi, dajejo zanimiv vpogled v razvoj kulture bivanja na Slovenskem, po besedah avtorice pa je imel ta ožji življenjski prostor tudi velik vpliv na individualnost in delo posameznika. Knjiga je dvojezična (slovensko in angleško besedilo), z bogato fotografsko opremo, skicami tlorisov, faksimili načrtov in ohranjenimi arhivskimi risbami.

 

Sadar+Vuga: A Rewiev

Uredila: Ilka in Andras Ruby

Založba: Hatje Cantz

Obseg: 264 strani velikega formata, trda vezava

Cena: 58 evrov

O knjigi: Ob petnajstletnici delovanja slovenskega arhitekturnega tandema Sadar in Vuga, ki je se uveljavil tudi v mednarodnem okolju, je nemška založba Hatje Cantz izdala monografijo Sadar + Vuga: A Review. Knjiga v angleškem jeziku predstavlja presek skozi razvoj biroja, ideje, težnje, vplive in vprašanja, ki so sooblikovala njegovo ustvarjanje. Osrednji del je nastal na podlagi pogovora med petimi arhitekti in arhitekturnimi publicisti, ki so v okviru posveta pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) razpravljali o delu biroja Sadar Vuga arhitekti in arhitekturi nasploh. Knjiga obširno predstavlja 18 projektov, nastalih med letoma 1996 in 2011, časovno razpetih med stavbo Gospodarske zbornice Slovenije in športnim parkom Stožice, obema v Ljubljani. V lepo oblikovano monografijo je vključenih 450 fotografij in 118 risb. Kupiti jo je mogoče v MAO v Ljubljani.

 

Arhitektura Slovenije 4 – Vernakularna arhitektura, južna hribovja

Avtor: dr. Borut Juvanec

Založba: i2 in Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo

Obseg: 238 strani srednjega formata, trda vezava

Cena: 36,50 evra

O knjigi: Pričujoča knjiga je že četrti del obsežnega projekta dr. Boruta Juvanca, v katerem predstavlja arhitekturno podobo slovenske krajine. Arhitektura Slovenije 4, ki je predzadnja od načrtovanih knjig, predstavlja vernakularno arhitekturo jugovzhodnega hribovitega dela Slovenije, ki zajema predvsem Dolenjsko in Belo krajino. Vernakularni arhitekturi so nekdaj rekli ljudska, opredeljena pa je kot preprosta, razmeroma majhna, a vedno učinkovita arhitektura graditelja, ki to ni njegov poklic. Znanje je dobil kot dediščino in ga nadgradil s svojimi izkušnjami. Prvi del knjige je precej obsežen teoretični uvod, ki mu avtor pravi kar učna ura o lesu. V njem so predstavljeni zanimivi in značilni načini uporabe lesa v stavbarstvu, ki je še zlasti značilno za obravnavano območje. V drugem delu je z bogatim slikovnim gradivom predstavljena stavbna dediščina tega dela Slovenije, ki je po svoji vlogi in značilnostih obravnavana bodisi kot domačije, bivalne hiše, skednji, kozolci, podi, hlevi, koruznjaki, kašče, hrami, zidanice, lope, vodnjaki, mlini, žage ali čebelnjaki ...

 

Ljubljana, vodnik po mestu in njegovi zgodovini

Avtorici: Mateja Jeraj, Jelka Melik

Založba: Modrijan

Obseg: 192 strani srednje velikosti, mehka vezava

Cena: 24,90 evra

O knjigi: Glavno mesto Slovenije je v knjigi predstavljeno malo drugače, kakor velja za podobne priročnike. Sprehod skozenj namreč ni obdelan po geografskih predelih, temveč le tematsko: orisu njegovega nastanka in zgodovinskih obdobij sledijo sklopi o turističnih informacijskih središčih, ulicah in trgih, parkih in vrtovih, rekah in mostovih, kulturnih ustanovah, zgodovinskih stavbah, vodnjakih, spomenikih, državnih ustanovah ter trgovinah, gostilnah, hotelih in možnostih za šport in zabavo. Temu so dodani opisi in kartografski prikaz nekaterih izbranih poti za hiter ogled mesta ter uporabni naslovi in praktične informacije za mestne obiskovalce. V knjigo so vključene slike in fotografije, ki prikazujejo Ljubljano v različnih zgodovinskih obdobjih, trije zemljevidi in 300 drugih fotografij.

 

Majhni koraki – velik učinek za čistejši svet

Avtor: Glenn Murphy

Založba: Mladinska knjiga

Obseg: 96 strani majhnega formata, trda vezava

Cena: 16,95 evra

O knjigi: Knjiga Majhni koraki, velik učinek za čistejši svet je na prvi pogled kot otroška slikanica, a je veliko več kot to. Njena rdeča nit je sporočilo, da lahko k ohranitvi našega planeta veliko prispevamo sami, že danes, če sprejmemo nekaj preprostih navad, ki bodo manjšale breme človeškega razvoja za okolje. Od prve do zadnje strani prinaša namige za manjše onesnaževanje, govori o varčevanju z energijo in vodo, prehrani, ki manj obremenjuje okolje, recikliranju, zaščiti narave ter njenih prebivalcev in razloži pomen ogljičnega odtisa izdelkov ali dejanj. Vsa poglavja so zabavno ilustrirana z risbami in fotografijami in prinašajo toliko prepričljivih podatkov, da bodo priporočila morala prepričati tako malega kot velikega bralca. Ob primerni razlagi je primerna tudi za mlajše osnovnošolce, starejšim šolarjem bo pomagala razumeti naravna, kemijska in populacijska dogajanja, odraslim pa naj bi bila opomnik, kako se odločati kot okoljsko ozaveščen Zemljan. Knjigi so dodani tudi pojmovnik z razlago ključnih pojmov in »zelene« spletne povezave.

 

Doma je vsak dan lep

Avtorica: Slavka Ilich

Založba: Delo

Obseg: 160 strani srednjega formata, trda vezava

Cena: 19,95 evra

O knjigi: Doma je vsak dan lep je že tretja knjiga Slavke Ilich. Je zbirka zamisli za ustvarjanje lepega v domači kuhinji, za štedilnikom, na mizi ali vrtu, ki je nastala kot izbor najlepših avtoričinih prispevkov, objavljenih v Nedelovi Odprti kuhinji. Posebnost knjige je v tem, je zapisala urednica, da nevsiljivo prenaša področje stiliranja hrane, ki je sicer rezervirano le za najbolj imenitne kuharske priročnike in revije, tudi na področje domače kuharije. Priročnik je razdeljen po mesecih, pri vsakem pa je predstavljenih pet tem, lahko rečemo tudi pet predlogov z navodili za izdelavo tega ali onega ali predstavitev drugačne uporabe tradicionalnih stvari iz naših domov. Včasih gre za trike, ki nam bodo vzeli le pet minut ali pa se bomo z njimi zamudili ves dan. Tiste, ki za mizo jedo tudi z očmi, bo zbirka predlogov prevzela zaradi čudovitih fotografij Slavke Ilich, ki niso studijske, ampak posnete v domači kuhinji.

 

Darila iz domače kuhinje

Avtorici: Iva Dolenc in Karmen Gostinčar

Založba: Kmečki glas

Obseg: 190 strani majhnega formata, mehka vezava

Cena: 12,50 evra

O knjigi: Darila iz domače kuhinje niso, kakor bi kdo utegnil pomisliti, le nekakšna zbirka receptov za dobrote, ki nas v prazničnem času spomnijo na arome mamine kuhinje, ampak sta avtorici v priročnik vključili tudi izdelke za nego telesa, ki jih iz naravnih sestavin pripravimo sami, dišavne blazinice, doma narejene sveče, polsteni nakit, doma pripravljene čaje in dišeča zelišča za dobro razpoloženje ... Knjiga z lepo fotografsko opremo je tako namenjena vsem, ki bi radi bližnje razveselili z delom svojih rok. Najsi gre za jagodno marmelado s kokosom, piškote za živce, šampon iz rožmarina, žganje za dobro prebavo ali eliksir za moškost – vsako doma narejeno darilo bo dragocenejše, če bo lepo aranžirano. Avtorici predlagata, kako to narediti z običajnimi pripomočki in pri tem še reciklirati.

 

Hobi ustvarjanje

Avtorica: Maja Matilda Remic

Založba: Littera picta

Obseg: 300 strani srednjega formata, trda vezava

Cena: 38,99 evra

O knjigi: Avtorica knjige, v kateri je predstavljenih več kot 250 zamisli za ustvarjanje v različnih materialih in tehnikah, je zapisala, da se je po upokojitvi začel njen drugi poklic – raziskovanje neštetih možnosti ustvarjanja za hobi. Znanje, ki si ga je pridobila ob literaturi in praktičnem delu, je več kot deset let prenašala na druge v prispevkih za revije Moj hobi, Jana, Unikat in Vzajemna. Maja Matilda Remic je svoje zamisli razvrstila v 27 sklopov, predvsem z likovnega področja: poglavja povzema kot izdelke iz naravnih materialov, lesa, modelirnih mas, oblikovanje keramike, slikanje na steklo, izdelavo nakita, tehniko postaranja, slikanje na tekstil, polstenje volne in še mnogo drugih. V knjigi imajo posebno mesto izdelki iz odpadnih materialov, ustvarjanje za praznike in izdelovanje replik predmetov, ki predstavljajo našo kulturno dediščino. Tehnike si sledijo po težavnosti, primerne pa so za otroke, mladostnike, starše in za starejše ljudi. Natančni opisi postopkov bodo v pomoč tudi vzgojiteljem pri njihovem delu. Ponazorjeni so z več kot 600 fotografijami, od katerih jih je dobršen del posnela avtorica sama.

 

Očarljivi izdelki za dom

Avtor: Tone Finnanger

Založba: Tehniška založba Slovenije

Obseg: 144 strani srednjega formata, mehka vezava

Cena: 19,99 evra

O knjigi: Priročnik, ki nagovarja ljubitelje ročnih spretnosti, ima dve rdeči niti: ustvarjanje s tkaninami in izdelke, ki bodo v domove vnesli pravljično razpoloženje. V njem je natančno popisan in s fotografijami prikazan postopek izdelave 35 predmetov: igrač, otroških lutk, blazin, odej, copat, praktičnih torbic, preprog in podobnega ... Primerni so za različne bivalne prostore: kuhinjo, kopalnico, otroške sobe in celo vrt. Dvajset strani v knjigi predstavljajo kroji in predloge, po katerih so oblikovani posamezni izdelki.

 

Božična knjiga

Avtorji: skupinsko delo, izvirnik uredila Sheherezade Goldsmith

Založba: Mladinska knjiga

Obseg: 352 strani srednjega formata, trda vezava

Cena: 34,96 evra

O knjigi: Božična knjiga je prevod angleškega izvirnika, ki je izšel pri znani angleški založbi Dorling Kindersley in so jo avtorji ustvarili z mislijo, da v času hitenja in potrošništva potrebujemo drugačen božič: preprostejšega, bolj domačnega, za kakršnega si vzamemo čas in vanj vložimo trud. Priročnik, opremljen z bogatim fotografskim gradivom, zato prinaša predloge za doma narejena darila in okrasje, praznične jedi in nas spodbuja k razmisleku o porabi in recikliranju in k spremembam v vedenju. Najobširnejše poglavje, namenjeno hrani, se tako konča z nasveti za kompostiranje kuhinjskih odpadkov, saj med božičnimi prazniki zavržemo več ostankov kot v kateremkoli drugem obdobju. Druga poglavja se ukvarjajo z izdelovanjem okrasja za dobrodošlico in urejanjem prijetnega ambienta, božičnim drevesom, obdarovanjem, pripravljanjem pogrinjkov, na koncu pa so dodani še kroji predlaganih izdelkov, ki jih iz knjige preprosto fotokopiramo v naravni velikosti ali predlagani povečavi.

 

Temelji uspešnega kmetovanja v očeh duhovne znanosti – Kmetijski tečaj

Avtor: Rudolf Steiner

Založba: Ajda

Obseg: 250 strani majhnega formata, trda vezava

Cena: 32,55 evra

O knjigi: Knjiga je eno temeljnih del filozofa in začetnika antropozofije dr. Rudolfa Steinerja, v katerem je dal napotke za biološko dinamično metodo kmetovanja, ki omogoča ohranjanje ekološkega ravnotežja, trajne plodnosti zemlje in kulturnih rastlin brez uporabe kemičnih substanc in z upoštevanjem kozmičnih ritmov, tj. medsebojnega delovanja nebesnih teles v razmerju do Zemlje. Rezultati Steinerjevega raziskovanja so poleg kmetijstva vplivali na različna področja življenja: na področju vzgoje je iz njih izšla waldorfska šola, zaznamovali pa so tudi medicino in umetnost. Knjiga, ki jo je prevedla pionirka biodinamike pri nas Meta Vrhunc, prinaša celotno besedilo osmih znamenitih predavanj iz leta 1924, v katerih je Rudolf Steiner analiziral razloge za čedalje slabšo odpornost kmetijskih kultur in kmetom priporočil rešitve, ki zdaj veljajo za teoretični, pa tudi praktični temelj biodinamičnega kmetovanja.

 

Mestno drevje

Avtorji: Aleksandre Šiftar, Tanja Maljevac, Maja Simoneti, Jože Bavcon

Založba: Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Obseg: 207 strani srednjega formata, mehka vezava

Cena: 34 evrov

O knjigi: Knjiga je namenjena vsem skrbnikom dreves v javnih ali zasebnih nasadih. Avtorji so v njej zbrali priporočila za načrtovanje, zasaditev, vzdrževanje in varstvo drevja, da bi prispevali h kakovosti ravnanja z njim in preprečili nepovratno škodo, ki jo lahko naredijo nestrokovni ukrepi. Njihova misel, da je v mestu teže posaditi drevo kot zgraditi hišo, bo morda koga presenetila, vendar je prostora za zdravo rast in razvoj dreves v mestu vse manj, poleg tega potrebuje povsem drugačno oskrbo kot na domačem vrtu in v naravi. Napotki v knjigi, opremljeni s fotografijami in strokovnimi skicami, so namenjeni načrtovalcem, vzdrževalcem, upraviteljem, graditeljem, nadzornikom, lastnikom in ocenjevalcem vrednosti tega zelenega bogastva v mestu. Zelo aktualni sta poglavji o zavarovanju zelenih površin pred gradbenimi posegi in evropska navodila za obžagovanje in okrasno rez dreves. Po teh standardih denimo velja, da pomeni rahla rez pet odstotkov odstranjenih vej, zmerna rez odstranitev 10 odstotkov vej in močna rez odstranitev 15 odstotkov vseh vej – vse, kar je več, pusti na drevesu nepopravljive posledice. In še eno od pomembnih sporočil knjige vsem nam: vsako posekano drevo v mestu se nadomesti z novim.

 

Zbirka Moj sanjski vrt: Sadovnjak, Zelenjavni vrt, Zeliščni vrt, Vrt na balkonu in terasi

Avtorji: Peter Himmelhuber, Helga Voit, Wolfgag Grosser, Max Kirschner

Založba: DZS

Obseg: vsaka od knjig 80 strani, majhen format, mehka vezava

Cena: posamezni naslov 7,80 evra

O knjigah: Gre za zbirko priročnikov z osnovnimi priporočili za ureditev sadnega, zelenjavnega, zeliščnega vrta ali miniaturnega nadomestka vrta na balkonu ali terasi. Vsebina v vsaki izmed knjižic je urejena pregledno, po enakem vrstnem redu: najprej načrtovanje in oblikovanje, potem pripomočki in pripravljalna dela, oskrba, pregled posameznih vrst rastlin in koledar z razporeditvijo opravil po mesecih. Za tiste, ki radi, preden se lotijo nove dejavnosti, poglobljeno preštudirajo literaturo, bo podatkov in fotografij najbrž premalo, jih bo pa najbrž ravno prav za tiste, ki se šele spogledujejo z mislijo, da bi z rožami polepšali balkon, zastavili prvo solatno gredico, posadili sadno drevo ali pri kuhi uporabili domača zelišča. Poleg fotografij dopolnjujejo besedilo še preglednice in risbe.

 

Ptičje zbirališče – krmilnica

Avtor: Detlef Singer

Založba: Narava

Obseg: 128 strani majhnega formata, mehka vezava s PVC-ovitkom

Cena: 9,90 evra

O knjigi: V priročni knjižici so opisi vseh vrst ptičev, ki jih lahko ljudje pozimi pogosto ali z malo sreče privabimo h krmilnicam in drugim krmiščem. Avtor utemeljuje smiselnost dopolnilnega hranjenja ptic – v nasprotju s kritiki, ki pravijo, da s tem oviramo delovanje naravnih zakonitosti in zimske selekcije – s spreminjanjem življenjskega okolja, ki sta ga povzročili predvsem intenzivna kmetijska in industrijska raba prostora. Eden bistvenih pogojev za to pa je, da pravilno prepoznamo vrste ptičev in izberemo pravilno pičo in način hranjenja. V pregledno označenih poglavjih so ptice razdeljene na tiste, ki bodo prihajale v krmilnice ob hišah, tiste, ki bodo tu le občasne gostje, ptice, ki jih hranimo ob vodah ter v gozdu in na polju. Prikazane so najpogostejše oblike krmilnic in krmišč, vsaka od 120 vrst ptic pa je predstavljena z izjemnimi fotografijami, značilnostmi, opisom oglašanja, bivališča, vedenja in priporočljivo pičo.

 

Šepetalec psom

Avtorja: Cesar Millan, Melisa Jo Peltier

Založba: Tehniška založba Slovenije

Obseg: 308 strani majhnega formata, trda vezava

Cena: 23,99 evra

O knjigi: Šepetalec psom je prevod svetovne uspešnice priznanega strokovnjaka za psihologijo in prevzgojo psov, ki ima na televizijskem kanalu National Geographic Chanell serijo oddaj z enakim imenom. Pri pisanju je sodeloval z Meliso Jo Peltier, scenaristko in režiserko oddaj za živali, soavtorico pri seriji. Bralcem knjige, ki naj bi bila vodnik za razumevanje in odpravljanje pogostih težav pri psih, sporočata, da neuravnoteženost in nadležnost svojih ljubljencev z nerazumevanjem njihove narave precej povzročajo sami. Ker premalo vedo o njihovih potrebah, jim marsikdaj ne omogočijo izživeti naravnih nagonov, ki jih uporabljajo za preživetje. Cesar Millan povzema bistvo svoje metode z »močjo krdela«, v katerem obstajata le vloga vodje in sledilca – skrbnike psov pa uči, zakaj morajo za uspešno sobivanje s psom sami prevzeti prvo in kako naj to dosežejo. V deset poglavij razporejeno branje je napisano v prvi osebi in je primerno za tiste, ki radi spremljajo konkretne izkušnje iz dolgoletne prakse.

 

Če bi konji govorili ...

Avtorica: Cherry Hill

Založba: Tehniška založba Slovenije

Obseg: 182 strani srednjega formata, mehka vezava

Cena: 22,99 evra

O knjigi: Založba je knjigo pospremila na slovenski trg s pripisom na naslovnici, da gre za svetovno uspešnico avtorice, ki je doslej napisala že 25 knjig o konjih in je mednarodno priznana inštruktorica jahanja in konjeniška sodnica. Temeljni priročnik za razumevanje konj, kakor je Cherry Hill podnaslovila delo, je pregledno sestavljena knjiga. Uvodoma pojasnjuje, zakaj je treba razumeti konje, česa ti ne marajo in kako se vživeti vanje, potem pa se v poglavjih razvrstijo konjevi čuti in refleksi, anatomija, njegova nrav, navade, temperament in razpoloženje, razvojna obdobja, podrobno obdela telesno govorico konja in človekovo sporazumevanje z njim ter pojasni učenje in druge duševne procese pri tej živali. Sklepno poglavje je namenjeno ciljem in poteku urjenja. Besedilo dopolnjujejo fotografije, številne risbe in preglednice.

 

Konji – Izvor in značilnosti 100 pasem z vsega sveta

Avtorici: Moira c. Harris, Nicola Jane Swinney

Založba: Tehniška založba Slovenije

Obseg: 240 strani velikega formata, trda vezava

Cena: 39,99 evra

O knjigi: Medtem ko bi lahko za prej omenjeni priročnik iste založbe rekli, da bralcu konje približa v različnih življenjskih situacijah, jih knjiga Konji simbolično postavi na piedestal – posveča se njihovi lepoti in življenjski moči ter človekovi očaranosti nad njima. V uvodu so predstavljene značilnosti konja, njegova vloga v človeški zgodovini, umetnosti in legendah ter njegov položaj v sodobnem svetu. Obsežnejši osrednji del pa predstavlja sto pasem konj z vsega sveta, med njimi našega lipicanca. Nekatere od njih so rezultat okolja, v katerem so živele tisočletja, večina pa jih je rezultat več generacij trajajočega prizadevanja rejcev. Pasme konj so zaobjete v poglavja Izvorne pasme, Vpliv arabca, Vpliv španskega konja, Toplokrvni, Ameriški konji, Poniji in Težki konji, vsaka pa je predstavljena z izjemnimi fotografijami, preglednicami prednikov, značilnostmi in zemljevidom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE