29. 8. 2014

Ameriški slamnik

Terezija iz Slovenskih goric po običajni pošti

Ali kdo ve, kako pripraviti ameriški slamnik kot zdravilo?

KOMENTARJI

Andreja
16. 9. 2014 13:19

Pred kratkim sem nekje brala zdravilnosti ameriškega slamnika, zato sem tak »zvarek« naredila tudi sama. Letos prvič. Sok kilograma limon in lonček medu sem dala v večji sterilen steklen kozarec s pokrovom, dodala 10 cvetov ameriškega slamnika z vrta, vse premešala ter pustila na soncu 14 dni, da so se sestavine med seboj dobro prepojile. Potem sem vsebino precedila v prekuhano steklenico (lahko jo pregrejete tudi v mikrovalovni pečici) in shranila v hladilnik. Pijem z vodo, saj je drugače premočnega okusa. Priporočljivo je, da je v hladilniku največ tri mesece. Pijača je dobrega okusa, se pa na dnu nabere usedlina, zato steklenico vsakič pretresem. Ameriški slamnik pomaga krepiti imunski sistem, če se pravočasno (vsaj na začetku septembra) odločimo za zdravilno kuro. Ameriški slamnik kot zdravilna rastlina hitro raste tudi v večjem loncu za rože, če nimate vrta. Pa lepo cveti.

Blaž
9. 9. 2014 13:06

V času polnega cvetenja zgodaj zjutraj (ko ni več rose) poreži bilke nekje okrog polovice višine (spodnji del bo ohranil rastlino za naslednje leto). Uporabiš vse: stebla, liste, cvetne popke in odprte cvetove (ti še ne smejo veneti – bolje je več nerazprtih cvetov kot oveneli). Vse skupaj dobro otresi morebitnih živalic in smeti in odstrani morebitne porjavele liste. Vse nareži na 1 do 1,5 cm dolge koščke. Razmerje za tinkturo (govorimo po teži) je 200 gramov narezanega slamnika in 800 gramov (0,8 litra) dobrega, močnega domačega žganja. Vrsta žganja ni pomembna, lahko je tudi tropinovec, le da ni »prismojen« oziroma »pripaljen«. Za polnjenje kozarcev je potrebne nekaj matematike, da ne bo preveč enega ali drugega. Ko je to v kozarcu (ne čisto do vrha, kakšna 2 do 3 cm naj bo na vrhu zraka), ga nepredušno zapri (najbolje je pod pokrovček dati še kakšno plastično vrečko za zamrzovanje, da bo res dobro tesnilo. Vse kozarce nato enega za drugim v vodoravnem položaju temeljito pretresaj vsaj dve minuti (ja, naporno opravilo), nato pa jih spravi nekam na temno mesto (v shrambo, omaro ...). Temperatura ni pomembna. Te kozarce nato tri tedne vsak dan pretresaj vsaj eno minuto, da se izločijo vse koristne sestavine. Po treh tednih precedi in shrani v čiste (po možnosti temne) steklenice in dobro zamaši. Konec septembra začni jemati tinkturo zjutraj na tešče (vsakokrat v dobrem decilitru vode): prvi dan 4 kapljice, nato vsak dan po dve več, dokler ne prideš do 25 do 30 kapljic, glede na težo posameznika. Če se te kaj loteva, jih lahko nekaj dni jemlješ tudi po dvakrat ali trikrat. Sam pijem omenjeno tinkturo že tri leta (od konca septembra do konca marca) in nisem imel nobenih prehladov, grip, angin, še celo alergija na cvetni prah mi je po 30 letih izginila.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

'Tanja' preko spletne strani

Iščem knjigo z naslovom Zakaj mi to delajo?

Rada bi kupila knjigo "Zakaj mi to delajo?" avtorice Branke D. Jurišič. Morda jo imate kje na polici in je ne potrebujete?

Oddajte nasvet >

'sašo' preko spletne strani

Star Tomos motor

'Iščem star Tomosov motor za obnovo. Lahko v nevoznem stanju. Iščem tudi Tomosovo literaturo. Če ima kdo doma in ga ne potrebuje več, prosim, če me... Več >

Oddajte nasvet >

Tomaž po elektronski pošti

Vučko in spominki ZOI Sarajevo 1984

Zbiram spominke z Olimpijskih iger Sarajevo 1984, maskote (Vučko in druge), plakate, reklamne izdelke, oblačila, športne rekvizite ter ostale predm... Več >

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE