Podpore za električno energijo

9. 5. 2011 | Besedilo: K. N. M. | Fotografije: Igor Modic/dokumentacija Dela

obnovljivi viri energije, eletrika, bioplinarne, sončne elektrarne, hidroelektrarne, soproizvodnja toplote in elektrike

Lani je bilo izplačanih za približno 48,6 milijona evrov podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in visoko učinkovite soproizvodnje toplote in električne energije. Skupna moč naprav, ki so vključene v shemo, je približno 995 GW, največji delež predstavljajo hidroelektrarne. V zadnjem času je največ investicij v sončne elektrarne, vendar je njihov delež po priključeni moči v primerjavi z drugimi še vedno najmanjši.

Podporno shemo za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov (OVE) in visoko učinkovite soproizvodnje toplote in električne energije (SPTE) operativno izvaja Center za podpore, ki deluje v okviru podjetja Borzen, organizator trga z električno energijo. Lani je vzporedno izvajal dve podporni shemi – staro shemo in novo shemo, ki se je začela polno izvajati 1. novembra 2009.

Konec leta 2010 je bilo v stari shemi še 374 elektrarn s skupno nazivno električno močjo nekaj manj kot 134 MW. Prevladujejo hidroelektrarne, saj je njihov delež po moči približno 60-odstoten. Pomembnejši delež po moči imajo tudi elektrarne na lesno biomaso ter toplarne za daljinsko ogrevanje. V novi podporni shemi je bilo konec lanskega leta 530 enot s skupno močjo nekaj manj kot 103 MW. Po vrsti naprave so najbolj zastopane enote SPTE na fosilna goriva, elektrarne na različne vrste bioplina, sončne elektrarne in hidroelektrarne.

Lani je začelo obratovati in tudi prejemati podporo 177 elektrarn s skupno močjo 14.026 kW. Največji delež (po številu in skupni priključni moči) predstavljajo sončne elektrarne, postavljenih jih je bilo kar 170, s skupno močjo 10.450 kW. V podporo je bilo lani vključenih še šest SPTE na fosilna goriva s skupno močjo 2577 kW in ena bioplinska elektrarna z močjo 999 kW.

Vse elektrarne, ki so vključene v shemo, so leta 2010 prejele podporo za okoli 995 GWh proizvedene električne energije, kar je za 5,3 odstotka več kot leta 2009. Skupna izplačana (neto) podpora je znašala 48,6 milijona evrov (leta 2009 je ta znašala 23,2 milijona evrov. Povečala se je tudi povprečna (neto) podpora in sicer iz 0,0246 evra/kWh leta 2009 na 0,0488 evra/kWh leta 2010.

Največji delež (30,7 %) izplačanih podpor v letu 2010 so prejele bioplinske elektrarne. Sledijo jim kogeneracije na fosilna goriva s 26,6 odstotka in hidroelektrarne s 23,2 odstotka. Delež podpor za sončne elektrarne je 7,5 odstotka. Upoštevana so izplačila brez davka, vendar pri zagotovljenem odkupu ni upoštevana (odšteta) vrednost prodane energije.

V nov sistem podpor lahko vstopijo proizvodne naprave, ki niso starejše od 10 let (visoko učinkovita soproizvodnja –SPTE) oziroma 15 let (obnovljivi viri –OVE) ter obnovljene ali rekonstruirane starejše naprave, če je bila rekonstrukcija izvedena v skladu s predpisi. Upravičenci v novem sistemu so: enote SPTE, ki se delijo na skupino mikroenot in malih enot (< 1 MW moči) in druge (do največ 200 MW), ter enote OVE, ki se delijo na skupino do 5 MW moči in druge (do največ 125 MW).

Borzen je v sodelovanju z ApE in SODO ter ob podpori ministrstva za gospodarstvo izdal brošuro Koristni nasveti za izgradnjo manjših elektrarn. Namenjena je predvsem investitorjem v mikroelektrarne (< 50 kW) in male elektrarne (< 1 MW). Tiskano verzijo brošure lahko dobite tako, da svoj naslov pošljete na cp@borzen.si.

 

Vir: Borzen

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE