Pomoč pri zalivanju zelenjadnic

27. 7. 2011 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Mavricij Pivk/dokumentacija Dela

zalivanje, vodan bilanca, suša, voda, vrt, Miša Pušenjak

Večini zelenjadnic, ki jih gojimo na vrtu, je skupno, da so občutljive že na krajša sušna obdobja. Strokovnjaki opozarjajo, da je najpomembnejše pravočasno dodajanje vode, saj škode za nazaj ne moremo popraviti. Tudi za vrtičkarje je pomembno, da si poleg občutka za pravo mero pridobijo tudi podatke o vodni bilanci, potrebah vrtnin po vodi in priporočenem režimu zalivanja.

Zelenjadnice so v nekaterih razvojnih fazah bolj občutljive za pomanjkanje vode kot v drugih. Tako je npr. za solatnice in nekatere kapusnice preskrbljenost z njo najpomembnejša v času intenzivne rasti rozete oz. glave, za plodovke v času cvetenja in nastavljanja plodov, medtem ko čebulnice in korenovke dobro oskrbo z vodo potrebujejo praktično ves čas rasti. V spodnji preglednici prikazujemo, kako so posamezne rastline občutljive na vodni stres v odvisnosti od razvojne faze.

Miša Pušenjak s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor (KGZM) opozarja, da je pri zelenjadnicah treba paziti, da jim nikoli ne zmanjka vode – tudi kratkotrajna izsušitev ima takojšnje posledice za njihovo zdravje in videz. Ko so njihove potrebe po vodi velike, tudi enkratne padavine ne zadostujejo – nadomestijo lahko le eno namakanje (čebula, česen in solatnice ga potrebujejo vsak dan; plodovke pa obilnejše vsaj dvakrat na teden). Zato vsem, tudi ljubiteljskim vrtnarjem priporoča, da si ogledajo agrometeorološke podatke o vodni bilanci, tisti z mariborskega in ptujskega območja pa si lahko nekoliko pomagajo z napovedjo namakanja na spletni strani Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, ki ga izdelujejo v okviru mednarodno financiranega študijskega projekta.

Občutljivost za pomanjkanje vode

Kulture                          Faze rasti, ki so občutljive na vodni stres


Fižol                               Cvetenje in nastavljanje strokov, zorenje
Brokoli                           Oblikovanje glave in čas njenega povečevanja
Zelje                               Oblikovanje glave in čas njenega povečevanja
Cvetača                         Zahteva redno namakanje od saditve do pobiranja
Češnje                          Čas hitre rasti plodičev pred fazo zorenja
Zelena solata               Zahteva vlažna tla predvsem pred pobiranjem
Oljke                              Tik pred cvetenjem in v času debelitve plodov
Breskve                         Faza hitre rasti plodov pred fazo zorenja
Grah                              Na začetku cvetenja in v času debeljenja strokov
Korenje                         V času debelitve korenov
Jagode                         Od razvoja plodov do zorenja
Paradižnik                    Čas oblikovanja cvetov in hitrega povečevanja plodov
Melona                         Cvetenje in pobiranje

 

O negativni vodni bilanci

Očiten dvig povprečnih dnevnih temperatur, s katerim imamo po podatkih Agencije za okolje (ARSO) opraviti od srede 70. let, povzroča tudi povečano izhlapevanje iz rastlin. Zanimiv je podatek, da lahko s m² trate v vročih dneh izhlapi tudi več kot 5 litrov vode, zaradi pomanjkanja padavin v rastni sezoni pa te ne nadomestijo izgub. Temu pravimo negativna vodna bilanca.

Za posamične slovenske kraje si lahko podatke za vodno bilanco za pretekli dan, pretekli teden in vegetacijsko obdobje za travnato površino ogledate na spletni strani ARSO.

Napoved namakanja za čebulo, zelje in papriko na Mariborskem in Ptujskem polju si lahko ogledate na spletni strani KGZM. Poleg grafičnega prikaza preskrbljenosti teh kultur z vodo in opisa stanja vode boste dobili sprotna navodila o režimu in količinah; poleg teh pa še druga priporočila za gojenje.
Na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo pa je objavljena zloženka Osnove namakanja, ki se s tem področjem podrobneje ukvarja. Poleg različnih namakalnih sistemov in opreme zanje obravnava tudi zaščito sadovnjakov z razprševanjem proti pozebi, lastnosti tal in zadrževanje vode v tleh.

Več o tem, kako vodo obdržati v tleh, si lahko preberete v prispevku Magde Ažbe, o preskrbljenosti rastlin z vodo pa pišemo tudi v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom, ki je izšla 27. julija 2011.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE